مناسب ترین سرمایه گذاری در 1402 | 5 عامل مهم در سرمایه گذاری

فهرست مطالب

امروزه کشور ما و جامعه جهانی با ابهامات بزرگی از آینده خود، در مسائل اقتصادی و اجتماعی روبرو است، که مردم و فعالان اقتصادی را برای سرمایه‌گذاری سردرگم کرده و بعضا می‌بینیم که مردم به خصوص در کشور خودمان برای تضمین آینده خود و کسب درآمد بدون هیچ استراتژی به سمت بازارهای سرمایه‌گذاری مختلف می‌روند. متاسفانه به دلیل ناآگاهی از متغیرهای اقتصادی و اجتماعی کشور و عدم آگاهی از آن بازارها و در نتیجه تشخیص نادرست از اینکه پول هوشمند به کدام بازار در حال ورود هست ، ضررهای پی در پی میکنند و سرمایه خود را از دست میدهند.
تا زمانی که متغیرها را نشناسید و جواب این متغیرها را روی کاغذ برای خود ننویسید، امکان ندارد متوجه شوید پول هوشمند و نگاه فعالان بزرگ به کدام بازارها هست!!

عوامل موثر بر استراتژی سرمایه گذاری

در این مقاله در مورد برخی ابهامات و متغیرهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی صحبت خواهیم کرد و یک تحلیل و آمار اجمالی از هرکدام از این متغیرها به شما اراِئه می‌کنیم، تا بتوانید با استراتژی مناسب، سبد سرمایه‌گذاری خود را در بازارهای مختلف از جمله بازار بورس تهران، ارز دیجیتال، طلا، مسکن و یا هر فضای سرمایه‌گذاری دیگری، ایجاد کنید.

تورم ، رشد نقدینگی و قیمت دلار

با نگاهی عمیق به نرخ رشد نقدینگی و تورم در این سال‌ها و همچنین با توجه به گزارشات بانک مرکزی و مرکز آمار می‌توانیم متوجه شویم که این دو عامل ارتباط مستقیمی با بازار دلار در کشور دارند و از مهمترین عوامل محرک بازارهای مختلف می‌باشد که باید تحلیل دقیق و کاملی از آن داشته باشیم تا بتوانیم بر این اساس سبد سرمایه‌گذاری خود را بچینیم.

متاسفانه در چند سال اخیر تورم و گرانی بخش جدایی‌ناپذیر اقتصاد و معیشت مردم کشورمان شده است و هر روز شاهد رکوردهای جدید در تورم و نرخ رشد نقدینگی در کشور هستیم. یکی از عواملی که در این رابطه باید بررسی کرد بودجه سالیانه کشور هست ، که متاسفانه از همان ابتدای سال متخصصین اقتصادی اذعان داشتند این بودجه کاملا تورمی هست و با کسری مواجه خواهد شد و بدون هیچ عامل درآمدزای قابل اتکایی  در حدود 70 درصد افزایش داشته و با تصویب آن در مجلس میتوانیم بگوییم تورم به قانون تبدیل شد.

اظهارات مقامات ارشد اقتصادی در مورد کسری بودجه


با توجه به اظهار نظرهای مقام های مسئول و داده های مراکز مربوطه می‌توانیم داده‌های خوبی برای تحلیل و پیش‌بینی شرایط بدست آوریم. آقای همتی فردی که سه سال رئیس بانک مرکزی بوده و نظرات ایشان با توجه جایگاه شون بسیار مهم می‌باشد، پس از روی کار آمدن دولت جدید در صفحه مجازی خود نسبت به وضعیت رشد پایه پولی و نقدینگی هشدار داد، که این نشان از تورم در سال 1400 خواهد بود.

آقای پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در مصاحبه اخیر خود اشاره داشت، در برنامه توسعه آمده است، رشد نقدینگی در سال 1400 باید به 2850 همت (هزار میلیارد تومان) برسد در صورتی که تا خرداد ماه به 3700 همت رسیده است که نرخ رشد بیش از 30 درصد می باشد و ایشان درادامه توضیح داده است با شرایط موجود رقم نقدینگی تا پایان سال را 4800 همت پیش بینی کرده اند که بسیار بالاتر از انتظارات بوده است. همچنین کسری بودجه تا پایان سال را 320 همت پیش بینی کرده است، دیگر کارشناسان اقتصادی هم کسری بودجه را در حدود 500 همت پیش‌بینی کرده اند.

