واگرایی چیست ؟ | آموزش واگرایی در معاملات فارکس

فهرست مطالب

محبوبیت اندیکاتورهای واگرایی و استراتژی‌های معاملاتی، در بازارهای مالی روند در حال افزایش است. این اندیکارتور‌ها جزء شاخص‌های پیشرو هستند و می‌توانند قبل آغاز تغییرات، آنها را اعلام کنند و این یکی از دلایلی است که طرفداران بسیاری را به خود جذب می‌کنند. اگر قصد بهینه کردن استراتژی معاملاتی خود هستید و به دنبال کسب مهارت‌های پیشرفته تری هستید، نقطه آغاز مناسبی را انتخاب کرده اید. در این مقاله همراه ما باشید تا تاثیر استفاده از واگرایی‌ها را در میزان سودآوری معاملات مشاهده کنید.

 

واگرایی در فارکس چیست؟

واگرایی در فارکس زمانی اتفاق می‌افتد که قیمت در جهت مخالف یک اندیکاتور تکنیکال، از جمله  اسیلاتور مومنتوم یا شاخص قدرت، حرکت می‌کند. واگرایی در معامله جفت ارزها معمولاً نشانه ای از تضعیف روند فعلی قیمت و کاهش شتاب آن است و با مشاهده تغییر جهت روند را می‌توان انتظار داشت. تغییرات احتمالی می‌تواند حرکت اصلاحی ساده یا روند نزولی شدید، در قیمت باشد یا می‌تواند خبر از تغییر جهت روند داشته باشد.  

طبیعتا بازه زمانی مورد معامله و سایر تکنیک‌ها تحلیل تکنیکال می‌تواند موثر باشد. به‌عنوان مثال قرار داشتن قیمت در محدودی حمایت و مقاومت تاریخی، می‌تواند بر این موضوع موثر واقع شود. 

استفاده دیگر نشانه‌های همگرای برای کمک به بررسی این موضوع است که آیا روند فعلی ادامه دار است یا خیر. از بین شاخص‌های همگرایی و واگرایی فارکس، واگرایی‌ها بسیار قوی تر هستند و بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرند. واگرایی انواع مختلفی دارد که در ادامه به انها اشاره می‌کنیم. 

  • واگرایی صعودی
  • واگرایی نزولی
  • واگرایی صعودی پنهان یا ادامه دهنده.
  • واگرایی نزولی پنهان یا ادامه دار.

بیایید این واگرایی‌ها را بررسی کنی. برای افزایش مهارت در مشاهده نمودار و یافتن واگرایی و بررسی مثال‌های بیشتر از بازار واقعی فارکس، استفاده از پلتفرم معاملاتی رایگان متاتریدر4 می‌تواند مفید باشد.

 

یافتن واگرایی در فارکس

حال نوبت این سوال است که چگونه واگرای‌ها را در فارکس تشخیص دهیم؟ در مرحله اول باید اندیکاتور مناسب برای تشخیص واگرایی را انتخاب کنید. ابتدا لازم است با شاخص‌های تکنیکال آشنا شوید تا بتوانید اندیکاتور‌هایی که واگرایی را مشخص می‌کنند، شناسایی کنید. اکثر اندیکاتورهای نشان دهنده واگرایی، در دسته ای از شاخص‌های تکنیال به نام اوسیلاتور‌ها قرار گرفته اند. این اندیکاتورها در پلتفرم‌های معاملاتی مانند متاتریدر 4 و 5 نیز در دسترس هستند.

واگرایی فارکس

شناسایی شاخص‌های رایج اهمیت بالایی برایمعامله‌گران دارد. زیرا در طراحی استراتژی معاملاتی تاثیرداشته و بهمعامله‌گر کمک می‌کند بهترین روش تشخیص واگرایی را انتخاب کند که برای وی بهتر است. بر این اساس هر چه فعالان بیشتری در بازار، الگوها و علائم مشابه را شناسایی کنند، قدرت بیشتری را می‌توان برای حرکت احتمالی انتظار داشت. طبق تصویر بالا، متداول ترین اسیلاتور هایی که در تحلیل تکنیکال برای تشخیص واگرایی استفاده می‌شوند عبارتند از:

  • شاخص کانال کالا(CCI)
  • MACD 
  • مومنتوم
  • شاخص قدرت نسبی (RSI)
  • استوک استیک
  • R% ویلیامز

