صندوق طلا چیست؟ | سرمایه گذاری در طلا با پول کم

فهرست مطالب

طلا به‌عنوان یک مقصد جذاب سرمایه گذاری در بین عموم شناخته شده است و صندوق سرمایه گذاری طلا از ابزارهایی است که دستیابی به هدف سرمایه گذاری را برای مردم تسهیل کرده است. علاوه بر کاربردهای صنعتی و زینتی و تامین نیاز زیبایی شناختی بشر، طلا از دیرباز به‌عنوان یک کالای امن شناخته شده است. این فلز گرانبها در مقابل شرایط و نوسانات اقتصادی و سیاسی بسیاری مقاومت کرده و در برابر بحران‌های شدید توانسته ارزش خود را حفظ کند.

سرمایه گذاری در طلا از روش‌هایی است که افراد با هدف حفظ ارزش سرمایه و قدرت خرید پول خود، اتخاذ می‌کنند. با خرید طلا علی رغم اینکه نگرانی از کاهش قدرت خرید برطرف می‌شود، سرمایه گذار را با چالش جدیدی روبرو می‌کند. نیاز به سرمایه بالا برای خرید طلا، پرداخت هزینه‌ها و کارمزد‌های اضافی، احتمال تقلب در طلای فیزیکی و مهمتر از همه نگهداری این فلز گرانبها در مکانی امن، سرمایه گذاری در این کالای امن را با نگرانی‌هایی همراه می‌کند.

صندوق‌های طلا، این امکان را برای افراد فراهم می‌کند تا با هر توان مالی و کمترین کارمزد، سرمایه گذاری امنی را تجربه کرده و قدمی مطمئن در مسیر حفظ و افزایش سرمایه خود بردارند. در ادامه با صندوق سرمایه گذاری طلا بیشتر آشنا می‌شویم.

 

صندوق سرمایه گذاری در طلا

صندوق‌های طلا با رفع نیاز به سرمایه زیاد برای خرید فیزیکی طلا و پرداخت هزینه‌های اضافی، با هر توان مالی بتوانند از منافع سرمایه گذاری در این فلز گرانبها بهره مند شوند. 

 

صندوق طلا چیست؟

 از ابزارهای جدید سرمایه گذاری مشترک، Gold Funds یا صندوق سرمایه گذاری طلا با پول کم هستند که از طریق بورس کالا قابل معامله است. وجوه جمع آوری شده در این صندوق‌ها صرف سرمایه گذاری روی وجوه نقد و اوراق مبتنی بر سکه و طلا می‌شود. سرمایه گذاری در صندوق طلا، یک سرمایه گذاری غیرمستقیم روی طلای جهانی و نرخ است است زیرا بخش عمده دارایی این صندوق‌ها در اوراق مبتنی بر طلا بوده و نرخ ارز و قیمت طلای جهانی عوامل موثر بر تغییرات قیمت طلا هستند.

مزایا و معایب صندوق سرمایه گذاری طلا

 

مزایا

معایب

سرمایه گذاری با هر توان مالی
بهره مندی از رشد بازار طلا
ایمن در برابر سرقت، کلاهبرداری و تقلب
کارمزد‌های کمتر
سرعت در معامله و بستر قانونی برای معاملات
حفظ تعادل عرضه و تقاضا توسط بازارگردان

عدم تفاوت فاحش در قیمت عرضه و تقاضا

بهره مندی از تخصص و مهارت افراد حرفه ای 

عدم نیاز به بررسی مداوم بازار

عدم نیاز به دانش تحلیل 

معافیت مالیاتی

محدودیت نوسان قیمت با دامنه نوسان روزانه

ممانعت از افزایش قیمت بیش از دامنه نوسان تعیین شده روزانه

عدم کنترل در انتخاب پرتفوی سرمایه گذاری

تاثیر پذیری از نوسانات نرخ ارز و انس طلای جهانی

 

چرا در صندوق طلا سرمایه گذاری کنم؟

  • فرصت سرمایه گذاری در طلا با سرمایه کم: در صندوق‌های سرمایه گذاری طلا، افراد حتی با سرمایه‌های کوچک نیز قادر هستند از فرصت‌های سودآور بازار طلا بهره مند شوند و بر خلاف خرید فیزیکی طلا نیازی به سرمایه کلان ندارند.
  • ریسک پایین: در فرایند خرید و نگهداری طلا، سرمایه گذار همیشه با خطراتی مثل تقلب و کلاهبرداری و سرقت، مواجه است. صندوق طلا، با حذف خطراتی از این دست، یک سرمایه گذاری امن و مطمئن را پیش روی سرمایه گذار قرار می‌دهد.
  • بهره مندی از توانایی افراد متخصص در مدیریت دارایی: در صندوق‌های سرمایه گذاری طلا، افراد متخصص کنترل دارایی‌ها را بر عهده دارند. این افراد با استفاده از مهارت خود در شرایط مختلف بازار، پرتفوی صندوق را برای کسب بیشترین بازده تغییر می‌دهند و به این ترتیب مدیریت ریسک کارآمدی را برای حفاظت از دارایی‌های صندوق اعمال می‌کنند.
  • سرعت بالا نقدشوندگی: واحد‌های صندوق سرمایه گذاری طلا به سرعت قابل معامله هستند و سرمایه گذار می‌تواند با فروش آنها به نقدینگی مورد نیاز خود دست یابد. به‌علاوه بازارگردان صندوق، عرضه و تقاضا را تحت کنترل دارد تا همواره بین نرخ عرضه و تقاضا فاصله زیادی ایجاد نشود.
  • قابلیت معامله در بورس: با استفاده از پلتفرم‌های معاملاتی بورس، می‌توان به معامله واحد‌های صندوق طلا اقدام کرد.

