پس از مرگ چه اتفاقی برای دارایی‌های دیجیتال شما می‌افتد؟

بروزرسانی در19 اردیبهشت 1403
پس از مرگ چه اتفاقی برای دارایی‌های دیجیتال شما می‌افتد؟
می‌توان گفت حداقل مقداری از ارز دیجیتال ها به دلیل بی توجهی و عدم برنامه درست، پس از مرگ سرمایه‌گذاران از دست رفته‌اند. پس چاره چیست؟ برای اطمینان از اینکه پس از مرگ، دارایی‌ها به دست وراث می‌رسد، چه باید کرد؟

مرگ، واقعیتی تلخ که با آن روبرو هستیم، اما در سرمایه‌گذاری مهم است برای هر رویدادی آماده باشیم.

امنیت دارایی‌ها از موضوعات مهمی است که ذهن سرمایه‌گذاران را به خود مشغول می‌کند. اگر قرار باشد دارایی‌های شما به راحتی سرقت شود، سرمایه‌گذاری چه فایده‌ای دارد؟

اما این تنها یک جنبه ماجراست. جنبه دیگری از امنیت نیز وجود دارد که علی‌رغم اهمیت آن، بیشتر کاربران مبتدی و با تجربه آن را نادیده می‌گیرند: پس از مرگ چه اتفاقی برای ارزهای دیجیتال شما می‌افتد؟

شاید در ظاهر روشن به نظر برسد، اما آمار منتشر شده نشان می‌دهد بیش از 10 درصد تعداد بیت کوین‌های در گردش برای همیشه از بین رفته است. اینکه چطور این کوین‌ها از دست رفته‌اند، دقیقا مشخص نیست، اما می‌توان گفت حداقل مقداری از آنها به دلیل بی توجهی و عدم برنامه درست، پس از مرگ سرمایه‌گذاران از دست رفته‌اند. 

پس چاره چیست؟ برای اطمینان از اینکه پس از مرگ، دارایی‌ها به دست وراث می‌رسد، چه باید کرد؟

 

تدابیر امنیتی و اهمیت انتخاب فرد مناسب

قبل از مرور مراحلی که برای عاقبت اندیش صحیح در مورد دارایی‌های دیجیتال باید در نظر گرفت، مهم است زمانی که اطلاعات حساب، دارایی‌ها، مکان و نحوه دسترسی به آنها را با شخص دیگری مطرح می‌کنید، باید تدابیر امنیتی را نیز در نظر داشته باشید.

انتخاب فرد مناسب برای به اشتراک گذاشتن اطلاعات مرتبط با دارایی‌های دیجیتال، پیچیده‌تر از چیزی است که به نظر می‌رسد. این موضوع صرفا به اعتماد بین افراد محدود نمی‌شود، بلکه این مسئله را مطرح می‌کند که این شخص تا چه اندازه با فناوری نوین ارتباط دارد.

به‌عنوان مثال، شخصی 5 بیت کوین (BTC) دارد که پس از مرگ به همسرش منتقل می‌شود. همسر این فرد هیچ پیش زمینه‌ای نسبت به استفاده از کیف پول سخت افزاری یا صرافی ندارد. طبیعتا وی از شخص دیگری برای دسترسی به دارایی‌ها کمک می‌گیرد، که می‌تواند خطری امنیتی برای دارایی‌ها ایجاد کند، یا برای آموزش نحوه استفاده از این پلتفرم‌ها و دستگاه‌ها اقدام کند. اما همچنان این خطر وجود دارد که دارایی به آدرس اشتباهی منتقل شود یا در دستگاه قفل شود و یا بر خلاف استانداردهای توکن به برداشت دارایی اقدام شود، که تماما دارایی‌های دیجیتال را در معرض خطر امنیتی قرار می‌دهد. 

تتر (USDT) یک نمونه از ارزهای دیجیتال است که بسته به نوع بلاک چین صادر کننده توکن‌ها، دارای سه نوع توکن مختلف – OMNI، ERC-20 و TRC-20 است. ارسال نادرست هریک از این توکن‌ها به جای دیگری، به از بین رفتن دائمی توکن منجر می‌شود. به‌عنوان مثال، سکه‌های USDT مبتنی بر OMNI که به آدرس کیف پول ERC-20 ارسال می‌شوند قابل بازیابی نیستند.