سوال رایجی که در این مرحله ممکن است به ذهنمعامله‌گر برسد این است که واگرایی تا چه اندازه دقیق است؟ باید به این نکته دقت داشته باشید که ابزارهای تحلیل تکنیکال، ابزارهای پیش بینی نیستند. این ابزارهای تحلیل، تنها نشان دهنده احتمال وقوع یک رویداد نسبت به رویدادی دیگر هستند. به‌همین دلیل می‌توان گفت استفاده از ابزارها و تجزیه و تحلیل‌ها و ترکیب آنها می‌تواند در محاسبه احتمال وقوع یک رویداد خاص تاثیرگذار باشد. طبیعتا، زمانی کهمعامله‌گر بر اساس احتمالات، معاملات خود را برنامه ریزی می‌کند، در کنار احتمال دستیابی به معاملات سود ده، خطر معاملات ضررده را نیز در نظر می‌گیرد. بر این اساس مدیریت ریسک نکته اصلی در هر استراتژی واگرایی فارکس است.

در ادامه نمونه‌هایی از سه نوع متفاوت از استراتژی واگرایی RSI برای معاملات فارکس را مرور می‌کنیم. کاربران می‌توانند اندیکاتور RSI را با اندیکاتور دیگری جایگزین کنند، اما در هر حال روش تجزیه و تحلیل تغییری نمی‌کند و فرصت‌های معاملاتی متنوعی را نمایان می‌کند.

 1. واگرایی صعودی چیست؟

واگرایی صعودی برای مبادله در زمان برگشت قیمت از روند نزولی به حرکت صعودی، استفاده می‌شود. واگرایی صعودی زمانی اتفاق می‌افتد که نمودار قیمت در حال ساخت کف‌های جدیدی است که از کف قبلی پایین تر است اما در اندیکاتور کف جدید بالاتر از کف قبلی شکل می‌گیرد. در واقع این اندیکاتور، پیرو روند نزولی قیمت نیست، بلکه ضعف حرکت نزولی را آشکار می‌کند و نشان می‌دهد شتاب حرکت در حال کاهش است و در نتیجه احتمال تغییر روند وجود دارد.

واگرایی صعودی

نمودار واگرایی صعودی بین قیمت و شاخص قدرت نسبی (RSI).

در مثال بالا، حرکت نزولی قیمت نمایش داده شده است در حالی که اندیکاتور، RSI، برخلاف حرکت نزولی قیمت، کف بالاتری تشکیل داده است. برایمعامله‌گر این  مورد نشانه ای از ضعف عرضه کنندگانی است که باعث کاهش قیمت می‌شوند و این فرصتی است برای خریداران تا وارد عمل شده و کنترل قیمت را در دست گیرند. معمولاًمعامله‌گر با ترکیب این اندیکاتور با سایر اندیکاتور و شاخص‌ها به نتایج خوبی دست می‌یابند. 

2. واگرایی نزولی چیست؟

واگرایی نزولی برای معامله در زمان برگشت قیمت از حرکت صعودی به نزولی، استفاده می‌شود. زمانی واگرایی نزولی اتفاق می‌افتد که قیمت در روند صعودی، سقف‌های جدید بالاتر از سقف قبلی ایجاد می‌کند، در عین حال در اندیکاتور سقف جدید پایین تر از سقف قبلی بسته می‌شود. در واقع اندیکاتور، حرکت صعودی قیمت را دنبال نمی‌کند، بلکه نشان می‌دهد که حرکت صعودی در حال تضعیف است و شتاب حرکت کاهش یافته و در نتیجه احتمال حرکت نزولی افزایش می‌یابد.

واگرایی نزولی

نمودار واگرایی نزولی بین قیمت و شاخص قدرت نسبی (RSI). 

در مثال بالا، قیمت در بالاترین سطح خود رسیده است، در حالی که اندیکاتور، RSI، برخلاف حرکت صعودی قیمت، سقفی پایین تر از سقف قبلی ایجاد کرده است. این حرکت از نظرمعامله‌گران، خبری از کاهش تقاضا و ضعف خریداران است. در این زمان فرصت مناسب برای فروشندگان فراهم می‌شود تا با حرکت قدرتمند، کنترل را در دست گیرند. معمولاً ترکیب این اندیکاتور با سایر اندیکاتورها و شاخص‌ها، نتایج مفیدی را بهمعامله‌گر ارائه می‌دهد. 

3. واگرایی صعودی پنهان چیست؟

واگرایی‌های پنهان، برای مبادلاتی هم جهت با روند، مناسب هستند و با واگرایی‌های صعودی و نزولی تفاوت دارند. در واگرایی‌های صعودی پنهان یا واگرایی ادامه دهنده، برخلاف قیمت که کف بالاتر از کف قبلی تشکیل داده است، در اندیکاتور همچنان کف جدید پایین تر تشکیل شده است. در این حالت، تقاضا در بازار بالاتر شده و قیمت افزایش می‌یابد. در این نقطه فرصت مناسبی برای خریداران فراهم می‌شود تا با استفاده از استراتژی‌های معاملاتی، مانند خرید در کف قیمت و فروش در سقف قیمت، از فرصت سود اور روند صعودی بهره مند شوند.

