رابطه بین قیمت نفت و طلا

فهرست مطالب

در بازارهای مالی، سود حاصل از سرمایه گذاری در کالاها زمانی حاصل می‌شود که قیمت کالا در جهت پیش بینی سرمایه گذار حرکت کند. برخی کالاها می‌توانند قیمت سایر کالاها را تحت تاثیر قرار دهند. به همین دلیل سرمایه گذاران اغلب روابط بین کالاها را بررسی می‌کنند تا تاثیر تغییرات قیمت یک کالا را بر قیمت کالای دیگر شناسایی کنند. به ویژه رابطه بین قیمت نفت و طلا به عنوان دو کالای محبوب و پرمعامله بازار مالی، برای سرمایه گذاران اهمیت دارد. 

علی رغم اینکه طلا و نفت دو دارایی متفاوت هستند، رابطه تورمی بین آنها شناسایی شده است. به این ترتیب که افزایش قیمت نفت، باعث فشار صعودی بر تورم می‌شود و افزایش تورم، تقاضا برای فلزات گرانبها را افزایش می‌دهد. در نتیجه افزایش قیمت نفت خام به افزایش قیمت فلزات گرانبها در بازارهای مالی منجر می‌شود.

 

رابطه بین قیمت نفت و طلا

اقتصاد جهانی تحت تاثیر روابط پیچیده بین کالاهای متعدد، به ویژه نفت و طلا، عمل می‌کند. طلا و نفت به عنوان دو منبع مهم در صنایع و بخش‌های مختلف، شناخته می‌شوند. بین این دو منبع محرک اقتصاد رابطه همبستگی وجود دارد و شناخت این همبستگی می‌تواند تاثیر حیاتی بر تصمیم گیری‌های سرمایه گذاران داشته باشد.

همبستگی معیار آماری است که چگونگی حرکت دو دارایی را نشان می‌دهد. همبستگی مثبت بیانگر حرکت هم جهت قیمت دو دارایی است و همبستگی منفی، حرکت قیمت آنها در خلاف جهت یکدیگر را نشان می‌دهد. همبستگی صفر، به معنای عدم رابطه بین قیمت دو دارایی است. 

افزایش قیمت نفت، افزایش قیمت محصولات و هزینه‌ها را به همراه دارد. به این ترتیب تورم روندی صعودی در پیش می‌گیرد. در مقابل برای پوشش اثرات تورم و کاهش ارزش پول، تقاضا برای فلزات گرانبها بیشتر شده و قیمت این فلزات از جمله طلا، افزایش می‌یابد. به این ترتیب رابطه تورمی بین طلا و نفت، همبستگی مثبت بین این دو کالا را نشان می‌دهد.

 

نفت چگونه بر قیمت طلا تاثیر می‌گذارد؟

همانطور که اشاره شد، رابطه بین قیمت نفت و طلا، یک رابطه معنادار مثبت است. برای درک بیشتر این موضوع، چگونگی تاثیر نفت بر قیمت طلا را بررسی می‌کنیم.

نفت و طلا دارایی‌های دلاری هستند. به این معنی که در برابر دلار آمریکا ارزش گذاری می‌شوند. به این ترتیب افزایش ارزش دلار احتمال به کاهش ارزش این دارایی‌ها منجر می‌شود. 

قیمت طلا و نفت معمولا در پی هم با افزایش و کاهش قیمت روبرو می‌شوند و روند صعودی تورم، همبستگی بین این دو کالا را تقویت می‌کند. 

افزایش قیمت نفت، افزایش هزینه‌ها را به همراه دارد. به علاوه با افزایش هزینه حمل کالاها، بهای تمام شده آنها را افزایش داده و در نتیجه به افزایش قیمت محصولات منجر می‌شود. به این ترتیب افزایش قیمت نفت، افزایش تورم را به همراه دارد. 

همبستگی مثبت بین قیمت این دو کالای استراتژیک، باعث می‌شود که با افزایش تورم، ارزش طلا نیز افزایش یابد. به این ترتیب اهمیت ارتباط نفت و تورم برای سرمایه گذاران طلا، نمایان می‌شود. قدرت این همبستگی به قدری زیاد است که کوچکترین حرکت کوتاه مدت قیمت نفت می‌تواند بازار طلا را تحت تاثیر قرار دهد. 

با افزایش قیمت نفت، روند رشد اقتصادی مختل می‌شود. زیرا راه اندازی کسب و کار، مستلزم صرف هزینه بالاتری خواهد بود. اثرات این اسیب وارد شده به بدنه اقتصاد در بازار سهام ظاهر می‌شود. به دنبال ان، سرمایه گذاران برای حفاظت از سرمایه خود به دارایی‌های امن مانند طلا، تمایل پیدا می‌کنند. 

عامل دیگری که می‌تواند توضیحی برای رابطه بین قیمت نفت و طلا باشد، هزینه‌های استخراج معادن است. هزینه عملیات ماشین آلات صنعتی استخراج، با افزایش قیمت نفت، افزایش می‌یابد. به طوری که می‌تواند به تعطیلی خطوط استخراج یا کل معدن منجر شود. این تاثیر نه تنها در معادن استخراج طلا، در سایر معادن نیز مشاهده می‌شود.

