5 روش مدیریت ریسک در معاملات ارزهای دیجیتال

فهرست مطالب

معاملات ارزهای دیجیتال همیشه برای سرمایه‌گذاران به خصوص معامله‌گران تازه کار، با خطراتی همراه است. علی‌رغم ریسک‌های موجود در بازار کریپتو، روش‌هایی برای مدیریت ریسک وجود دارد که با استفاده از آنها می‌توان سرمایه‌گذاری هوشمندانه ای را تجربه کرد. 

بازار کریپتو اغلب به‌عنوان بازاری با نوسانات شدید قیمت شناخته می‌شود و همیشه این احتمال وجود دارد که سرمایه‌گذار علی‌رغم روبرو شدن با شرایطی مطمئن، در وضعیتی قرار گیرد که به کاهش سرمایه و تحمل ضرر منجر شود. به‌علاوه معاملات ارزهای دیجیتال که به‌عنوان دارایی‌هایی بی ثبات و ناپایدار معرفی می‌شوند، همواره با مخاطراتی همراه است. در چنین شرایطی تنها استفاده از تکنیک‌های مدیریت ریسک می‌تواند احتمال تحمل ضررهای هنگفت و از دست دادن سرمایه را کاهش دهد. در ادامه به روش‌های رایج مدیریت ریسک در معاملات ارزهای دیجیتال اشاره می‌کنیم.

 

مبلغی را در بازار کریپتو سرمایه‌گذاری کنید که تحمل از دست دادن آن را دارید

مانند هر سرمایه‌گذاری دیگر، هرگز مبلغی بیش از آنچه می‌توانید فقدان آن را تحمل کنید، ریسک نکنید. این قانون در تمامی بازارهای مالی رایج است، به خصوص بازار ارزهای دیجیتال که بی‌ثباتی آن گاهی در عرض چند ساعت سرمایه‌گذار را با ضررهای هنگفت مواجه می‌کند. 

حتما داستان‌هایی از سرمایه‌گذارانی که با فعالیت در ارزهای دیجیتال به میلیونرهای بزرگی تبدیل شده اند، شنیده اید، اما این داستان روی دیگری هم دارد. سرمایه‌گذاران تازه کاری که در معرض خطرات مالی قرار دارند. به استثنا سیاست‌های دولتی که می‌تواند نوسانات سریعی را در این بازار ایجاد کند، پلتفرم‌های معاملاتی ارز دیجیتال نیز همیشه با تهدید هکرها و فعالیت‌های سود جویانه روبرو هستند. 

در سال 2021، پلیس سنگاپور شکایات بسیاری را علیه پلتفرم معاملاتی ارزهای دیجیتال به نام Torque دریافت کرد. گزارش‌ها نشان داد که یک کارمند خاطی این شرکت، فعالیت‌های معاملاتی غیرمجازی را انجام داده است که به زیان قابل توجه و محدودیت دسترسی مشتریان به پلتفرم معاملاتی منجر شده است.

در زمان اوج بازار رویکرد اپتیمیزم (Optimism) می‌تواند بر تصمیم‌گیری‌های منطقی تاثیر گذار باشد، در عین حال مهم است که در چرخه‌های تبلیغاتی و وعده‌های بی اساس گرفتار نشوید و قبل از اینکه تمام پس انداز و سرمایه خود را به بازار ارز دیجیتال وارد کنید، به دقت تمام جزئیات را بررسی کنید

 

دارایی‌های دیجیتال خود را به کیف پول‌های سرد منتقل کنید

بدون کلید‌های دسترسی به کیف پول، دارایی دیجیتالی در کار نخواهد بود. این موضوع مهمی است که تمام کاربران کریپتو از ان اگاهی دارند. نگهداری ارزهای دیجیتال در صرافی‌های متمرکز، همواره با مخاطراتی روبرو است. خطراتی مانند خرابی سایت، حمله هکرها و حتی ورشکستگی صرافی در کمین دارایی‌های دیجیتال شما خواهد بود. در سال 2022، پلتفرم کریپتو FTX با توقف درخواست‌های برداشت مشتریان، ورشکستگی خود را اعلام و سقوط صنعت کریپتو را تشدید کرد. 

