9 استراتژی معاملاتی | بهترین استراتژی‌های معاملاتی فارکس کدامند؟

فهرست مطالب

استراتژی معاملاتی به رویکرد معامله گر در مورد فرایند معاملاتی اشاره دارد. به عبارتی دیگر می‌توان از آن به‌عنوان ابزاری یاد کرد که در جهت کسب سود و شناسایی فرصت‌های معاملاتی آتی، مفید است. بسته به معیارها و شخصیت معاملاتی فعالان بازار فارکس، استراتژی‌های بلندمدت و کوتاه مدت متفاوتی را در بازار می‌توان یافت. 

عوامل مختلفی مانند اهداف مالی، سطح ریسک پذیری، نمادهای مورد معامله ،در طراحی استراتژی معاملاتی دخالت دارند. در زمان سرمایه گذاری، به منظور اجتناب از ضررهای احتمالی، مهم است از استراتژی مناسب استفاده شود. زیرا عبور از یک مسیر صحیح می‌تواند سود قابل توجهی را برای معامله گر به همراه داشته باشد.

 

استراتژی معاملاتی با پلن معاملاتی چه تفاوتی دارد؟

در بازار فارکس معمولا با دو مفهوم استراتژی معاملاتی و طرح (پلن) معاملاتی روبرو می‌شویم. در ادامه به تفاوت این دو مفهوم اشاره می‌کنیم.

استراتژی معاملاتی چیست؟

به طور کلی می‌توان گفت استراتژی معاملاتی طرحی است که از تجزیه و تحلیل برای شناسایی سطوح قیمت و فرصت‌های خاص بازار، استفاده می‌کند. یک استراتژی ، یک برنامه سرمایه گذاری و معاملاتی را نشان می‌دهد که در ان اهداف سرمایه گذاری، ریسک پذیری، افق زمانی و سایر پیامد‌های مالی به دقت در نظر گرفته شده است. 

در یک استراتژی تمام فرایند معاملاتی، از زمان اجرای معامله (مثل انتخاب بروکر، شناسایی و مدیریت هزینه‌های معاملاتی، ازجمله اسپرد، کمیسیون‌ها و کارمزدها)، مدیریت و کنترل موقعیت‌های باز (مانند تعدیل یا بستن آنها در صورت لزوم) و پیامدهای بعدی آن ( مانند ریسک و بازده، اثرات پرتفوی معاملاتی) در نظر گرفته می‌شود.  

پلن معاملاتی چیست؟

مفهوم متداول دیگری که در بازار فارکس وجود دارد، طرح (پلن) معاملاتی است. در یک طرح معاملاتی نحوه یافتن و اجرای معاملات مشخص می‌شود و در واقع قوانین مدونی برای اجرا و اجتناب از معامله تدوین می‌شود. در واقع پلن معاملاتی برای پاسخ به سوالاتی از این دست تلاش می‌کند: تحت چه شرایطی باید به معامله اقدام شود؟ حجم موقعیت معاملاتی چقدر باشد؟ مدیریت موقعیت چگونه انجام شود؟ کدام نماد معاملاتی شرایط بهتری برای معامله دارد؟

 

رایج ترین استراتژی‌های معاملاتی

فارکس فرصتی را برای معامله گران فراهم می‌کند تا در یک بازار بین المللی با پتانسیل بالا، فعالیت داشته باشند. فرصت‌های بالقوه بسیاری در بازار فارکس وجود دارد که آن را به مقصدی رویایی برای سرمایه گذاران تبدیل کرده است.  برای موفقیت در این بازار پیچیده و رقابتی و حضور مداوم در آن لازم است که شناخت کافی از بازار داشته و استراتژی معاملاتی مناسبی اتخاذ کنید. 

با توجه به روش‌های متنوع، مهم است رویکردی را انتخاب کنید که با سطح تجربه و اهداف شما مطابقت داشته باشد. در ادامه به تشریح استراتژی‌های معاملاتی در فارکس می‌پردازیم.

1. استراتژی ترند تریدینگ (Trend trading)

یکی از مطمئن ترین و ساده ترین استراتژی‌های معاملاتی فارکس است. همانطور که از نام آن مشخص است این استراتژی شامل انجام معاملات در جهت روند فعلی قیمت است. به منظور اجرای این استراتژی، در ابتدا لازم است معامله گر جهت و قدرت روند فعلی قیمت را شناسایی کند و زمان برگشت قیمت را برآورده کند تا بتواند در زمان مناسب، سود معامله را ذخیره و برای اجتناب از ضررهای احتمالی آماده خروج از موقعیت فعلی خود، باشد.