واگرایی صعودی پنهان در فارکس

واگرایی صعودی پنهان، واگرایی ادامه دهنده، بین قیمت و شاخص قدرت نسبی 

 

در مثال بالا، در نمودار کف قیمت بالاتری ایجاد شده است در حالی که در اندیکاتور کف پایین تر تشکیل شده است، این حرکت افزایش فروش در بازار را نشان می‌دهد. از نظرمعامله‌گر این نشانه ای از قدرت فروشندگان است که با خریداران مقابله می‌کنند و قدرت کاهش قیمت را از آنها گرفته‌اند. واگرایی صعودی پنهان مناسبمعامله‌گرانی است که معاملات در جهت روند را انتخاب کرده اند و به‌علاو در بین اسکالپرها نیز محبوبیت دارد. 

4. واگرایی نزولی پنهان نزولی چیست؟

در واگرایی نزولی، اندیکاتور سقفی بالاتر را نشان می‌دهد در حالی که قیمت با تشکیل سقف‌ها پایینتر از سقف قبلی، حرکت می‌کند. در حالی که قیمت با ایجاد سقف‌های پایینتر از سقف قبلی پیش می‌رود، اندیکاتور با ایجاد سقف‌های بالاتر از سقف قبلی در حرکت است. این موضوع به جذب فروشندگانی منجر می‌شود که به دنبال استفاده از استراتژی‌های معاملاتی فروش در سقف و خرید در کف قیمت در یک روند نزولی هستند. 

واگرایی نزولی پنهان در فارکس

نمودار واگرایی نزولی پنهان، بین قیمت و شاخص قدرت نسبی 

در این مثال قیمت با تشکیل سقف‌هایی پایین تر از سقف قبلی در حرکت است در حالی که اندیکاتور تشکیل سقف‌های بالاتر از سقف قبلی را نشان می‌دهد. در این حالت خرید در بازار رو به افزایش است. از نظرمعامله‌گران این موضوع می‌تواند نشان از تضعیف خریداران و قدرت یافتن فروشندگان باشد. واگرایی نزولی پنهان، در میانمعامله‌گران مبتنی بر روند رواج دارد. به‌علاوه اندیکاتور پرطرفدار استراتژی‌های اسکلپینگ نیز است.

 

سخن پایانی

حرکت قیمت و پیش‌بینی جهت آن، در فرایند معاملاتی فارکس بسیار اهمیت دارد. اندیکاتورها به‌عنوان ابزارهای کمکی شناخته می‌شود که در فرایند تجزیه و تحلیل نقش مهمی ایفا می‌کنند. اندیکاتورها احتمال وقوع یک رویداد نسبت به رویداد دیگر، بیان می‌کنند و از آنجا که معامله‌گران همیشه با احتمالات و پیش‌بینی پیش می‌روند، استفاده از اندیکاتور‌ها می‌تواند برای معامله‌گران بسیار مفید باشد. 

در بین اسیلاتورها، ابزار محبوب برای معامله‌گران است. این اندیکاتور می‌تواند در شناسایی واگرایی بسیار مفید واقع شود. واگرایی در اصل دو حرکت خلاف جهت در نمودار و اندیکاتور اشاره دارد. در واقع قیمت در یک جهت و اندیکاتور در جهتی مخالف حرکت می کنند. در این مقاله با اندیکاتور‌های واگرایی و انواع آن آشنا شدیم.

سوالات متداول

  • واگرایی در فارکس چیست؟

    واگرایی زمانی است که قیمت حرکتی در خلاف جهت اندیکاتور در پیش می گیرد.

  • انواع واگرایی کدامند؟

    واگرایی صعودی، واگرایی نزولی، واگرایی صعودی پنهان، واگرایی نزولی پنهان

  • واگرایی صعودی چه زمانی استفاده می شود؟

    واگرایی صعودی زمانی استفاده می شود که انتظار برگشت قیمت و تغییر جهت حرکت نزولی به صعودی وجود دارد.

  • واگرایی پنهان صعودی و نزولی مناسب چه افرادی است؟

    واگرایی پنهان صعودی و نزولی مناسب افرادی است که معاملات خود را در جهت روند تنظیم می کنند.

نویسنده: منصوره قاسمی
26 مهر 1402
آخرین بروزرسانی: محمد غفاری
6 ماه پیش