یکی از روش‌های حفاظت امن و کاهش ریسک نگهداری دارایی‌های دیجیتال انتقال آنها به کیف پول‌های سرد است و نسبت به نگهداری دارایی‌ها در صرافی‌های متمرکز امنیت بیشتری دارد. به عبارت دیگر، صرافی‌های کریپتو با نگهداری کلید‌های خصوصی حساب شما، بر دارایی‌های شما کنترل دارند. در مقابل آن، در کیف پول‌های سرد کنترل کامل دارایی‌ها در دستان خودتان است. به‌علاوه ، کیف پول‌های سرد به اینترنت متصل نیستند و این موضوع خطر حمله هکرها و مجرمان سایبری را به شدت کاهش می‌دهد. بسیاری از کیف پول‌های سرد رایج و محبوب از نوع سخت افزاری هستند و توسط شرکت‌هایی مانند لجر و ترزور عرضه می‌شوند.

 

ریسک پرتفوی خود را کاهش دهید

یکی از روش‌های ستنی مدیریت ریسک که در بازارهای مالی رواج داشت، پوشش ریسک (Hedging) است. به این ترتیب که برای کاهش ریسک یک موقعیت باز یا حرکات نامطلوب قیمت، به خرید و فروش یک دارایی اقدام می‌شد. 

علی‌رغم اینکه Hedging سرمایه را در برابر نوسانات نامطلوب بازار محافظت می‌کند، محدودیت‌هایی نیز در سود بالقوه سرمایه‌گذاری در دارایی‌های دیجیتال نیز ایجاد می‌کند. اما این روش، بهترین گزینه برای جلوگیری از ازدست رفتن مبلغ قابل توجهی از سرمایه است. 

روش‌های متنوعی برای محافظت از پرتفوی کریپتو وجود دارد. استراتژی میانگین گیری یا متوسط هزینه دلاری، خرید آپشن و قراردادهای آتی و حتی یلد فارمینگ و دریافت سود از سپرده گذاری دارایی‌های دیجیتال، از نمونه‌های رایج روش‌های پوشش ریسک در بازار کریپتو است. 

استراتژی میانگین گیری یا متوسط هزینه دلاری (DCA) یکی از ساده‌ترین راه‌ها برای پوشش ریسک سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال است. این روش به خرید و فروش تدریجی ارزهای دیجیتال در فواصل زمانی منظم به جای معامله یکجای دارایی‌های دیجیتال اشاره می‌کند. 

به‌عنوان مثال، فرض کنید سرمایه در دسترس شما برای سرمایه‌گذاری در بیت کوین ۱۰۰۰ دلار باشد. می‌توانید سرمایه‌گذاری خود در فواصل زمانی یک هفته ای انجام داده و هر دفعه مبلغ 250 دلار از سرمایه خود را به معامله اختصاص دهید. در صورت افزایش قیمت بیت کوین پس از خرید اولیه، بخشی از سود بالقوه سرمایه‌گذاری را از دست می‌دهید اما در صورتی که قیمت بیت کوین سقوط کند، از وقوع ضررهای هنگفت احتمالی جلوگیری خواهید کرد.

 

پرتفوی خود را متنوع کنید

"تمام تخم مرغ‌های خود را در یک سبد قرار ندهید" عبارت رایجی که تمام سرمایه‌گذاران با آن آشنا هستند، به این معنی که تمامی منابع خود را در یک دارایی سرمایه‌گذاری نکنید. در ماه مه 2022، قیمت استیبل کوین terraUSD که قرار بود با متصل شود، به 35 سنت کاهش یافت. چند روز پس از این رویداد، قیمت LUNA، ارز دیجیتال همراه terraUSD ، با سقوطی سهمگین از 80 دلار به چند سنت رسید.