 علی رغم حرکت با یک روند تثبیت شده در بازار، ممکن است با نوسانات قیمتی کوچکی نیز مواجه شوید که برخلاف روند اصلی حرکت می‌کند. به‌همین دلیل این استراتژی برای رویکردهای بلند مدت معاملاتی مناسب تر است. معامله گر در زمان سوار شدن بر یک روند قوی، نباید تحت تاثیر زیان‌های کوچک قرار بگیرد و نسبت به این موضوع آگاهی داشته باشد که سود کل معامله از مجموع این ضررها بیشتر است.

2. پوزیشن تریدینگ (Position Trading)

پوزیشن تریدینگ یک استراتژی بلند مدت است که معامله گر موقعیت خود را در یک دوره زمانی طولانی، بیش از چندین هفته، حفظ می‌کند. این استراتژی برای معامله گرانی مناسب است که رویکردی کلان به بازار داشته و تحت تاثیر نوسانات کوچک بازار قرار نگیرند.

3. رنج تریدینگ (Range Trading)

این استراتژی به انجام معامله بر اساس مفهوم حمایت و مقاومت اشاره دارد. در نمودار قیمت، سطوح حمایت و مقاومت، بالاترین و پایین ترین نقطه ای را نشان می‌دهد که قیمت در بین آنها حرکت می‌کند. در واقع سطوح حمایت و مقاومت یک محدوده معاملاتی را تشکیل می‌دهند. 

در بازار روند دار، قیمت به شکستن سطوح مقاومت قبلی خود ادامه می‌دهد (تشکیل قله‌های بالاتر در یک روند صعودی یا کف‌های پایین تر در یک روند نزولی) و یک الگوی حمایت و مقاومت پلکانی را ایجاد می‌کند. اما در یک بازار رنج، قیمت در یک الگوی ثابت، بین استانی حمایت و مقاومت موجود نوسان دارد و از محدوده این ناحیه حمایت و مقاومتی خارج نمی‌شود. 

معامله گران محدود رنج، علاقه ای به خروج از محدوده ندارند و تمایل دارند بازار برای مدتی طولانی بین دو سطح حمایت و مقاومت فعلی، بدون تشکیل روند در یک جهت خاص، باقی بماند. 

4. نیوز تریدینگ (News Trading)

فارکس به‌عنوان یک بازار بین المللی تحت تاثیر رویدادهای اقتصادی جهانی قرار دارد. درک رویدادهای اقتصادی و تاثیر بالقوه آنها بر جفت ارزها به معامله گر کمک می‌کند تا حرکات کوتاه مدت بازار را پیش بینی کند. 

از جمله رویدادهای خبری تاثیر گذار بر بازار فارکس می‌توان به تصمیمات مرتبط با نرخ بهره، گزارهای اقتصادی در مورد نرخ بیکاری، نرخ تورم، تولید ناخالص داخلی، حقوق و دستمزد غیرکشاورزی اشاره کرد. هیچ یک از این رویدادها نسبت به دیگری برتری ندارد و معامله گر باید همزمان رابطه بین آنها و شرایط بازار را بررسی کند. در این بین نباید تاثیر رویدادهای غیرمترقبه مانند بلایایی طبیعی یا تحولات سیاسی را بر بازار نادیده گرفت. 

5. سوئینگ تریدینگ (Swing Trading)

سوئینگ تریدینگ، یک استراتژی در جهت روند، بر مبنای حرکات کوتاه مدت قیمت است. نوسانات کوچک ممکن است بر خلاف جهت روند کلی قیمت باشد و به‌همین دلیل چشم انداز کوتاه مدت حرکات بازار در نظر گرفته می‌شود. 

سوئینگ تریدینگ مستلزم اقدام سریع و پیگیری و نظارت دقیق بر بازار است و به‌همین دلیل مورد توجه معامله گران روزانه، که بر تغییرات لحظه به لحظه قیمت تمرکز دارند، قرار دارد. علی رغم اینکه این استراتژی در گروه رویکرد‌های کوتاه مدت معاملاتی طبقه بندی می‌شود، گاهی لازم است  معامله گر،برای دستیابی به هدف معامله، موقعیت معاملاتی را بیش از یک روز نگهداری کند

6. اسکالپینگ (Scalping)

اسکالپینگ از استراتژی‌های معاملاتی روزانه است که در آن معامله گران با هدف کسب سودهای کوچک از هر معامله، به خرید و فروش جفت ارز اقدام می‌کند. در فارکس، استراتژی‌های اسکالپینگ معمولا مبتنی بر تحلیل مداوم حرکت قیمت و میزان اسپرد در معاملات هستند. 

