نسبت P/NAV در بورس چیست؟| بررسی کاربرد نسبت P/NAV

بروزرسانی در19 اردیبهشت 1403
نسبت P/NAV در بورس چیست؟| بررسی کاربرد نسبت P/NAV
هر چه درصد P/NAV شرکتی کمتر باشد، ریسک سرمایه‌گذاری در آن کمتر و طبیعتا از ارزش بیشتری نیز جهت سرمایه‌گذاری برخوردار می‌باشد

P/NAV یکی از اصلی‌ترین مفاهیمی است که بدون شک برای انجام معاملات در بازار بورس با آن سروکار خواهید داشت. این نسبت به طور معمول توسط خود شرکت‌ها اعلام شده و در تحلیل بنیادی یا فاندامنتال بسیار پر کاربرد می‌باشد. اما واقعا نسبت P/NAV چیست و چه کاربردی دارد؟ در این مقاله سعی داریم تا با بیانی بسیار ساده به بررسی کامل این مفهوم و نحوه استفاده از آن بپردازیم، پس با ما همراه باشید.

گریزی بر مفهوم NAV

پیش از شروع بررسی مبحث P/NAV، لازم دیدیم تا برای درک بهتر این مفهوم، ابتدا نگاهی مختصر بر مفهوم NAV داشته باشیم. همانطور که می‌دانید، اصلی‌ترین هدف تحلیلگران در تحلیل بنیادی آن است که ارزش واقعی یا ذاتی سهام یک شرکت را محاسبه کرده و با مقایسه آن با قیمت روز، نسبت به خرید یا فروش سهام آن شرکت تصمیم گیری نمایند. برای دستیابی به این مهم، مفهوم NAV که نشان دهنده خالص ارزش دارایی یا همان ارزش واقعی هر سهم می‌باشد، بسیار کمک کننده خواهد بود. 

توجه داشته باشید که در امر ارزش گذاری شرکت‌ها، چنانچه شرکت فعالیت خدماتی یا تولیدی داشته باشد، از اصطلاح ارزش ذاتی سهام استفاده می‌شود. چرا که محاسبه NAV این شرکت‌ها، عملا بسیار دشوار بوده و نمی‌توان محاسبه دقیقی انجام داد. حال چنانچه اساس فعالیت شرکت یا صندوق، مبتنی بر سرمایه‌گذاری باشد، اصلاح خالص ارزش دارایی یا همان NAV به کار برده می‌شود. 

NAV سهام را از کجا ببینیم؟

برای محاسبه ارزش خالص دارایی‌ها یا همان NAV یک شرکت کافی است تا مجموع کل بدهی‌ها را از مجموع کل دارایی‌های شرکت کسر نمایید. برای محاسبه ارزش خالص دارایی به ازای هر سهم (NAVPS) نیز کافی است تا نسبت بدست آمده در مرحله قبل را بر تعداد کل سهام شرکت تقسیم نمایید. لازم به ذکر است که تمامی اطلاعات و داده‌های لازم برای محاسبه NAV را می‌توانید از سایت کدال به آدرس Codal.ir دریافت نمایید. 

مفهوم نسبت P/NAV چیست؟

نسبت P/NAV از دو واژه Price به معنای قیمت و NAV که مخفف عبارت Net Asset Value به معنی خالص ارزش دارایی می‌باشد، تشکیل شده است. در واقع P/NAV نشان می‌دهد که نسبت قیمت هر سهم به خالص ارزش دارایی یا همان ارزش واقعی هر سهم چه مقدار می‌باشد.

به طور کلی، سهامداران با شناخت ارزش واقعی سهام یک شرکت و مقایسه آن با قیمت فعلی، می‌توانند نسبت به خرید یک سهم تصمیم گیری نموده و چنانچه آن را خریداری کرده باشند، مدتی زمانی که می‌توانند سهامداری کرده و در نهایت آن را بفروشند را ارزیابی نمایند. نسبت P/NAV نیز با همین هدف ارائه شده است.  

