آیا شما هم قصد ورود به دنیای ارزهای دیجیتال را دارید، اما هیچ اطلاعاتی در این رابطه ندارید و حتی نمیدانید چیست؟ هیچ اشکالی ندارد؛ فقط مطمئن باشید که این مقاله مناسب شما است. ارز دیجیتال که امروزه با عنوان cryptocurrency نیز شناخته میشود به عنوان یکی از اصلیترین جایگزینهای ارزهای رایج دنیای امروزی است. ارز دیجیتال در واقع نوعی پول محسوب میشود که در فضای اینترنت وجود دارد و نمیتوان آن را لمس کرد. رمز ارزها به نوعی وجود خارجی ندارند؛ این ارزهای دیجیتال دارای انواع گوناگونی هستند که هرکدام از آنها ویژگیهای خاص و منحصر به فرد خود را دارند. اگر شما هم قصد دارید تا با انواع ارز دیجیتال و کاربردهای آنها آشنا شوید، پیشنهاد میکنیم تا این مطلب را از دست ندهید.
امروز میخواهیم تا به زبانی ساده بیان کنیم که ارز دیجیتال چیست، خرید و فروش آن به چه شکل است و چرا در دنیای امروزی بایستی به فکر خرید و فروش ارز دیجیتال باشیم، اما قبل از این که به طور اختصاصی به توضیح ارزهای دیجیتال بپردازیم، بهتر است ابتدا کمی در رابطه با تاریخچهی پول اطلاعات کسب کنیم.
تاریخچهی پیدایش پول و ارزهای دیجیتال
در جوامع مختلف و قرون گذشته برای مبادلهی کالا و یا خدمات از روش مبادلهی کالا به کالا استفاده میشد؛ به عنوان مثال برای این که نان بگیرند بخشی از گندم خود را به فرد مقابل میدادند و در ازای آن کالای مورد نیاز خود را تهیه میکردند.
بعد از این دوران مردم از طلا و نقره برای خرید کالا و یا خدمات استفاده میکردند که مزیت بسیار فاحش آن این بود که طلا و نقره فاسد نمیشد و دارای حجم کمی بود؛ رفته رفته با بزرگتر شدن جوامع و همچنین افزایش حجم معاملات میزان طلا و نقرهی مورد نیاز روز به روز افزایش مییافت و مشکلاتی همچون حمل و نقل و امنیت این ها در برابر راهزنان ایجاد شد.
تا این که در قرن دهم چینیها برای اولین بار تصمیم گرفتند تا برای خرید و مبادله از یک سری رسید کاغذی استفاده کنند؛ اما در قرن هفدهم، این بانکهای سوئدی بودند که برای بار نخست اسکناس را ابداع کردند که در واقع یک رسید کاغذی بود از میزان طلا و نقرهای که بارها به امانت در نزد خود نگه میداشتند.
با پس دادن اسکناس شما میتوانستید فلز طلا و یا نقره خود را از بانک پس بگیرید و این گونه بود که رفته رفته در کشورهای مختلف مفهوم پول جا افتاد، اما در دههی هفتاد میلادی بود که برخی از کشورها به ویژه ایالات متحده آمریکا تصمیم گرفتند تا این پشتوانه فلزی را از رده خارج کنند و درواقع از اسکناس به جای آن استفاده کنند.
اسکناسهای بیپشتوانه تماماً اعتبارشان را از بانکهایی میگیرند که آنها را چاپ کرده اند. این موضوع در واقع یک قرارداد سیاسی - اجتماعی است. تصمیم این که چه حجم از نقدینگی در یک جامعه وجود داشته باشد، بر عهده بانکها است چرا که از این طریق میتوانند خیلی راحت ارزش آن پول را در کنار سایر ارزها تعیین کنند.
ارز دیجیتال چیست؟
با به وجود آمدن تکنولوژیهای دیجیتال و استفاده ما از آنها در حدود 20 سال پیش ارزهای دیجیتال مطرح شدند که در واقع کپی دیجیتالی از همین ارزهای رایج و معمولی بودند؛ پس به زبان ساده میتوان گفت که ارزهای دیجیتال همان پولی است که در فضای اینترنت و بستر آنلاین مورد استفاده قرار میگیرد و ظاهر فیزیکی و قابل لمسی ندارد.
