امروزه اهمیت پسانداز و سرمایهگذاری مازاد درآمد، بر کسی پوشیده نیست. نکته حائز اهمیت این است که این مازاد درآمد خود را در چه زمینهای سرمایهگذاری نماییم که علاوه بر رشد آن، از امنیت و نقدشوندگی بالایی برخوردار باشد. طلا و ملک دو گزینه ثابت برای سرمایهگذاری هستند که از سالیان پیش در بین افراد رایج بوده است. هر دو گزینه از نقدشوندگی یکسانی برخوردار نیستند همچنین برای سرمایهگذاری در ملک به منابع مالی گستردهتر و برای سرمایهگذاری در طلا به امنیت و نگهداری بیشتری نیاز است. از این رو نقدشوندگی، امنیت و میزان سرمایه مورد نیاز، از پارامترهای مهم هر شخص برای سرمایهگذاری پرسود است. بازار سرمایه از جمله بازارهای مالی مناسب سرمایهگذاری با استراتژی معاملاتی است. میتوان گفت که بهترین گزینه سرمایهگذاری پرسود در بازار سهام، سرمایهگذاری در شرکتهای فعال با بنیاد قوی است که نقدشوندگی بالایی داشته باشند.
مقاله پیشنهادی:
امنیت سرمایه در بورس (بورس ترسناک نیست!)
نقد شدن در بورس یعنی چه؟

افرادی که دارای سواد مالی بالایی هستند، مازاد درآمد خود را با خرید داراییهای پولساز سرمایهگذاری مینمایند. منظور از این نوع دارایی، مواردی است که پس از مدتها حدالامکان از بین نرود، ارزش آن کاهش نیابد و سودآوری داشته باشد. اوراق بهادار یکی از این داراییهاست. ارزش آن در بلند مدت کاهش نمییابد و سوددهی دارد. فاکتور مهمی که برای این افراد مهم است نقدشوندگی بالا داراییهایشان است. تمامی افراد در مواقعی احتیاج به منابع مالی پیدا میکنند که ناچار به نقد کردن دارایی های خود دارند.
حال این مساله مطرح میگردد که آیا دارایی مذکور نقدشوندگی بالایی دارد؟ آیا میتوان در زمان نیاز، به راحتی آن را به قیمت واقعی آن فروخت؟ همانطور که در بالا ذکر شد ملک و طلا دو گزینه سرمایهگذاری از دیرباز تاکنون بودهاند. هر چه مدت زمان فروش دارایی پس از تصمیم به فروش آن، کوتاهتر باشد نقدشوندگی آن بالاتر میرود. با این فاکتور میتوان به راحتی نتیجه گرفت که نقدشوندگی طلا خیلی بالاتر از ملک است اما قطعاً امنیت سرمایهگذاری و رشد ارزش ملک از طلا بالاتر است.
تشخیص نقدشوندگی سهام
به منظور تشخیص نقدشوندگی سهام نیاز است تا با عوامل تاثیرگذار بر این فاکتور آشنا شویم. این عوامل عبارتند از:
- بررسی اختلاف قیمت خرید و فروش
در واقع اختلاف بالاترین قیمت خریدار و پایینترین قیمت فروشنده در اینجا مد نظر است. بررسی این میزان اطلاعاتی نظیر امید به آینده سهم را در اختیار ما قرار میدهد. به طوری که اگر این اختلاف کم باشد یعنی فروشندگان از ارزندگی سهم خود آگاهند و آن را با قیمت مناسب برای فروش گذاشتهاند. این امر منجر میگردد تا نقدشوندگی سهم افزایش یابد. - عمق بازار
منظور از عمق بازار تعداد معاملهگران است، هرگاه تعداد خریداران و فروشندگان سهمی زیاد باشد به طوری که صف خرید و فروش شکل نگیرد میگویند بازار عمیق است و قابلیت نقدشوندگی بالایی دارد. - دید بلند یا کوتاه مدت سهامداران
هر شخص قبل از خرید سهم، افق زمانی سهامداری خود را تعیین میکند. برخی به دید کوتاه مدت و برخی بلند مدت اقدام به خرید مینمایند. در اینجا سهامدارانی که دید کوتاه مدت دارند با اصرار بر فروش، هیجان کاذب ایجاد نموده و تا حد زیادی از نقدشوندگی سهم میکاهند. - حجم معاملات
این پارامتر در بررسی نقدشوندگی سهم، بسیار کاربردی است؛ اما نمیتوان تنها به حجم معاملات بسنده نمود و نقد شوندگی را با آن سنجید. لذا موارد دیگر نیز باید مورد توجه و بررسی قرار گیرد. - هیجانات
جلوگیری از تصمیمگیری احساسی و بدور از هیجانات میتواند تا حد زیادی نقدشوندگی سهم را بالا ببرد.