 

عوامل موثر بر همبستگی نفت و طلا

عوامل اقتصادی مختلفی می‌تواند رابطه بین قیمت نفت و طلا را تحت تاثیر قرار دهد. 

پوشش تورمی

طلا و نفت هر دو به عنوان پوششی در برابر تورم شناخته می‌شوند. با افزایش قیمت کالاها، قیمت این دو دارایی نیز افزایش می‌یابد. این رابطه در درجه اول به این دلیل است که افزایش قیمت نفت مستقیماً بر قیمت تمام شده کالاها و خدمات تأثیر می‌گذارد و به تورم کمک می‌کند. در شرایط تورمی، سرمایه گذاران برای محافظت از ثروت خود به خرید طلا به عنوان منبع ذخیره ارزش پول، ترغیب می‌شوند و تقاضا در نتیجه قیمت طلا افزایش می‌یابد.

ارزش دلار

ارزش دلار آمریکا عامل دیگری است که بر همبستگی بین قیمت طلا و نفت تاثیر می‌گذارد. هر دو کالا به دلار ارزش گذاری می‌شود. بنابراین، زمان کاهش ارزش دلار، برای خرید طلا یا نفت باید دلار بیشتری پرداخت شود و این خود به افزایش قیمت‌ها منجر می‌شود. در مقابل هنگامی که دلار تقویت می‌شود، روندی برعکس اتفاق می‌افتد. 

 

سلامت اقتصادی جهانی

عامل مهم دیگر در رابطه بین قیمت نفت و دلار، سلامت اقتصاد جهانی است. در دوران رونق، تقاضای صنعتی برای نفت رو به افزایش است و قیمت آن را بالا می‌برد. در همین حال، سرمایه‌گذاران دارایی‌های پرریسک‌تر را به جای طلا انتخاب می‌کنند و این به کاهش قیمت طلا منجر می‌شود. 

در مقابل در مواقع عدم اطمینان اقتصادی یا بحران، سرمایه‌گذاران اغلب به سمت طلا به عنوان یک دارای امن حرکت می‌کنند و با افزایش تقاضا، قیمت ان نیز روند رو به رشد در پیش می‌گیرد. رکود اقتصادی نیز می‌تواند منجر به کاهش تقاضا برای نفت شود وقیمت آن را کاهش دهد. این موضوع گاهی اوقات می‌تواند به همبستگی معکوس بین طلا و نفت منجر شود.

سفته بازی و احساسات بازار

معاملات سوداگرانه و احساسات بازار نیز می‌تواند همبستگی بین طلا و نفت را تحت تاثیر قرار دهد. واکنش فعالان بازار به رویدادهای مختلف ژئوپلیتیک، گزارش‌های اقتصادی و حتی الگوهای آب و هوایی می‌تواند فشار خرید یا فروش را در هر دو بازار ایجاد کند.

 

سخن پایانی

آگاهی از همبستگی طلا و نفت، به عنوان دو کالای استراتژیک، می‌تواند ابزار مفیدی برای سرمایه گذاران باشد. طی تحقیقات و بررسی‌های انجام شده بین قیمت نفت و طلا، همبستگی مثبت شناسایی شده است. به علاوه رابطه تورمی بین این دو دارایی، این همبستگی را تایید می‌کند. افزایش قیمت نفت، با افزایش قیمت محصولات و هزینه‌ها همراه است که نتیجه آن قدرت یافتن تورم است. در این شرایط تقاضا برای کالاهای امن مانند طلا، به منظور حفظ ارزش ثروت، بیشتر شده و به افزایش قیمت طلا منجر می‌شود. 

علی رغم رابطه بین قیمت نفت و طلا یک همبستگی مثبت معرفی شده است، اما یک قانون ثابت و مداوم نیست. عوامل مختلفی می‌توانند این رابطه را تحت تاثیر قرار داده و دوره‌های از همبستگی مثبت و منفی را ایجاد کنند. اما فقط به این دلیل که قیمت طلا و نفت ممکن است همزمان حرکت کنند، به این معنی نیست که یکی دلیل حرکت دیگری می‌شود.

سوالات متداول

  • رابطه بین قیمت نفت و طلا چگونه است؟

    طبق تحقیقات، بین قیمت نفت و طلا، همبستگی مثبت شناسایی شده است. به این معنا که قیمت نفت و طلا در شرایط اقتصادی مختلف، در یک جهت حرکت می‌کنند. 

  • چه عواملی بر همبستگی قیمت نفت و طلا تاثیرگذار است؟

    سلامت اقتصاد جهانی، احساسات بازار و سفته بازی، ارزش دلار، تورم

نویسنده: منصوره قاسمی
18 بهمن 1402
آخرین بروزرسانی: مجید عزیززاده
2 ماه پیش