سوال مهم دیگری که در اینجا مطرح می‌شود این است که چه اطلاعاتی و به چه اندازه باید به اشتراک گذاشته شود؟ طبیعتا باید اطلاعات کافی از دارایی‌های دیجیتال خود در اختیار فردی مطمئن قرار دهید تا بتواند به آنها دسترسی داشته باشد، اما آیا باید به یک نفر اعتماد کنید یا اطلاعات را بین چند فرد معتمد تقسیم کنید؟

این شما هستید که بهترین عمل را تشخیص می‌دهید و باید همه جوانب را در نظر داشته باشید.

تقسیم اطلاعات حساب، بین افراد متعدد مزایا و معایب خود را دارد. این روش مانع از دسترسی یک فرد به حساب و برداشت دارایی‌های شما تا زمانی که در قید حیات هستید، می شود. اما اشکال اساسی آن این است که اگر یک نفر بخشی از اطلاعات را فراموش کند یا در ثبت آن اشتباه کند، کل حساب از دسترس خارج می‌شود و دارایی از بین می‌رود.

 

کاربران ارز دیجیتال چه اقداماتی باید انجام دهند؟

پس از انتخاب ذینفع برای دارایی‌های دیجیتال، نوبت به انتقال اطلاعات مرتبط با محل نگهداری و دسترسی به دارایی‌ها است. 

محل دارایی‌های دیجیتال

اولین موضوعی که باید به ذینفع منتقل کنید، محل نگهداری دارایی‌های دیجیتال است. محل نگهداری شامل اطلاعاتی در مورد مکان فیزیکی کیف پول سخت افزاری و کیف پول‌های گرمی است که دارایی‌های دیجیتال در آنها قرار دارند.

اگر دارایی‌ها را در محل‌های مختلفی نگهداری می‌کنید، مانند استخر‌های نقدینگی غیرمتمرکز مالی (DeFi)، صرافی‌های متمرکز و توکن‌های غیر قابل تعویض (NFT)، بهتر است آنها را در کیف پول‌هایی نگهداری کنید که از چندین نوع دارایی پشتیبانی می‌کنند. MetaMask نمونه‌ای از کیف پول‌های رایجی است که به شما امکان می‌دهد توکن‌های قابل تعویض و غیرقابل تعویض را در یک کیف پول واحد و با دسترسی آسان ذخیره کنید.

رمزهای عبور، کلیدهای خصوصی و کدهای پشتیبان

در مرحله دوم، باید تمام رمزهای عبور، کلیدهای خصوصی و عمومی کیف پول‌های ارز دیجیتال، ایمیل و حساب‌های صرافی مورد نیاز برای دسترسی به وجوه خود را به دقت فهرست کنید.

اگر احراز هویت دو مرحله‌ای (2FA) را روشن کرده‌اید، باید مکان و رمز عبور دستگاهی را که برنامه در آن ذخیره می‌شود یا فهرستی از کدهای پشتیبان یک‌بار مصرف 2FA نیز تهیه کنید.

اگر حساب‌های شما برای دریافت پیام‌های امنیتی SMS تنظیم شده‌اند، باید جزئیات مربوط به مکان و رمز عبور دستگاه تلفن همراه فعلی خود را نیز وارد کنید.

دستورالعمل و راهنمایی فنی

احتمالا لازم باشد راهنمایی برای مراحلی را که ذینفع باید نسبت به چگونگی مدیریت و نقد کردن دارایی‌ها بداند، تهیه کنید. این راهنما می‌تواند در مورد انتخاب بهترین صرافی برای فعالیت، یا توضیحی در مورد نحوه تنظیم کیف پول خود و انتقال وجوه به آن باشد.

به خاطر داشته باشید در گذر زمان برخی پلتفرم‌های جدید راه‌اندازی و برخی دیگر از بین می‌روند. یا در برخی دیگر نقص‌های امنیتی شناسایی می‌شود، به‌همین دلیل ناچار به انتقال دارایی‌ها به کیف پول و پلتفرم‌های جدید می‌شوید. پس لازم است دستورالعمل استفاده و راهنمای خود را به روز رسانی کنید.