فرار سرمایه ارزی از کشور

موضوع بعدی که می‌توانیم در این زمینه بررسی کنیم فرار سرمایه از کشور هست، آمار معاملات بانک مرکزی نشان می‌دهد در شهر تهران با بیش از 10 میلیون نفرجمعیت 5 هزار آپارتمان و تعداد نفرات محدودی در حدود 8 هزار ملک در ترکیه، فقط در 3 ماه اول 1400 خریداری نموده‌اند، این آمار حاکی از فرار سریع سرمایه از کشور هست. البته باید اضافه کنم این فقط یک مورد از فرار سرمایه است، شما می‌توانید خرید ارزهای دیجیتال و ... هم به آن اضافه کنید.

همچنین عامل مهم دیگر این هست که، جدیدا پالس‌هایی میبینیم از خروج پول افراد از سپرده‌ها، صندوق‌های درآمد ثابت و اوراق که نشان می‌دهد پول هوشمند در حال ورود به بازارهای مختلف هست و متوجه شرایط مجدد تورمی شده است.

همه این موارد و خیلی صحبت‌های دیگری که در این زمینه میتوانیم بگوییم نشان از این دارد متاسفانه ارزش پول ملی رو به کاهش هست و احتمالا افزایش قیمت دلار و ارز را خواهیم داشت و پیش بینی ها نشان میدهد تورم زیر 40 درصد و قیمت دلار را زیر 30 هزار تومان نمیتوانیم متصور شویم.
البته دیدگاه های دیگری هم وجود دارد که دولت ، آتش به سرمایه ملی بزند و شروع به ارزپاشی با قیمت پایین در بازار کند. صحبت‌هایی از مسئولین نزدیک به دولت شنیده می‌شود که ارز باید به قیمت 17 هزار تومان و یا حتی 12 هزار تومان برسد که تبعات بسیار بدی خواهد داشت ، و به بنظر نمیرسد اقتصاد رنجور امروز کشور تحمل چنین قیمت های دستوری را داشته باشد . شرایط های دیگری هم امکان دارد پیش بیاید که در بخش های دیگر به آن خواهیم پرداخت.

دیدگاه ها و اولویت های دولت جدید ؛ توافق یا عدم توافق با 5+1

اولویت ها و دیدگاه های دولت جدید بسیار بسیار در نحوه سرمایه گذاری ما تاثیر گذار هست. شما باید دقت داشته باشید که قرار نیست سیاست های حاکمان و مسئولین با خواسته و سلیقه ما منطبق باشد ؛ ما باید بفهمیم چه سیاست‌هایی را اتخاذ خواهند کرد سپس بر آن اساس شروع به تصمیم گیری کنیم.

 برای مثال زمانی که آقای بایدن رئیس جمهور ایالات متحده شد خیلی از هموطن هایمان منتظر سخنرانی بعد از انتصابش بودند که در مورد ایران و مذاکرات با ایران صحبت کند ، درصورتی که دیدیم درمورد اولویت سیاست هایش برای کنترل ویروس کرونا سخن گفت و سپس از هم پیمانان اروپاییشان بخاطر رفتار نامناسب ترامپ با آنها دلجویی کرد و... و  صحبت خاصی از ایران نکرد.

باید ببینیم اولویت های دولت آقای رئیسی و تیم اقتصادیشان چیست؟ آیا تمایلی به ادامه مذاکرات دارند ، یا اینکه ریشه مشکلات را در داخل میبیند و متمرکز به داخل میشوند و زمانی شروع به مذاکرات کنند که دست پری داشته باشند؟ سوالات فراوانی وجود دارد که باید منتظر پاسخ آنها در عملکردشان باشیم.
نظر بنده این هست که توافق نیاز به تفاهم دارد و بعد از آن تازه شروع مذاکره بر روی منافع و در آخر توافق بر روی مسائل مختلف. اگر دولت فعلی، دوره دوم ریاست جمهوری آقای روحانی بود میتوانستیم بگوییم حداقل تفاهم در مذاکرات قبلی ایجاد شده و حالا شروع به مذاکره و در کوتاه مدت منتظر توافق باشیم ، اما در حال حاضر شنیده ها حاکی از این است که نگاه دولت جدید متفاوت است و مورد دیگر اینکه ، جمهوری اسلامی بدنبال تضمین جدی و محکمی برای عدم خروج طرفین از توافق می باشد و مجددا بی گدار به آب نخواهد زد. این مسائل نشان میدهد ، احتمال توافق در کوتاه مدت کم هست و میتوانیم وزن بیشتری به انجام توافق در میان مدت یا بلند مدت بدهیم.

