بررسی قیمت طلا 18 عیار در سال 1403 | کی طلا بخریم؟

فهرست مطالب

هادی بهرامی؛ کارشناس تحلیل نظارت دات کام: هرگاه به فکر خرید یک کالای ارزشمند جهت استفاده و یا حتی سرمایه گذاری می افتیم، طلا یکی از بهترین گزینه هاست که ریسک نوسانات قیمتی کمی دارد؛ اما گران قیمت است و جاگیر هم نیست. این فلز ارزشمند از قدیم الایام مورد توجه بوده و قیمتش در بازه های بلند مدتی روند صعودی خود را حفظ کرده است. طلای 18 عیار به این معنی است که از 24 آلیاژ موجود در این ماده، 18 قطعه آن طلای خالص است و باقی مواد شامل آلیاژ های متفاوت دیگر هستند. اگر بتوانیم در وضعیت اقتصادی فعلی کشور و قیمت مناسب، طلا بخریم آنگاه بازدهی خوبی حتی جلوتر از نرخ واقعی تورم کسب خواهیم کرد. در ادامه به تحلیل تکنیکال و بنیادی طلای 18 عیار پرداخته و روند قیمتی آن را نیز برای سرمایه گذاران پیش بینی میکنیم تا با آگاهی بیشتری تصمیمات مالی خود را بگیرند.

 

تحلیل تکنیکال طلا

قیمت طلای 18 عیار با توجه افزایش نرخ دلار و تورم پس از افزایش پیاپی طی سالیان متوالی، در آبان ماه 1401 با رشد 157 درصدی از محدوده 1 میلیون و 322 هزار تومان به سقف تاریخی 3 میلیون و 497 هزار تومان در زمان نگارش این مقاله رسیده است. در سه ماه اخیر رشد قیمت طلا را مدیون شکست مقاومت مهم 2 میلیون و 820 هزار تومان میدانیم که نزدیک به یکسال بود زیر این مقاومت در نوسان بود. طبق تحلیل های قبلی، بهترین کف طلای 18 عیار برای خرید و سرمایه گذاری محدوده 2 میلیون و 230 هزار تومان الی 2 میلیون و 400 هزار تومان بود که مدت نسبتا کوتاهی در آن ناحیه معامله شد. در حال حاضر قیمت طلای 18 عیار توان رسیدن به محدوده 3 میلیون و 800 هزار الی 4 میلیون تومان را دارد؛ اما در این ناحیه به دلیل نقاط مشترک prz و همپوشانی فیبوناچی های اصلی، مقاومت قوی سر راهش خواهد بود و پس از رسیدن قیمت به حوالی 3 میلیون و 800 هزار تومان باید حواسمان به ریزش و اصلاح عمیق پس از آن باشد. اوسیلاتور rsi که یکی از بهترین دستگاه های معاملاتی جهت نمایش محدوده های اشباع خرید و فروش میباشد و به لحاظ ساختاری نیز سریع تر از خود قیمت در نمودار حرکت میکند، به نزدیکی مقاومت تاریخی و سنگین استاتیک ماژور رسیده است که اگر به این مقاومت واکنش منفی نشان بدهد میتواند قیمت را به سمت حمایت 3 میلیون تومان بکشد. هدف بلند مدت 6 میلیون تومان را برای روند صعودی طلا در سال 1403 و 1404 در نظر داریم و حمایت معتبر نیز 3 میلیون تومان میباشد که در صورت رسیدن قیمت به سقف 3.8 میلیون، کف 3 میلیون و 400 هزار تومان هم در دسترس خواهد بود. در کوتاه مدت نیز محدوده 2 میلیون و 200 هزار تومان کف خوبی جهت یک پله خرید و یا میانگین گیری نقطه خرید است.