بهترین استراتژی اسکالپ در فارکس بر این فرض استوار است که قیمت به اندازه پوشش اسپرد، افزایش خواهد یافت و علاوه بر آن سود کوچکی برای معامله گر ایجاد می‌کند. با این حال برای موثر بودن این استراتژی لازم است معامله گر منتظر بماند تا قیمت پیشنهادی خریدار (bid) بالاتر از قیمت درخواستی فروشنده  (ask) شود.  

وقتی یک اسکالپر ارزی را با قیمت تقاضای فعلی خریداری می‌کند، با این فرض که قیمت به اندازه‌ای افزایش می‌یابد که اسپرد را پوشش دهد و به آنها اجازه می‌دهد تا سود کمی داشته باشند، این کار را انجام می‌دهند. با این حال، برای اینکه این استراتژی مؤثر باشد، آنها باید منتظر بمانند تا قیمت پیشنهادی بالاتر از قیمت درخواست اولیه افزایش یابد - و قبل از نوسان مجدد قیمت، ارز را برگردانند.

7.معاملات روزانه (Day Trading)

فعالیت روزانه و تمرکز بر حرکات روزانه قیمت و سرمایه گذاری بر نوساناتی که در یک روز در بازار رخ می‌دهد، دلیل نامگذاری این استراتژی است. این نوسانات کوچک بازار که تحت تاثیر عرضه و تقاضای لحظه ای در بازار شکل می‌گیرد، فرصتی برای کسب سود معامله گران فراهم کرده است. 

8.ریتریسمنت تریدینگ (Retracement Trading)

به معاملاتی اشاره دارد که با تمرکز بر اصلاح‌های کوتاه مدت در روند اصلی قیمت، شکل می‌گیرد. اصلاحات را نباید با حرکات برگشتی یکسان در نظر گرفت. حرکات برگشتی قیمت یک تغییر عمده در روند را ایجاد می‌کنند، اما اصلاحات استراحت کوتاه مدت قیمت برای ادامه روند اصلی است. معامله در حرکات اصلاحی، همچنان در جهت روند معامله است و هدف کسب سود در حرکات کوتاه مدت اصلاحی است.

9. گرید تریدینگ ( Grid Trading)

این استراتژی شامل قراردادن چندین سفارش در سطحی بالاتر و پایین تر از قیمت مشخص در نمودار است. مقصود اصلی در این استراتژی کسب سود از نوسانات کوچک است که با قرار دادن سفارشات متعدد خرید و فروش در فواصل زمانی منظم بالاتر و پایین تر از سطح قیمت تعیین شده، انجام می‌گیرد. اگر قیمت در یک جهت حرکت کند، طبیعتا موقعیت بزرگتر می‌شود و در عین حال ریسک برگشت ناگهانی قیمت نیز در این روش پررنگ می‌شود.

 

سخن پایانی

استراتژی معاملاتی ابزاری است که با استفاده از تجزیه و تحلیل، به شناسایی فرصت‌های بالقوه در بازار فارکس کمک می‌کند. هر یک از استراتژی‌های بلند مدت و کوتاه مدت معاملاتی، مزایا و معایب خاص خود را داشته و مهم است در انتخاب آنها به تجربه و شخصیت معاملاتی خود توجه داشته باشید.

 به‌علاوه هر استراتژی برای تمام بازارها مناسب نیست، برخی استراتژی‌ها در بازارهای با حجم معاملاتی بالا بهتر عمل می‌کنند در حالی استراتژی‌هایی وجود دارد که در شرایط ناپایدار و پرنوسان موثرتر هستند. به‌همین دلیل لازم است در ابتدا زمان کافی صرف کنید تا از بازاری که در آن فعالیت می‌کنید، شناخت کاملی کسب کنید و متناسب با ان، استراتژی اثربخش را انتخاب کنید. 

نویسنده: منصوره قاسمی
10 آبان 1402
آخرین بروزرسانی: مجید عزیززاده
5 ماه پیش