البته این را هم باید اشاره کرد ، که در سیاست هیچ چیز غیر ممکن نیست و ما فقط میتوانیم براساس آمارها و شنیده ها تحلیل و احتمال یک اتفاق را بیشتر بدهیم. درصورت عدم توافق و شرایطی رشد نقدینگی و ... که به آنها پرداخته شد ، با توجه به اینکه ما در دو ماهه ابتدای امسال تنها 2.5 درصد از درامد نفتی تعیین شده در بودجه را توانستیم دریافت کنیم ، منابع ارزی ما کاهش می یابد و کنترل بازار ارز بصورت دستوری و با ارزپاشی سخت میشود و احتمال رشد قیمت ها افزایش می یابد.

این امکان هم نیز وجود دارد دولت با اصلاح ساختار بودجه و منظم کردن هزینه های دولت و دور زدن تحریم ها و همچنین با امید به درآمد های ارزی در آینده به کمک معیشت مردم بیاید و با قیمت گذاری های دستوری جلوی رشد قیمت ها را بگیرد که همانطور که گفته شد هزینه زیادی برای اقتصاد کشور خواهد داشت. ناگفته نماند طی صحبت هایی که از اقتصادانان نزدیک به دولت شنیده میشود ، ارز 4200 تومانی کم اثر و باعث فساد و هزینه تحمیلی بر دولت و بودجه میدانند و احتمال حذف آن هست ، که در اینصورت کالاهایی که شامل ارز 4200 میشدند احتمال رشد قیمت را خواهند داشت.

با توجه به سخنرانی های چند روز اخیر جناب رئیسی اولویت های اعلامی ایشان در کوتاه مدت برطرف نمودن مشکلات کرونا ، اصلاح بودجه و برطرف کردن کسری بودجه و بازار سرمایه می باشد. این اولویت ها میتواند ما را امیدوار کند تا مشکلات کسری بودجه بصورت منطقی حل شود ، نه صرفا با افزایش پایه پولی و چاپ پول.

کرونا و تاثیرات آن بر اقتصاد

یکی از عامل های تاثیر گذار که قبلا وجود نداشته ، ویروس کرونا می باشد. کرونا از زمان پیدایش آسیب ها و تاثیرات بسزایی بر اقتصاد کشورها و معیشت مردم داشته است. گسترش آن باعث کاهش تقاضا بر روی بعضی کالاها و کامودیتی ها شد ، و یا بخاطر قرنطینه های متعدد عرضه کالاها با مشکل مواجه شد. بدلیل ناامنی قیمت جهانی طلا رشد زیادی داشت و به بالای 2000 دلار نیز رسید؛ رشد اقتصاد کشورهایی چون چین کاهش پیدا کرد و در کشور ایران تاثیر بسزایی در روند سرعت رشد قیمت دلار ایجاد کرد. نرخ بیکاری در آمریکا را افزایش داد و جلوی سیاست های ایجاد شغل را گرفت و مشکلات بزرگ زیادی از این قبیل برای کشور ها و شاخص های اقتصادی بوجود آورد.

در کشورهای بزرگ اقتصادی با کنترل کرونا این مشکلات را تا به امروز برطرف کردند و مشکل تقاضا در کامودیتی ها و کالاها صعودی شده است ، تقاضا روی بنزین و گازوئیل رو به افزایش است که این ها نشان میدهد در کشورهای مختلف فعلا توانسته اند کنترل کنند و شاخص های جهانی را به سمت تعادل برگردانند.

البته باتوجه به جهش یافته شدن چند باره این ویروس ، مخصوصا طی گزارشات جدید در آمریکای لاتین ویروس جهش یافته لامبدا بشدت رشد کرده و واگیری 700% بیشتر از نوع دلتا دارد و 3 برابر مرگ و میر بیشتر داشته است. متخصصین ویروس شناسی پیش بینی کرده اند اپیدمی لامبدا بسیار وسیع تر از نوع های قبل و احتمال زیاد آثار رکودی خواهد داشت. درنتیجه احتمال دارد در دنیا مجددا کاهش تقاضا در کامودیتی ها داشته باشیم. دو حالت برای قیمت ها وجود دارد اول اینکه قیمت ها بخاطر کاهش تقاضا کاهش یابد حالت دوم اینکه اگر در آمریکا بسته پولی تصویب و تزریق شود کاهش رخ نمیدهد و حتی احتمال رشد قیمت ها هم هست که البته احتمال آن کم می باشد.