در ادامه، بیان خواهیم کرد که چگونه می‌توان این نسبت را تفسیر نموده و به کمک آن معاملاتی کم ریسک در بازار بورس داشت. 

نحوه محاسبه P/NAV 

این نسبت اغلب به صورت درصد ارائه می‌شود. برای محاسبه نسبت P/NAV، به دو داده قیمت و NAV سهم نیاز خواهید داشت. اطلاعات مربوط به قیمت پایانی هر سهم را می‌توانید به صورت روزانه از تابلو نماد مورد نظر در سایت Tsetmc بدست آورید. داده‌های مربوط به NAV شرکت‌ها را نیز می‌توانید از سامانه کدال دریافت نمایید. 

کاربرد P/NAV در بورس چیست؟

همانطور که در بخش قبل نیز اشاره کردیم، نسبت P/NAV به صورت درصد بیان می‌شود. به طور کلی، سه حالت برای نسبت P/NAV یک شرکت می‌توان در نظر گرفت:

  1. P/NAV شرکت معادل 100٪ باشد که به معنای برابر بودن ارزش ذاتی با قیمت بازار آن سهم است. در این حالت، نمی‌توان تغییر وضعیت خاصی را برای شرکت در نظر گرفت و سرمایه‌گذاری در آن شرکت نیز چندان توصیه نمی‌گردد.
  2. P/NAV شرکت از 100٪ بیشتر باشد که به معنای پایین تر بودن ارزش ذاتی نسبت به قیمت پایانی سهم است. این حالت نشان دهنده آن است که سرمایه‌گذاری در سهام شرکت مورد نظر از ریسک بالایی برخوردار می‌باشد. بنابراین چنانچه سهامدار این شرکت هستید، پیشنهاد می‌گردد که با بررسی دیگر ابعاد، اقدام به فروش سهام خود نمایید. 
  3. P/NAV شرکت کمتر از 100٪ باشد که به معنای بالاتر بودن ارزش ذاتی سهم نسبت به قیمت پایانی آن است. در این حالت با توجه به این که قیمت پایانی به ارزش ذاتی سهم نرسیده و جای رشد تا آن محدوده را دارد، سرمایه‌گذاری در این شرکت نسبتا کم ریسک خواهد بود. بنابراین چنانچه سهامدار این شرکت هستید، بهتر است عجله نکرده و به رسیدن قیمت تا محدوده ارزش ذاتی امید داشته باشید. 

به طور کلی، می‌توان گفت که هر چه درصد P/NAV شرکتی کمتر باشد، ریسک سرمایه‌گذاری در آن شرکت کمتر و طبیعتا از ارزش بیشتری نیز جهت سرمایه‌گذاری برخوردار می‌باشد. همینطور اگر درصد P/NAV شرکتی بیشتر باشد، نشان دهنده ریسک بالاتر سرمایه‌گذاری در آن شرکت است. 

در چه نسبتی از P/NAV معامله کنیم؟

به طور معمول، نسبت P/NAV شرکت‌های سرمایه‌گذاری در اغلب مواقع حدود 70 درصد می‌باشد، بدین معنا که قیمت سهام شرکت حدود 70 درصد ارزش خالص دارایی‌های آنها، معامله می‌شوند. البته این نسبت می‌تواند با توجه به شرایط بازار، تغییراتی نیز داشته باشد.

به این صورت که در بازارهای صعودی، نسبت P/NAV یک شرکت می‌تواند به عددی بیش از 100 درصد رسیده و بالعکس در حالت نزولی به حدود 35 درصد یا پایین‌تر از آن نیز برسد. در این مواقع، سهم‌ها با قیمتی بالاتر و یا پایین‌تر از ارزش واقعی خود معامله می‌شوند.

در یک حالت کلی می‌توان گفت، برای دستیابی به بازدهی مطلوب، شرکت‌هایی که نسبت P/NAV آنها زیر 45 درصد می‌باشند، ارزش سرمایه‌گذاری داشته و چنانچه P/NAV آنها در محدوده بالای 65 درصد قرار گرفت، می‌بایست نسبت به فروش آنها تصمیم گیری نمود. بنابراین، طبق بررسی‌های صورت گرفته، بهترین نسبت P/NAV برای خرید سهام یک شرکت، نسبتی در محدوده 45 تا 50 درصد و کمتر از این می‌باشد. نسبت P/NAV معقول برای فروش نیز، عددی در محدوده 65 تا 70 درصد و بالاتر از آن می‌باشد. 