طلا 18 عیار

 

عوامل تاثیرگذار بر قیمت طلا

برخی از نرخ ها و شاخص ها به صورت مستقیم بر قیمت سکه طلا، 18 عیار زینتی و در نهایت شمش تاثیر میگذارند. نرخ دلار، تورم و انس جهانی بشدت تاثیرگذار هستند؛ اما قیمت طلا در ایران وقتی که همه این موارد همزمان رشد کنند حتی به میزان کم، بیش از حد افزایش میابد. به طور مثال فرض کنید قیمت طلای 18 عیار با قیمت دلار 3 هزار تومانی و انس جهانی 1000 دلاری، 72 هزار تومان است. در این شرایط اگر فقط دلار به میزان 20 درصد رشد کند قیمت طلا میشود 86 هزار و 800 تومان میشود؛ اما با فرض افزایش 20 درصدی نرخ دلار و افزایش 10 درصدی قیمت انس جهانی، قیمت طلا میشود 95 هزار و 500 تومان. در واقع کسی که طلا خریده باشد در این شرایط 10 درصد از کسی دلار خریده است جلوتر است و بازدهی بیشتری کسب میکند. نرخ تورم در اجرت، مالیات و دستمزد طلا فروش تاثیر مستقیم میگذارد و هر چقدر این نرخ بالا برود، هزینه های غیر مستقیم و عمومی در خرید طلا افزایش میابد. تنش های سیاسی، میزان نقدینگی در گردش کشور و نرخ بهره بانکی نیز بر قیمت دلار اثرات مستقیم میگذارد که افزایش آنها باعث رشد قیمت دلار آزاد میشود و در نهایت قیمت طلا نیز افزایش خواهد یافت.

 

آیا طلا گزینه خوبی برای سرمایه گذاری است؟

سرمایه گذاری در طلا به علت جذابیت های موجود میتواند بخشی از سبد سرمایه گذاری افراد باشد؛ بخصوص زمانی که بازار های موازی مانند مسکن، خودرو و یا سود بانکی جذابیتشان کاهش میابد. طلا به عنوان پوشش ریسک میتواند یکی از بهترین گزینه های پرتفوی سرمایه گذاری فعالان اقتصادی و حتی مردم باشد. قیمت طلا در ایران به دنبال قیمت انس طلای جهانی، دلار و میزان تقاضای داخلی رشد و یا افت میکند که به دلیل ریسک پایین و بازدهی مثبت در بلند مدت میتواند گزینه خوبی برای پرتفوی سرمایه گذاری مختلط باشد.

 

مدیریت سرمایه و پرتفوی

به دلیل خاصیت ریسک گریزی طلا در برابر نوسانات قیمتی و عرضه تقاضا در بازار ها و بخصوص ایران، هر سرمایه گذاری باید بخش قابل توجهی از بودجه اضافی خود را صرف خرید طلا و اضافه کردن آن به پرتفوی کند. با توجه به واکنش مثبت طلا به بحران های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی تحت هر شرایطی بخصوص در بازه زمانی بلند مدت پیشنهاد میشود حداقل 35 درصد و حداکثر 50 درصد از سرمایه را به خرید طلا اختصاص دهید تا تعادل بین دارایی ثابت و دارایی جاری حفظ شود؛ زیرا اگر دارایی ثابت بیش از حد باشد صرفا میتوانیم از رشد کم و البته کم ریسک دارایی هایی مثل طلا، خودرو و ملک بهره مند بشیم (سرمایه راکد) و در مقابل اگر بیش از اندازه دارایی جاری مانند وجه نقد، سهام و ارز دیجیتال پر ریسک داشته باشیم درست است فعالیت اقتصادی انجام میدهیم ولی ریسک پرتفوی را بشدت افزایش میدهد. پس باید تعادل میان دارایی ریسک گریز و ریسک پذیر در سرمایه گذاری ها حفظ شود. بهترین میزان سرمایه گذاری در طلا (18 عیار، سکه و صندوق) همان 50 درصد است که نیمی از پرتفوی را تشکیل داده و ریسک را در عین سودآوری به حداقل میرساند.