 باید منتظر بمانیم و ببینیم واکسن ها بر نوع جهش یافته ی این ویروس غلبه خواهند داشت و چقدر زمان میبرد تا واکسن به تمام مردم جهان تزریق شود.
اگر احتمال زیادی میدهید که دوباره تمام جهان را فرا بگیرد میتوانید روی کالاها و بازارهایی سرمایه گذاری کنید که در دوره های قبلی کمتر آسیب دیدند و یا رشد هم داشتند. برای مثال متانول و اوره با ثبات بودند ، یا قیمت طلا افزایشی بود و... که میتوانید به آنها توجه داشته باشید.

تاثیرات عوامل زیست محیطی بر اقتصاد

عوامل زیست محیطی از عوامل و متغیرهای بسیار مهم در تصمیم برای استراتژی سرمایه گذاری می باشد که بعضا سرمایه گذار های آماتور به آن توجه چندانی ندارند. یکی از موضوعات مهم که در این چند سال شاهد هستیم، کمبود آب در کشور هست ، این موضوع میتواند در آینده مشکلات اساسی برای صنایع و کشاورزی ما ایجاد کند. البته صنایعی که نزدیک به دریا هستند مانند پتروشیمی ها و فولاد کاوه و هرمزگان و... و یا شرکت هایی که از قبل به فکر بوده اند و آب دریاها رو با لوله به شرکت خود رساندند و آب شیرین کن های بزرگ این مشکل را پیش بینی و برطرف کرده اند؛ اما دیگر شرکت هایی که فکری برای این معضل نکرده اند در آینده نزدیک به مشکلات بزرگی برخورد خواهند کرد.

عامل مهم دیگر گاز هست. کشور ما یکی از بزرگترین ذخایر گاز جهانی را داراست. اما در بعضی مواقع که تقاضا افزایش می یابد توان استخراج به اندازه تقاضا را نداریم ، و در زمستان صنایعی که مصرف گاز دارند با مشکل کمبود گاز مواجه میشوند ، برای مثال شرکت های پتروشیمی مثل زاگرس سیمانی ها و نیروگاههای برق مصرف گاز دارند. احتمال دارد ذخایر گازی تا ده سال آینده رو به پایان باشد و کشور ما وارد کننده ی گاز بشود کسانی که نگاه بلند مدت ده ساله و یا بیشتر دارند باید دقت داشته باشند که این صنایع با نبود گاز طرح های جایگزین دیگری دارند یا خیر.

تنش های نظامی ، سیاسی ، اجتماعی

همواره نزاع های سیاسی و نظامی مابین کشورها و اعتراض های مردمی موجب رعب و وحشت سرمایه گذاران و نوسانات گسترده در اقتصاد کشورها می شود و نمیتوان از تاثیرات آن چشم پوشی کرد. در این سال ها میتوانیم به اعتراض‌های جلیقه زردها در فرانسه اشاره کنیم که تاثیرات بسیاری در اقتصاد این کشور ایجاد کرد و یا مشکلات داخلی سوریه، لبنان و دیگر کشورها که مشکلات فراوانی در اقتصادشان و معیشت مردم به وجود آورد.

متاسفانه در دو دهه اخیر همواره تنش های نظامی در منطقه و همچنین سایه جنگ بر روی کشورمان بوده است، که این موضوع موجب می شود سرمایه گذارهای خارجی علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری در ایران نباشند. از طرفی سخنرانی‌هایی که دولت‌ها به عنوان تهدید نظامی اعلام می‌کنند باعث نوسانات می‌شود، در حال حاضر میتوانیم به تنش هایی که میان جمهوری اسلامی و اسرائیل بوجود آمده و تهدیداتی که در رابطه با حمله به کشتی اسرائیلی در خلیج فارس صورت گرفته و شایعاتی در رابطه با حمله نظامی مختلف بوجود آمده است اشاره کنیم، که اثرات منفی خواهد داشت. با اینکه نمیتوانیم از تاثیرات نوسانی این تنش ها در اقتصاد چشم پوشی کنیم ، اما همواره این مسائل در حد تهدید بوده است و احتمال جنگ مستقیم خیلی کم است، طرفین میدانند که مسائل را باید با دیپلماسی حل کنند. برای مثال دراین موضوع اخیر با اینکه بایدن معتقد هست ایران به کشتی اسرائیلی حمله کرده است اما به این موضوع اذعان دارد که این مسائل رو باید با دیپلماسی و گفت‌وگو حل کنیم.