 

ریسک سرمایه گذاری در صندوق طلا

در صندوق طلا، بیشترین دارایی مربوط به اوراق مبتنی بر طلا است. قیمت طلا و به تبع آن اوراق مبتنی بر طلا از تغییرات نرخ انس طلای جهانی و نرخ ارز تاثیر می‌پذیرد. به‌همین دلیل خطر عمده ای که صندوق‌های طلا را تهدید می‌کند مربوط به نوسانات نرخ طلای جهانی و ارز است که احتمالا در کوتاه مدت نوساناتی را در بازده صندوق‌ها به همراه داشته باشد. اما این تاثیر این تغییرات در بلند مدت قابل توجه نخواهد بود.

 

سرمایه گذاری در صندوق طلا

سرمایه گذاری با ریسک پایین، امنیت بالای سرمایه، قدرت نقدشوندگی بالا، صندوق‌های طلا را به هدفی جذاب برای سرمایه گذاران تبدیل کرده است. صندوق‌های سرمایه گذاری طلا فرصتی را فراهم می‌کند تا حتی سرمایه‌های کوچک نیز بتوانند از سود نهفته در بازار طلا بهره مند شوند.

در صندوق طلا روی چه دارایی‌های سرمایه گذاری می‌شود؟

وجوه موجود در صندوق طلا بر اوراق مبتنی بر طلا سرمایه گذاری می‌شود. به این ترتیب که از کل سرمایه تا 20 درصد به در اوراق مشتقه مبتنی بر طلا، حداقل 70 درصد به گواهی سپرده کالایی سکه و شمش طلا اختصاص دارد و مابقی در اوراق با درآمد ثابت سرمایه گذاری می‌شود. این صندوق‌ها اغلب برای پوشش ریسک معاملات سکه و شمش طلا، از معاملات مشتقه استفاده می‌کنند. 

گاهی سیاست‌های مدیر صندوق به گونه ای اتخاذ می‌شود که در شرایط رونق بازار طلا 100 وجوه روی شمش و سکه و اوراق مشتقه سرمایه گذاری شود و در زمان رکود با اعمال استراتژی‌های مدیریت ریسک، آن را به 70 درصد کاهش دهد.

سود صندوق‌های طلا چقدر است؟

با توجه به ماهیت ناپایدار بازار سرمایه، نمی‌توان به طور قطع به سودآوری فعالیت معاملاتی یقین داشت و تضمینی در سودآوری فعالیت صندوق‌های طلا وجود ندارد. مدیران صندوق با استفاده از تکنیک‌های مدیریت ریسک و تحلیل بازار در تلاشند تا خطرات احتمالی اتی را به حداقل برسانند و سابقه بلند مدت صندوق‌ها نشان دهنده عملکرد مطلوب آنها بوده است. به‌علاوه سود حاصل از سرمایه گذاری در صندوق‌های طلا ناشی از افزایش ارزش طلا طی زمان است و پرداخت دوره ای سود انجام نمی‌شود.

معاملات صندوق‌های طلا در چه ساعاتی انجام می‌شود؟

معاملات صندوق‌های طلا در بورس در دو بخش پیش گشایش و معامله انجام می‌شود. پیش گشایش از ساعت 11.30 تا 12 انجام شده و بلافاصله پس از آن از ساعت 12 تا 15 معاملات صندوق طلا انجام می‌شود.

کارمزد معاملات صندوق‌های طلا چقدر است؟

بر خلاف معاملات فیزیکی طلا که هزینه‌ها و کارمزدهای بالایی به خریدار تحمیل می‌شود، کارمزد معاملات در صندوق‌های طلا بسیار پایین بوده و کارمزدی معادل 0.12 درصد در معاملات خرید و فروش اعمال می‌شود.

 

بهترین صندوق سرمایه گذاری در طلا

عوامل متعددی در شناسایی بهترین صندوق سرمایه گذاری در طلا دخالت دارد. تصمیم‌گیری آگاهانه مستلزم تحقیق و بررسی دقیق شرایط و جزئیات هر صندوق است. 