 

طلای فیزیکی بهتر است یا صندوق؟

ویژگی صندوق های طلا که در بورس پذیرش شده و قابل معامله هستند را قرار است با طلای فیزیکی مقایسه و بررسی کنیم. هر کدام از صندوق های طلا برای یک شرکتی هستند که کار سرمایه گذاری بر روی انواع طلا را دارد و هدفش از ایجاد صندوق، جذب سرمایه بیشتر از سهامداران است. ویژگی های بسیار خوبی در این صندوق ها وجود دارد که در طلای فیزیکی نمیتوان یافت و همین ویژگی ها خرید سهام صندوق ها را برای مردم جذاب کرده است. سهام این صندوق ها نقدشوندگی بالایی دارند و سهامدار هر زمان که تمایل داشت برعکس سهام میتواند با قصد معامله، واحد های آن را صدور و یا ابطال نماید. خرید طلا به صورت فیزیکی میتواند مشکلاتی مانند پیدا کردن جای امن برای نگه‌ داری، حمل، سرقت، خطر کلاهبرداری و تقلب به همراه داشته باشد که با استفاده از صندوق های بورسی طلا تمامی این مشکلات از بین میرود. با هر مبلغی میتوان روی صندوق های طلا سرمایه گذاری کرد حتی با 500 هزار تومان دقیقا برعکس بازار فیزیکی طلا. هزینه های مالیات، اجرت ساخت و دستمزد طلا فروش در خرید صندوق ها وجود ندارد و مبلغ چشمگیری را از ما نمیگیرد. و مورد آخر؛ افراد زیادی سواد تحلیل، مدیریت دارایی شخصی و سرمایه گذاری را بلد نیستند که با سپردن سرمایه به صندوق شرکت، در سود سازی شریک میشوند و بدون هیچگونه دردسری نهایت استفاده را از سرمایه خود میبرند. حتی در زمان رکود بازار طلا، مدیران شرکت میتوانند دارایی های مربوط به طلا را تا 70 درصد کاهش داده و 30 درصد دیگر را به خرید اوراق درآمد ثابت اختصاص دهند که بتوانند تحت هر شرایطی به سرمایه گذاران حداکثر سود را برسانند. در نتیجه، هر چه از دردسر ها و هزینه های طلای فیزیکی به دور باشید و روی صندوق های آن سرمایه گذاری کنید از افرادی که آگاهی ندارند بسیار جلوتر خواهید بود و بازدهی بیشتری هم کسب خواهید کرد.

 

چرا نباید در هر قیمتی طلا بخریم؟

طلا ریسک بسیار کمی دارد؛ اما این ریسک گریزی دلیل نمیشود که در هر قیمتی بخواهیم روی آن سرمایه گذاری کنیم. در بازار های مالی شاخصی به نام ROI وجود دارد که به آن نرخ بازگشت سرمایه میگوییم و هر چقدر طبق تحلیل درست، مدیریت سرمایه و کنترل احساسات (ترس و طمع) قدم برداریم، بازدهی بیشتری را میتوانیم کسب کنیم که نشان دهنده رشد میزان سرمایه و سودآوری آن است. اگر نگاهی به تاریخچه یکسال قبل طلای 18 عیار داشته باشیم متوجه میشویم که قیمت طلا به مدت تقریبا یکسال زیر سقف 2 میلیون و 800 هزار تومان معامله شد و بالاتر از آن نرفت. اگر فردی در اولین قله 2.8 میلیون تومانی وارد میشد و روی طلا سرمایه گذاری میکرد علاوه بر بازدهی بسیار کم، فرصت زمانی پول را هم از دست میداد؛ اما فردی که طی آن یک سال به فرض در 2 محدوده حمایتی 2 میلیون و 200 هزار تومان و 2 میلیون و 500 هزار تومان طلا میخرید میانگین خریدش 2 میلیون و 350 هزار تومان میشد که 19 درصد بازدهی بیشتر از نفر اول کسب میکرد و این نشان میدهد خرید در سقف قیمتی و در اوج هیجان اصلا به نفع ما نخواهد بود!

 

مقایسه بازدهی طلا

طی 5 سال اخیر، بازدهی طلای 18 عیار 970 درصد و یا همان 11 برابر شده است؛ در حالی که شاخص کل بورس 1300 درصد و شاخص کل هم وزن 2700 درصد افزایش یافته است که نشانگر عملکرد عالی سهم های کوچک بورسی و سپس طلا در جایگاه منحصر به فرد خودشان است. فرضا اگر نیمی از سرمایه 100 میلیون تومانی خود را به طلا (50 درصد صندوق و 50 درصد طلای فیزیکی 18 عیار) اختصاص می دادید و نیمی دیگر را به سهام، اکنون سرمایه 100 میلیون تومانی شما به مبلغ 1 میلیارد و 600 میلیون تومان میتوانست بازگشت سرمایه و سود سازی داشته باشد که ریسک گریزی، استفاده از استراتژی DCA در خرید و فروش پله ای و سرمایه گذاری مختلف لحاظ شده است.