سرمایه‌گذاری روی یک ارز دیجیتال، صرف نظر از اطمینانی که به ان ارز دارید، بسیار پر خطر خواهد بود. گزینه بهتر آن است که سرمایه خود را در چندین ارز دیجیتال تقسیم کنید. می‌توانید دارایی‌های دیجیتال خود را با سرمایه‌گذاری در پروژهای مختلف بر اساس موارد استفاده یا فناوری آنها متنوع کنید. به‌عنوان مثال، بیت کوین به‌عنوان یک منبع ذخیره ارزش، دارایی امنی برای حفاظت از سرمایه خواهد بود. اتریوم به‌عنوان بزرگترین پلتفرم برای برنامه‌های غیرمتمرکز و قراردادهای هوشمند، معرفی می‌شود. ارزش یک استیبل کوین به یک دارایی زیربنایی متصل می‌شود و نسبت به سایر دارایی‌های دیجیتال نوسانات و ناپایداری کمتری دارد. تشکیل پرتفوی متنوعی از این دارایی‌ها می‌تواند پوششی برای ریسک‌های احتمالی سرمایه‌گذاری باشد. به خاطر داشته باشید که پروژه‌های ارز دیجیتال بی شماری در بازار کریپتو وجود دارند که هر کدام برای دستیابی به مقاصد مختلف طراحی شده اند.

 

از اهرم بالا استفاده نکنید

در بازار کریپتو با آمار تعجب‌آوری از معامله‌گران مبتدی روبرو می‌شوید که در تلاشند از مارجین برای معاملات ارزهای دیجیتال استفاده کنند. Margin این امکان را ایجاد می‌کند که در موقعیت‌های Long یا Short، اندازه سفارش خود را بدون درگیر کردن سرمایه زیاد، افزایش دهید. سطح مارجین در برخی از صرافی‌های ارز دیجیتال تا x100 می‌رسد. 

در ظاهر ایده خوبی به نظر می‌رسد و سود قابل توجهی به‌همراه دارد، اما در پس این ظاهر خوش رنگ و لعاب، دروازه ای رو به نابودی نیز وجود دارد. یک حرکت 1 درصدی بر‌خلاف انتظارات می‌تواند به از بین رفتن کل سرمایه شما منجر شود.

استفاده امن تر از این امکان نیز وجود دارد. با استفاده از مقادیر کمتر مارجین، هم می‌توانید بدون درگیری کردن سرمایه زیاد از سود بیشتری بهره مند شوید و هم محدوده امنی برای خروج از یک معامله ضرر برای خود ایجاد کنید.

 

سخن پایانی

صنعت ارزهای دیجیتال در سال‌های اخیر رو به گسترش است و هر روز سرمایه‌گذاران بسیاری به این بازار پرسود جذب می‌شوند. مانند هر سرمایه‌گذاری دیگری، ریسک بخشی از تجربه فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال است و نمی‌توان آن را به طور کامل حذف کرد.یک معامله‌گر هوشمند به جای تصور اینکه همه چیز مطابق انتظار وی پیش می‌رود، شرایط پر خطر بازار را شناسایی می‌کند و تلاش می‌کند آمادگی لازم را برای مقابله با آنها کسب کند.

سرمایه‌گذاران هوشمند از تکنیک‌های مدیریت ریسک برای کاهش خطرات احتمالی سرمایه‌گذاری استفاده کرده و به این ترتیب پوششی برای ضررهای احتمالی در معاملات خود ایجاد می‌کنند. ایجاد پرتفوی متنوع، استفاده از hedging، خودداری از اهرم بالا در معاملات، نگهداری دارایی‌های دیجیتال در کیف پول‌های سرد از تکنیک‌های رایج مدیریت ریسک است که می‌تواند از سرمایه در برابر حرکات شدید و تحمیل ضررهای هنگفت به سرمایه‌گذار جلوگیری کند.

سوالات متداول

  • روش‌های رایج مدیریت ریسک در معاملات ارزهای دیجیتال کدامند؟

    hedging، استفاده از کیف پول‌های سرد برای نگهداری دارایی‌های دیجیتال، پرتفوی متنوع سرمایه‌گذاری، استفاده از سرمایه بلا استفاده در سرمایه‌گذاری.

  • چگونه در معاملات ارز دیجیتال مدیریت ریسک داشته باشیم؟

    مدیریت ریسک فرآیند شناسایی، تجزیه و تحلیل و کنترل زیان‌های احتمالی موجود در بازار ارزهای دیجیتال است. 

  • فعالیت در بازار کریپتو با چه خطراتی همراه است؟ 

    ریسک‌های ذاتی بازار، ریسک‌های کنترلی و ریسک‌های امنیت سایبری از بزرگترین خطراتی است فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال را تهدید می‌کند.

نویسنده: منصوره قاسمی
10 مهر 1402
آخرین بروزرسانی: مجید عزیززاده
6 ماه پیش