  • سابقه عملیاتی صندوق: طول عمر بیشتر اعتبار بیشتری را به همراه دارد و طبیعتا سرمایه گذاران به صندوق‌های باسابقه و معتبر بیشتر جذب می‌شوند.
  • درصد بازدهی (روزانه، هفتگی، ماهانه، سالانه) صندوق: صندوق با بازدهی مطلوب در زمان‌های مختلف می‌تواند نشان دهنده رشد صندوق بوده و مقصد جذاب تری برای سرمایه گذاران باشد.
  • اعتبار صندوق: که با تعداد واحد‌های سرمایه گذاری شده در دست سرمایه گذار سنجیده می‌شود و نشان دهنده گستردگی فعالیت صندوق است. هر چه تعداد واحدهای بیشتری توسط سرمایه گذار خریداری شده باشد اعتبار صندوق بالاتر خواهد بود.
  • خالص ارزش دارایی‌های صندوق (NAV): بیشتر بودن رقم ارزش دارایی‌های صندوق نشان دهنده بزرگتر صندوق سرمایه گذاری است.
  • به روز بودن صندوق: به روز رسانی قیمت واحد‌های صندوق می‌تواند به دور شدن سرمایه گذار از ضرر‌های احتمالی منجر شود.
  • ضمانت نقدشوندگی: علی رغم اینکه این ویژگی در تمامی صندوق‌ها وجود ندارد، اما می‌تواند به عامل موثری در جذب سرمایه گذار باشد.
  • قیمت صدور و ابطال: قیمت خرید و فروش هر واحد از صندوق سرمایه گذاری طلا را نشان می‌دهد.

 

لیست صندوق‌های سرمایه گذاری طلا در بورس

 

مقایسه صندوق طلا با سایر صندوق‌های سرمایه گذاری

در بازار سرمایه علاوه بر صندوق سرمایه گذاری طلا، انواع صندوق‌های سرمایه گذاری دیگری نیز وجود دارد. صندوق‌های با درآمد ثابت، سهامی، مختلط و کالایی، از صندوق‌های سرمایه گذاری موجود در بازار سرمایه هستند. 

پرتفوی دارایی‌های صندوق طلا، اصلی ترین وجه تمایز آن با سایر صندوق‌های سرمایه گذاری است. بخش عمده ای از دارایی‌های این صندوق‌ها در اوراق مبتنی بر طلا سرمایه گذاری می‌شود و براساس استراتژی مدیریت ریسک این صندوق‌ها، مابقی دارایی‌ها به دارایی‌های با درآمد ثابت اختصاص می‌یابد. اما در مجموع پرتفوی سرمایه گذاری صندوق‌های طلا چندان گسترده نیست. اما پرتفوی سرمایه گذاری در سایر صندوق‌های سرمایه گذاری شامل سهام، اوراق گواهی سپرده و انواع اوراق بهادار، است. 

 

سخن آخر

صندوق‌های سرمایه گذاری در طلا با پول کم، فرصتی برای ورود سرمایه‌های خرد در بازار طلا فراهم کرده است تا در کنار سرمایه‌های کلان از فرصت‌های سود اور بازار بهره مند شوند. این صندوق‌ها تحت کنترل مدیران متخصص و با تجربه فعالیت می‌کنند. پرتفوی سرمایه گذاری صندوق‌ها با استفاده از تکنیک‌های مدیریت ریسک انتخاب می‌شود و معمولا 70 درصد دارایی‌ها به اوراق مبتنی بر طلا اختصاص داده می‌شود. 

سرمایه گذاری در صندوق‌های طلا مشکلات ناشی از خرید فیزیکی طلا را به شدت کاهش داده و سرمایه گذار دیگر از تقلب در معامله یا کلاهبرداری، حمل و نقل طلا و سرقت آن نگرانی ندارد. به‌علاوه برای سرمایه گذاری درصندوق‌ها نیازی به سرمایه‌های کلان نیست و افراد با هر توان مالی امکان مشارکت در صندوق را با پرداخت کمترین کارمزدها، دارد.

سوالات متداول

  • صندوق طلا چیست؟

    ابزاری جدیدی در سرمایه گذاری مشترک است که قابلیت معامله در بورس را داشته و سطوح مختلف سرمایه را برای سرمایه گذاری در طلا جمع اوری می‌کند.

  • وجوه صندوق طلا چگونه سرمایه گذاری می‌شود؟

    حداقل 70 درصد پرتفوی دارایی‌های طلا مربوط به سرمایه گذاری در اوراق مبتنی بر طلا بوده و مانده برای پوشش ریسک‌های احتمالی به اوراق مشتقه مبتنی بر طلا و دارایی‌های با درآمد ثابت اختصاص دارد.

  • در انتخاب صندوق سرمایه گذاری طلا به چه نکاتی توجه کنم؟

    سابقه فعالیت، اعتبار، بازدهی، خالص ارزش دارایی‌های صندوق، به روز رسانی صندوق، قیمت صدور و ابطال، ضمانت نقدشوندگی

  • تفاوت صندوق سرمایه گذاری طلا با سایر صندوق‌های سرمایه گذاری چیست؟

    وجه تمایز اصلی صندوق طلا با سایر صندوق‌های سرمایه گذار در ترکیب دارایی‌های پرتفوی سرمایه گذاری آن است.

نویسنده: منصوره قاسمی
17 آبان 1402
آخرین بروزرسانی: مجید عزیززاده
5 ماه پیش