چگونه پس انداز کنیم ؟ 5 قدم برای پس انداز بهتر پول

فهرست مطالب

پس انداز همان واژه جذابی است که معنای آن در زمان نیاز خیالمان را بابت کمبود مالی راحت می‌سازد. برخی افراد پس انداز را با تجربه ذخیره پول در قلک‌های رنگارنگ می‌شناسند. چشم پوشی از اسکناس یا سکه‌ای که در دست داشتیم نه تنها دلچسب نبود، بلکه بسیار هم سخت بود. اما در نهایت مبلغ موجود در قلک برای خرید عروسک یا ماشین کنترلی مورد علاقه‌مان از قلک بیرون آمده و شاید کلید رسیدن به آرزوی داشتن آن‌ها می‌شد. اما امروزه پس انداز همان مفهوم را با شکلی شاید متفاوت از گذشته دارد. در ادامه قصد داریم تا تعریفی از پس انداز عنوان کرده و پس از آن روش‌های پس انداز و مزایای آن را بررسی کنیم.

 

تعریف پس انداز چیست؟

پس‌انداز مقداری از سرمایه مالی یا پولی است که پس از کسر هزینه‌های روزمره از درآمدهای فرد برای امکان استفاده در آینده ذخیره می‌شود. اشخاصی که آینده مالی برایشان اهمیت زیادی دارد، همواره به دنبال راهی هستند که با وجود هزینه‌های ضروری باز هم مقداری پول برای ذخیره و پس انداز در دست داشته باشند. این سرمایه می‌تواند از هر میزانی شروع شده و هر ماه مقداری به آن اضافه شود. روی پس‌انداز کم یا زیادِ درآمد ماهانه خود پس از مدتی می‌توانید برای خرید خانه، ماشین و یا هر چیز دیگری استفاده کرده و یا حتی آن را در اختیار بانک یا صندوق‌های سرمایه‌گذاری گذاشته و در ازای آن سود دریافت کنید. بنابراین در تعریف، پس ‌انداز استراتژی مالی است که می‌تواند در آینده به آسایش مالی منجر شود.
داستان پس‌انداز با تاسیس بانک‌ها جدی‌تر دنبال شد. ‌بانک مکانی بود که مردم می‌توانستند مبالغ کم یا زیاد را در آن با امنیت خاطر سرمایه‌گذاری کنند. به این ترتیب علاقه به پس انداز و اعتماد به بانک‌ به عنوان مکانی برای ذخیره این مبالغ بیشتر شد.

 

مزایای پس انداز

پس انداز همواره به عنوان یک عادت مالی پسندیده شناخته می‌شود که مزایای زیادی دارد. به خصوص که شرایط اضطراری و غیر منتظره همواره در کمین بوده و هیچ کس را از رخداد خود باخبر نمی‌کند. اتفاقات نامترقبه معمولا هزینه‌های پیش بینی نشده‌ای را با خود به دنبال دارند. این هزینه‌ها اغلب می‌توانند از درآمد یک یا چند ماه فرد بیشتر باشند. حوادث نامترقبه به خودی خود بار روانی منفی زیادی دارند و هزینه زیاد جبران می‌تواند فشار موجود را تا چند برابر بیشتر کند. مبالغ حاصل از پس انداز به خصوص در این مواقع می‌تواند کمک زیادی به کم شدن تنش و استرس داشته باشد.
از دست دادن شغل نیز یکی از مواردی است که گذر از آن بدون داشتن پس انداز معمولا به سادگی انجام نمی‌شود. این اتفاق معمولا ناراحت‌کننده بوده و می‌تواند به یک بحران بزرگ مالی تبدیل شود. داشتن پس انداز می تواند دلیل امنیت خاطر در زمان از دست دادن ناگهانی شغل باشد. پس انداز می تواند به فرد کمک کند تا در صورت وجود، بدهی خود را کاهش دهد. همچنین پس انداز می‌تواند در زمان رخداد حوادث اضطراری از گرفتن وام نیز جلوگیری کرده و مانع ایجاد بدهی جدید شود.

پس انداز کردن کمک مالی بسیار خوبی برای دوره تحصیل یا زمان ازدواج است. هزینه‌های آموزش و تحصیل می‌تواند بسیار بالا باشد. مبلغ ذخیره شده از پس انداز نیاز به کار کردن و تحصیل همزمان دانشجو را رفع می‌کند. به این ترتیب فرد می‌تواند تحصیلات خود را بدون نیاز به تأمین مالی از جای دیگر ادامه دهد. در بحث ازدواج نیز به خصوص با توجه به وضعیت اقتصادی حاکم، هزینه تهیه لوازم منزل یا برگزاری جشن آنقدر زیاد است که گاها حتی جوانان را از تصمیم خود منصرف می‌کند. پس انداز کردن با تأمین هزینه‌های ازدواج مسیر را بسیار هموارتر خواهد ساخت.