مفهوم P/NAV در یک بند

در این مقاله به بررسی مبحث P/NAV پرداخته شد. متوجه شدیم که این نسبت نشان دهنده نسبت قیمت هر سهم به خالص ارزش دارایی یا ارزش واقعی هر سهم می‌باشد. هر چه این نسبت برای شرکت بیشتر باشد، سهام آن شرکت پر ریسک تر بوده و سرمایه‌گذاری در آن نیز به دلیل همین امر چندان توصیه نمی‌گردد. به طور کلی، محدوده P/NAV مناسب جهت خرید، 45 تا 50 درصد و پایین‌تر می‌باشد. محدوده P/NAV مناسب جهت فروش نیز نسبت 65 تا 70 درصد و بالاتر از آن است. 

امیدواریم این مطلب مورد توجه شما خوانندگان گرامی قرار گرفته باشد. باعث افتخار ماست که دیدگاه خود را نسبت به این مقاله و همینطور سوالات خود پیرامون مبحث ذکر شده را در بخش دیدگاه، با ما در میان بگذارید.

سوالات متداول

نسبت P/NAV از دو واژه Price به معنای قیمت و NAV که مخفف عبارت Net Asset Value به معنی خالص ارزش دارایی می‌باشد، تشکیل شده است. در واقع، P/NAV نشان می‌دهد که نسبت قیمت هر سهم به خالص ارزش دارایی یا همان ارزش واقعی هر سهم، چه مقدار می‌باشد.
این نسبت اغلب به صورت درصد ارائه می‌شود. برای محاسبه نسبت P/NAV، به دو داده، قیمت و NAV سهم نیاز خواهید داشت. اطلاعات مربوط به قیمت پایانی هر سهم را می‌توانید به صورت روزانه از تابلو نماد مورد نظر در سایت Tsetmc بدست آورید. داده‌های مربوط به NAV شرکت‌ها را نیز می‌توانید از سامانه کدال دریافت نمایید.
به طور کلی، سه حالت برای نسبت P/NAV یک شرکت می‌توان در نظر گرفت: 1.P/NAV شرکت معادل 100٪ باشد که به معنای برابر بودن ارزش ذاتی با قیمت بازار آن سهم است. در این حالت، نمی توان تغییر وضعیت خاصی را برای شرکت در نظر گرفت و سرمایه گذاری در آن شرکت نیز چندان توصیه نمی گردد. 2.P/NAV شرکت از 100٪ بیشتر باشد که به معنای پایین تر بودن ارزش ذاتی نسبت به قیمت پایانی سهم است. این حالت نشان دهنده آن است که سرمایه گذاری در سهام شرکت مورد نظر از ریسک بالایی برخوردار می باشد. بنابراین چنانچه سهامدار این شرکت هستید، پیشنهاد می گردد که با بررسی دیگر ابعاد، اقدام به فروش سهام خود نمایید.  3.P/NAV شرکت کمتر از 100٪ باشد که به معنای بالاتر بودن ارزش ذاتی سهم نسبت به قیمت پایانی آن است. در این حالت با توجه به این که قیمت پایانی به ارزش ذاتی سهم نرسیده و جای رشد تا آن محدوده را دارد، سرمایه گذاری در این شرکت نسبتا کم ریسک خواهد بود. بنابراین چنانچه سهامدار این شرکت هستید، بهتر است عجله نکرده و به رسیدن قیمت تا محدوده ارزش ذاتی امید داشته باشید.
نظارت دات کام
پلتفرم مقایسه و بررسی نهادهای مالی
Enamadlogo-samandehi
کلیه حقوق این سایت متعلق به آسیا سرمایه هوشیار (nezarat) می‌باشد.