موضوع دیگری که باید به آن پرداخت ، درگیرهای کشورهای همسایه و منطقه نیز تهدیدها و فرصت هایی را برای اقتصاد کشور ما ایجاد میکنند. در این راستا میتوانیم به مشکلات کشور عراق و سوریه اشاره کنیم که امروز ما می‌توانیم آن را به فرصت تبدیل کنیم و با سرمایه گذاری بر روی شرکت های صادراتی که کالای مورد نیاز این کشورها را تولید میکنند و چشم انداز مناسبی دارند، سود خوبی را بدست آوریم.

مورد دیگری که برای اقتصاد ما بسیار تاثیر گذار می باشد اتفاقات اخیر در کشور افغانستان هست. بجز مشکلات صادرات و وارداتی که فعلا برای ما بوجود آمده ، هرات جز شهرهایی ست که کمک شایانی برای تامین ارز کشورمان می‌کرد، اما با مشکلات به وجود آمده یکی از عوامل افزایش قیمت هیجانی دلار شده است.

 به جز مسائل خارجی مسائل داخلی هم تاثیرات بسزایی دارد، برای مثال در اعتراضات داخلی سال‌های 96 و آبان 98  به یاد داریم که بازار سرمایه به شدت تحت تاثیر قرار گرفت و روزهای قرمزی را پشت سر گذاشت و یا با شهادت سردار سلیمانی نوسانات خیلی جدی در اقتصاد به وجود آمد.

سخن آخر

بنده سعی کردم به چند مورد از متغیرها و ابهاماتی که در بازار تا پایان امسال بسیار با اهمیت هست و میتواند در استراتژی سرمایه گذاری شما تاثیرگذار باشد، اشاره داشته باشم . باید به این موضوع توجه داشت که این متغیر ها در زمان های مختلف متفاوت هست و شاید در اولویت نباشند برای مثال قیمت دلار در سال های 94 تا 96 چون چشم انداز خاصی برای جابجایی قیمت آن نبود ، تحلیل و اثر بخشی خاصی روی استراتژی سرمایه گذاران نداشت ، برخلاف سال های 97 تا 1400 که از محرک های اصلی بازار های مختلف بوده است و یا بیماری کرونا که تا قبل از 99 چنین مورد تاثیر گذاری را نداشتیم.

در این مقاله تلاش شد ، این موارد را با آمار و خبرها در کنار هم قرار داده شود تا شما با توجه به این متغیر ها و درصد احتمال وقوع بیشتری که خودتان به آنها میدهید ، تصمیم بگیرید به چه شکل پورتفوی سرمایه گذاری خود را ایجاد کنید . اینکه بهتر است بین بازار بورس تهران ، طلا ، ارز ، املاک و یا هر کالای دیگری کدام را برگزینید و درصد بیشتری سرمایه گذاری کنید . برای تصمیم گیری نیاز هست شما این متغیرها را از خودتان بپرسید و روی کاغذ به آنها جواب بدهید حتی اگر احتمال وقوع یک موضوع مثل انجام یا عدم انجام توافق هسته ای را برابر میدانید آن را مدنظر قرار بدهید و با استفاده از آن تصمیم بگیرید.

در آخر به این موضوع توجه داشته باشید که حتما به نقطه نظرات و صحبت های افراد مختلف از جمله اقتصاددانان ، فعالان بازار ، سیاست مداران ، نظامی ها و... توجه داشته باشید ، شاید بعضی افراد متعصبانه نظر بدهند و یا از زاویه ای به موضوع نگاه کنند که از نگاه دیگران پوشیده هست سپس از آن برای سرمایه گذاری تصمیم بگیرید تا سبدی پر سود را برای خود ایجاد کنید.

سوالات متداول

  • آیا رشد نقدینگی بر روی تورم تاثیر دارد؟

    بله، با توجه به افزایش بیش از حد پایه پولی و ایجاد رشد نرخ نقدینگی به دلیل کسری بودجه در سال 1400، موجب کاهش ارزش پول ملی و ایجاد تورم می شود.

  • تاثیرگذار ترین عوامل بر روی سرمایه گذاری؟

    یکی از عوامل بسیار تاثیر گذار برای سرمایه گذاری قیمت دلار می باشد که پس از تحلیل و پیشبینی آن باید برای سرمایه گذاری تصمیم گیری کرد.

نویسنده: سمانه اطراف
01 فروردین 1402
آخرین بروزرسانی: مجید عزیززاده
1 سال پیش