 

چطور پس انداز کنیم؟

با وجود اینکه مزیت داشتن پس انداز بر هیچکس پوشیده نیست، اما کنار گذاشتن مبلغی از پول و چشم پوشی از امکان خرید وسایل مختلف با آن کار ساده‌ای محسوب نمی‌شود. خرج نکردن درآمد عزمی راسخ نیاز دارد و حتی طبق آمار با افزایش درآمدها هزینه‌ها نیز افزایش می‌یابد. در ادامه قصد داریم تا چند نکته یا راه برای پس انداز کردن به شما معرفی کنیم. اگر علاقه مند به پس انداز بوده و به هر دلیلی نمی‌توانید دست از خرج کردن درآمد خود بردارید، پیشنهاد می‌کنیم حتما راهکارهای پس انداز را که در ادامه عنوان شده‌اند، مطالعه کنید.



قدم اول:هزینه‌های خود را کنترل کرده و یادداشت کنید

اگر ندانیم که درآمد خود را به چه نسبتی در زمینه‌های مختلف خرج می‌کنیم، چه طور می‌توانیم از خرج‌های غیر ضروری اجتناب کنیم؟ درصد بزرگی از هزینه‌های زندگی صرف خریداری کالاهایی می‌شود که اصلا به آن‌ها نیاز نداریم. با یادداشت کردن موارد خریداری شده و هزینه آن‌ها لیستی در مقابل چشمانتان قرار می‌گیرد که با دقت روی آن بسیاری از موارد غیر ضروری را خواهید شناخت. برای پس انداز کردن باید هزینه‌های روزمره خود را تحت نظر داشته باشیم.

 

قدم دوم: مخارج هفتگی یا ماهیانه را بودجه‌بندی کنید

برای این که بتوانید درآمد خود را به خوبی مدیریت کنید بسیار خوب است که برای فعالیت‌های اصلی خود بودجه‌ای را از قبل تعیین کنید. مبلغ مورد نیاز برای اجاره بها، هزینه حمل و نقل، هزینه مواد غذایی، ورزش و سرگرمی، مسافرت، پوشاک، هزینه اینترنت و ... از اصلی‌ترین مواردی هستند که باید از ابتدا قسمتی از درآمد خود را برای آن‌ها کنار بگذارید.
بودجه‌بندی به ما کمک می‌کند تا هزینه‌های خود را اولویت‌بندی کرده و برای اولویت بالاتر هزینه تمام و کمالی در نظر بگیریم.

آگاهی از هزینه‌های اصلی زندگی به ما کمک می‌کند که بهتر بتوانیم درآمد را مدیریت و در نهایت قسمتی از آن را پس انداز کنیم. سایر هزینه‌های فرعی که اولویت کمتری دارند می‌توانند برای تخصیص بودجه در انتظار مانده و یا حتی به طور کلی نادیده گرفته شوند.



قدم سوم: به دنبال روش‌های کاهش هزینه‌های خود باشید

کم کردن هزینه‌های شخصی همیشه کار آسانی نیست. با این حال بخشی از هزینه‌های فرعی که درمورد آن‌ها صحبت کردیم، می‌توانند در صورت شناسایی از لیست مخارج حذف شوند. بعد از حذف این موارد مشاهده می‌کنید که درصد قابل توجهی از مبالغ را می‌توانید به قسمت پس انداز خود انتقال دهید. راه‌های زیادی برای کم کردن هزینه‌ها وجود دارد. برای مثال استفاده از حمل و نقل عمومی یا پیاده روی در مسیرهای کوتاه، استفاده از غذای خانگی به جای غذای رستورانی یا فست فود، استفاده از بسته‌های مکالمه یا اینترنتی که شبکه‌های تلفن همراه به شما پیشنهاد می‌کنند و ... همگی می‌توانند با مبلغی کمتر شما را به همان نتیجه برسانند.



قدم چهارم: وسوسه و هیجان خرید را از خود دور کنید

این روزها به خصوص با متداول شدن خرید اینترنتی، خرید کالاهای مختلفی که با تصاویر جذاب سعی در جلب توجه شما دارند، بسیار راحت‌تر از گذشته است. با در دسترس بودن سرویس‌های خرید آنلاین احتمال خرید‌های هیجانی بسیار بیشتر است و گاهی ممکن است دست به خریدهایی بزنیم که شاید واقعا به آن‌ها نیاز نداریم. شاید این تجربه را داشته باشید که مدتی پس از ثبت سفارش آنلاین کالا از خرید آن پشیمان شده باشید. شاید همان کالا را با قیمتی کمتر در فروشگاه اینترنتی دیگری پیدا کرده باشید یا حتی پس از تفکر به این نتیجه رسیده باشید که صرفا خرید بیهوده‌ای انجام داده‌اید. پس بهتر است اگر قصد خرید کالایی را داریم تا جای ممکن حداقل یک روز خرید را به تعویق انداخته و به شدت احتیاج به آن کالا فکر کنیم. این که فکر کنیم چند درصد از درآمدی که ساعت‌ها زمان برای به دست آوردن آن مشغول کار بوده‌ایم را باید صرف کالایی بی اهمیت کنیم، می‌توانیم دلیل خوبی برای پس انداز همین مبلغ داشته باشیم.