 

محاسبه قیمت طلای 18 عیار

باید در نظر داشته باشیم که قیمت انس جهانی ملاک اصلی محاسبات ما خواهد بود. در قیمت گذاری طلای 18 عیار با 5 متریک انس جهانی، دلار آزاد، اجرت ساخت، مالیات و دستمزد طلا فروش سروکار داریم که در نرخ اعلامی سایت ها به هیچ وجه مالیات، اجرت و دستمزد حساب لحاظ نمیشود و صرفا قیمت خام است. برای محاسبه بهای تمام شده طلای خریداری شده از طلا فروشی، ابتدا باید قیمت طلای 18 عیار را از انس جهانی با قیمت خام از انس جهانی طلا استخراج کنیم.  انس جهانی طلا را در قیمت دلار آزاد معامله شده در صرافی ها ضرب کرده و رقم بدست آمده را تقسیم بر 31.1 میکنیم؛ زیرا هر انس طلا برابر است با 31.1 گرم 24 عیار با خلوص 99.9 درصدی که قیمت بدست آمده را تبدیل به 0.75 میکنیم و با میانگین 15 درصد اجرت ساخت به صورت مستقیم جمع میشود. سپس رقم بدست آمده را این بار در 9 درصد مالیات و 7 درصد دستمزد طلا فروش ضرب میکنیم تا قیمت نهایی طلای 18 عیار بدست آید. در واقع بهتر است همیشه برای سرمایه گذاری، مقایسه گزینه های مناسب و تحلیل طلا از بهای تمام شده استفاده کنیم نه صرفا قیمت خامی که در سایت ها وجود دارد.

فرمول: (قیمت انس جهانی * دلار آزاد / 31.1 * 75% + 15% اجرت) * 9 + 7
نکته قابل توجه
در واقع بهتر است همیشه برای سرمایه گذاری، مقایسه گزینه های مناسب و تحلیل طلا از بهای تمام شده استفاده کنیم نه صرفا قیمت خامی که در سایت ها وجود دارد. زیرا ممکن است در مرحله محاسبه بهای تمام شده گزینه هایی را پیدا کنیم که صرفه اقتصادی بیشتری به لحاظ بنیادی نسبت به سایر گزینه ها دارد. پس همیشه مواردی مثل هزینه های عمومی اجرت، مالیات و دستمزد را در کنار هزینه های مستقیم و مزایا و معایب گزینه مورد نظر را باید در نظر بگیریم. در ادامه به تحلیل تکنیکال و سپس محاسبه قیمت واقعی طلای 18 عیار خواهیم پرداخت.

 

سخن پایانی

طلا به دلیل ریسک گریزی و حفظ ارزش پول در برابر نرخ تورم، از قدیم الایام مورد توجه و استقبال مردم بوده است که قبل تر نوشتیم بهتر است نصف و یا حداقل 35 درصد سرمایه به خرید و نگهداری طلا اختصاص داده شود. در این مقاله سعی بر آن بود که قیمت طلای 18 عیار را به لحاظ تکنیکالی و سپس بنیادی بررسی کنیم تا سرمایه گذاران با آگاهی بیشتری تصمیم بگیرند و با عجله در هر قیمتی خرید نکنند. با رعایت اصول خرید پلکانی، مدیریت سرمایه، تکنیکال قیمت و ارزش ذاتی با توجه به شرایط اقتصادی و سیاسی میتوان در کف های قیمتی در طلا سرمایه گذاری کرد که صندوق های بورسی آن بازدهی بیشتری دارند.



نویسنده: هادی بهرامی
18 فروردین 1403
آخرین بروزرسانی: مجید عزیززاده
3 هفته پیش