لیست شرکتهای فعال در بورس
همانطور که از نام آن پیداست در این لیست شرکتهایی گردآوری میشوند که در چند ماهه اخیر دارای بیشتر روزها و حجمهای معاملاتی بودهاند. در واقع شرکتهایی که معاملات بیشتری داشته و فعالتر بودهاند مد نظر ما میباشند. به دلیل اهمیت این لیست و همچنین تاثیر این شرکتها بر روند کلی بازار شاخص جداگانهای به این نام تخصیص داده شده است. شاخص 50 شرکت فعال به دلیل نمایش این شرکتها به سهامداران تعبیه شده است.
شاخص 50 شرکت فعال بورس، شرکتهای فعال با بنیاد قوی کدامند؟
این شاخص نمایانگر تغییرات سطح عمومی قیمت 50 شرکت فعال بورس میباشد. منظور از شرکت های فعال همانطور که ذکر شد شرکتهای بزرگ، برتر و از همه مهمتر فعال بازار در چند ماهه اخیر است. این 50 شرکت معمولا هر سه ماه یکبار توسط سازمان بورس و اوراق بهادار به روز رسانی میگردد. از این رو آوردن لیست در این مقاله کار بیهودهای است چون به زودی از درجه اعتبار ساقط میگردد و لیست تغییر مییابد. به منظور آشنایی شما با این شرکتها بصورت لحظهای سایت tsetmc.com ، fipiran.com و رهآورد 365 این امکان را فراهم نمودهاند. در این سایتها علاوه بر معرفی شرکت، قیمت (کمترین، بیشترین و آخرین) معامله و درصد تغییرات قیمت نیز ذکر شده است.
میتوان گفت که این شرکتها سابقه نقدشوندگی بالایی دارند. نقدشوندگی بالا پارامتر مهمی است که هر سهامدار به آن توجه مینماید زیرا این عامل سبب میگردد هر زمان که سهامدار بخواهد از سهم خارج شود در صف فروش گیر نکند. این عامل از ضررهای بالا جلوگیری مینماید.
شاخص 30 شرکت بزرگ ، بزرگترین نماد ها در بورس کدامند؟
شرکتهای متعددی در بورس پذیرفته شدهاند که میزان بزرگی آنها با هم متفاوت است. منظور از بزرگی در اینجا سرمایه شرکت است. هر شرکتی که سرمایه و ارزش مالی بیشتری داشته باشد شرکت بزرگتری است. بزرگترین نماد ها در بورس تاثیر بیشتری بر جو بازار دارند بهطوریکه رشد ارزش سهام آنها، منجر به رشد کل بازار میگردد. عکس این قضیه نیز صادق است و ممکن است با ریزش چند تا از بزرگترین نماد ها در بورس ،. از این رو، شاخصی با این عنوان تعریف شده تا تغییرات سطح عمومی قیمت 30 عدد از بزرگترین نماد ها در بورس قابل دسترس کلیه سهامداران قرار گیرد.
مطالعه و بررسی این شاخص اهمیت ویژهای دارد زیرا با پیشبینی روند آن میتوان روند کل بازار را تخمین زد. قطعاً بررسی شاخص 30 شرکت بزرگ، به تنهایی بیانگر روند کل بازار نیست اما میتواند تکمیلکننده اطلاعات بدست آمده باشد. برای آگاهی شما از مقدار این شاخص و نام این 30 شرکت بزرگ، این اطلاعات در سایت های معتبر tsetmc.com ، fipiran.com و رهآورد365 آورده شده است.
جمعبندی و توصیه به سهامداران عزیز
بازار سرمایه یکی از بازارهای مالی مناسب سرمایهگذاری میباشد که فرصتهای کسب سود بسیاری در آن نهفته است. اغلب افراد با ورود به این بازار خرید سهام را فقط از طریق شنیدهها انجام میدهند. این امر از این جهت اشتباه تلقی میگردد چون ممکن است اطلاعات نادرست و یا سوخته باشد و پس از خرید بازدهی مورد نظر حاصل نگردد.
بهترین و مطمئنترین روش در انتخاب سهام کسب اطلاعات مهم و کاربردی بازار و علم تحلیل میباشد. به وسیله این اطلاعات میتوان شرکتهایی با بنیاد قوی و نقدشوندگی بالا را برگزید و سرمایه گذاری سودده رقم زد. برخی افراد که فرصت کافی جهت کسب اطلاعات ندارند میتوانند با خرید واحد صندوقهای سرمایهگذاری و یا سپردن سرمایه خود به سبدگردانها، از فرصتهای کسب سود بازار بهره ببرند.
مقالههای پیشنهادی
نکات مهم و سودآور در معاملات بازار سرمایه ؛ ۱۰ دقیقه تا حرفهای شدن در بورس
تحلیل فاندامنتال در بورس چیست؟آموزش مقدماتی تحلیل تکنیکال و اصول آن