 

چگونه اطلاعات حساس ارزهای دیجیتال خود را کپی کنیم

کپی کردن از اطلاعات خصوصی دارایی‌های دیجیتال شما به این معنی نیست که کلید عمومی خود را روی یک برگه یادداشت بنویسید و آن را در معرض دید همگان قرار دهید یا اطلاعات را از طریق ایمیل ارسال کنید.

این اطلاعات را روی چندین برگه یادداشت کنید و هر کدام را در مکانی مختلف نگهداری کنید تا اگر یکی از آنها از بین رفت از سایرین بتوان استفاده کرد. به‌عنوان مثال اگر فقط یک نسخه اطلاعات را در میز خود نگهداری کنید و در اثر آتش‌سوزی کل وسایل خانه از بین برود،ذینفع هرگز به دارایی‌های شما دسترسی نخواهد داشت. این احتمالی دور از ذهن است اما ممکن است اتفاق بیفتد. 

برای امنیت بیشتر می‌توانید از خدمات موسساتی استفاده کنید که کیت و صندوق‌هایی برای ذخیره عبارت‌ها و رمز‌های عبور ارائه می‌دهند. این راه حل‌ها، امنیت بیشتری در برابر احتمالات غیرمنتظره ایجاد می‌کنند. 

به‌علاوه از نظر حقوقی صحیح نیست که راهنما و دستورالعمل دسترسی به دارایی‌ها در وصیت‌نامه ذکر شود. به این دلیل که تمام اطلاعات ثبت شده در وصیت‌نامه از جمله رمزهای عبور، پس از فوت به‌طور قانونی در دسترس عموم قرار می‌گیرد.

 

برداشت دارایی های دیجیتال از حساب متوفی

تا اینجا در مورد اقدامات لازم قبل از فوت سرمایه گذار صحبت کردیم. اما چه اقداماتی برای برداشت دارایی های دیجیتال پس از فوت سرمایه گذار باید انجام شود؟ به منظور دسترسی وراث به حساب کاربری سرمایه گذار و برداشت دارایی های وی، لازم است با هماهنگی با صرافی، مدارکی را جهت انتقال دارایی ها ارائه دهند.

به عنوان مثال، در صرافی نوبیتکس، لازم است پس از هماهنگی با صرافی، مستنداتی مانند مدارک هویتی فرد، گواهی فوت و گواهی انحصار وراثت برای انجام بررسی های لازم و انجام مراحل قانونی برای صرافی ایمیل شود.

در صرافی بیت پین نیز با ارائه گواهی انحصار وراثت می توانید جهت انجام مراحل قانونی برداشت از حساب متوفی، اقدام کنید.

 

سخن پایانی

مرگ، رویداد ناخوشایندی که هر لحظه ممکن است با آن روبرو شویم. به‌همین دلیل لازم است تدابیر صحیحی به منظور انتقال سرمایه و دارایی‌ها به افراد ذیصلاح اتخاذ کنیم. برای ارائه اطلاعات مربوط به به دارایی‌های دیجیتال یک فرد مورد اعتماد را انتخاب کنید تا از امنیت دارایی‌های خود در مدت زمان حیات مطمئن باشید. 

اطلاعاتی در مورد دارایی‌های دیجیتال، محل نگهداری آنها، رمزهای عبور و حساب‌های کاربری را در فهرستی تهیه و با ذینفع به اشتراک گذارید. به‌دلیل حساسیت بالای نقل و انتقال ارزهای دیجیتال حتی گاهی لازم است دستورالعملی از نحوه انجام عملیات مختلف روی ارزهای دیجیتال تهیه کنید. به این ترتیب می‌توانید تا حدودی اطمینان داشته باشید که دارایی‌های شما برای همیشه از بین نمی‌رود و در اختیار ذینفعان قرار می‌گیرد. 

به منظور مذاکره با صرافی و صدور مجوز دسترسی به حساب متوفی، ارائه مستنداتی مانند مدارک هویتی و گواهی انحصار وراثت و مدارکی از این قبیل جهت انجام مراحل قانونی و انتقال دارایی های دیجیتال، لازم است.

 

منبع ترجمه:

what happens to your crypto when you die

نظارت دات کام
پلتفرم مقایسه و بررسی نهادهای مالی
Enamadlogo-samandehi
کلیه حقوق این سایت متعلق به آسیا سرمایه هوشیار (nezarat) می‌باشد.