قدم پنجم: هدف مالی تعیین کرده و برای رسیدن به آن تلاش کنید
این که بدانیم دقیقا برای چه چیزی درصدی از درآمد خود را پس انداز می‎‌کنیم، انگیزه ما را چندین برابر می‌کند. اگر دقیقا تعیین نکنیم که چه هدفی داریم احتمالا در میانه راه برای خرج کردن پس انداز خود اقدام می‌کنیم. سعی کنید تا جای ممکن دسترسی به پس انداز را محدود کنید. دقیقا مثل قلکی که به دلیل آسیب نرساندن به آن تا جای ممکن از شکستن قلک و برداشت پول دوری می‌کردیم.

 

پس‌انداز همیشه خوب است؟

استفاده از پس‌انداز به‌عنوان یک استراتژی مالی خوب شناخته می‌شود. اما تا زمانی که تورم به عنوان یک عامل مخرب اقتصادی پا به میان نگذارد. به خصوص که مردم اکثرا زمانی که به ثبات اقتصادی دست یافته باشند، بیشتر به دنبال پس‌انداز درآمد خود و یا حتی کم کردن هزینه‌ها هستند. اما این استراتژی در شرایط ثبات اقتصادی جواب درست می‌دهد.
استراتژی پس‌انداز در کشورهای توسعه یافته امروزی بهتر است. اما فرض کنید که در یکی از کشورهایی که با تورم دست و پنجه نرم می‌کنند، فردی مبلغی پول را برای پس انداز کنار بگذارد و پس از 200 سال به سراغ آن برود. اگر با وضعیت اقتصادی موجود این مثال را در کشور خود بررسی کنیم، مشاهده می‌کنیم که ارزش مالی آن مبلغ به شدت کم شده است. پس با این تواصیف باید دست از پس انداز برداریم؟
در این شرایط تبدیل وجوه نقد خود به دارایی‌هایی مثل طلا یا ارز از رایج‌ترین راه‌های حفظ ارزش سرمایه در برابر تورم است. البته راه‌های دیگری نیز به این منظور وجود دارد. برای مثال سرمایه‌گذاری در بازار بورس، بازار ارزهای دیجیتال، بازار مسکن، بازار خودرو و ... نیز می‌تواند در صورت فعالیت درست تورم را پوشش دهد.

برخی از این بازارها این امکان را در اختیار سرمایه‌گذاران خود می‌گذارند که بتوانند حتی مبلغ کمی را برای شروع سرمایه‌گذاری استفاده کنند. با این امکان می‌توان با مبلغ کمی شروع به سرمایه‌گذاری کرده و در صورت تمایل هر زمان که امکان آن وجود داشت، مبلغی را به سرمایه‌گذاری خود اضافه کرد.

 

سخن آخر

پس انداز درصدی از درآمد می‌تواند به فرد امنیت خاطر بخشیده و برای رسیدن به اهداف مالی به او کمک کند. اغلب افراد برای آینده خود اهداف مالی دارند. برای مثال فردی قصد سرمایه‌گذاری در بازار مسکن داشته و فردی دیگر هدف مالی خود را جمع کردن مبلغی برای خرید خودرو مورد نظر خود می‌داند. اگر امروز به فکر پس انداز باشید، می‌توانید در آینده نزدیک‌تری به اهداف خود دست پیدا کنید. علاوه بر این با پس انداز نیاز نیست تا در شرایط اضطراری نگران مشکلات مالی باشید.

سوالات متداول

  • آیا پس انداز کردن خوب است؟

    پس انداز کردن استراتژی مالی بسیار پسندیده‌ای است. اما مزیت‌های آن بیش از همه در کشورهای توسعه‌ یافته خود را نمایان می‌کند. در کشورهایی که تورم اقتصادی زیادی دارند، این استراتژی به ‌تنهایی مناسب نیست. جمع کردن مبلغی پول و تبدیل آن به کالاهای با ارزش، می‌تواند پس انداز شما را به سرمایه‌گذاری سودده تبدیل کند.

  • پس انداز خود را کجا سرمایه گذاری کنیم؟

    بازارهای مالی مختلفی وجود دارند که می‌توانند علاوه بر حفظ ارزش سرمایه، منبع تولید درآمد باشند. بازار بورس، بازار ارزهای دیجیتال، بازار مسکن، بازار طلا و سکه و ... هر کدام مقصدی پرسود برای سرمایه شما محسوب می‌شوند. اما اگر با روش شروع سرمایه گذاری آشنا نیستید، بهتر است از مشاوران زبده سرمایه گذاری مشورت گرفته تا بهترین نتیجه را کسب کنید.

نویسنده: زهرا هادی زاده
26 آذر 1401
آخرین بروزرسانی: زهرا هادی زاده
1 سال پیش