لازم است بدانید، درست است که ارزهای دیجیتال در دنیای واقعی حالت فیزیکی و قابل لمس ندارد، اما اکثر ویژگیهایی که یک ارز فیزیکی میتواند داشته باشد را دارد. مهمترین نکتهای که در رابطه با ارزهای دیجیتال وجود دارد این است که به مکان خاصی محدود نمیشود و شما میتوانید در هر نقطهای از جهان که قرار گرفتهاید، میتوانید تراکنشی بر اساس ارزهای دیجیتال انجام دهید.
لازم به ذکر است که ارزهای دیجیتال ارزهایی الکترونیکی هستند با مبنای 0 و 1 ذخیره و منتقل میشوند. هدف این ارزها کاهش تقلب و میزان کلاهبرداری است، پس به همین دلیل از امنیت بالایی هم برخوردارند و رمزنگاری میشوند و خوب است بدانید که هیچ سازمان و ارگانی نمیتواند آنها را تحت نظارت و کنترل خود در بیاورد.
ویژگیهای ارز دیجیتال
ارز دیجیتال که با نام فارسی رمز ارز شناخته میشود در یک بستر بسیار وسیع و گسترده مورد تبادل قرار میگیرند که به آن بلاکچین گفته میشود. همچنین بد نیست در این جا به این نکته نیز اشاره شود که در حال حاضر بیش از 4500 ارز دیجیتال در سراسر دنیا وجود دارد که داخل بیش از 500 صرافی ارز دیجیتال در دنیای بینالمللی معامله میشوند.
ارز دیجیتال با اسمهای دیگری همچون ارز دیجیتال کنترل نشده، کریپتو کارنسی، ارز رمز نگاری شده و رمز ارز هم شناخته میشود. لازم به ذکر است که ارز دیجیتال یک ارز قابل اطمینان است، چون بر مبنای رمزنگاری تهیه شده است. الگوریتم و پروتکلهایی که توسط این ارزها به وجود میآید توسط هیچ شخص ثالثی قابل تغییر نیست.
همان طور که بالاتر گفته شد، ارزهای دیجیتال در بستر بلاگ چین و در یک دفتر غیرمتمرکز مبادله میشوند، یعنی هیچ واحد قدرتمند و هیچ نیروی انسانی متمرکزی وجود ندارد که بتواند فعالیتهای شبکه آن را مختل و یا حتی کنترل کند. همچنین بد نیست بدانید، یکی از ویژگیهایی که سبب شده تا این رمزارزها در دنیا طرفداران زیادی را به سمت خود بکشاند امنیت بالای آنها است.
در حالی که نام سازندهی ارز دیجیتال به طور دقیقی مشخص نیست، روند معاملهی پیچیدهای ندارد و شما میتوانید در هرجای دنیا که باشید آن را نقد کنید. قابل اشاره است که داخل مبادلهی ارزهای دیجیتال یا همان کریپتو کارنسی، ارزها با طراحیهای بسیار قوی رمزنگاری شدهاند؛ واسطهها بین خریدار و فروشنده حذف شدهاند و شما شاهد یک معامله کاملاً مستقیم بدون هیچ واسطهای خواهید بود.
برای درستکردن یک حساب ارز دیجیتال نیازی نیست تا مشخصات خود را در جایی ثبت کنیم و همچنین نیازی نیست تا یک حداقل موجودی در حساب خود داشته باشیم؛ چون در ارزهای دیجیتال هیچ مسئول انسانی وجود ندارد، پس این کامپیوترها و سختافزارها هستند که در نقاط مختلف جهان تراکنشها را انجام و تأیید میکنند. به همین دلیل است که بسیاری میگویند، معاملات ارز دیجیتال غیرمتمرکز است و نیازی به واسطههایی همچون بانکها و ارگانهای دیگر ندارد.
کاربران ارز دیجیتال میتوانند بدون این که هویت خود و طرف دیگر معامله شناسایی شود و همچنین بدون نیاز به هیچ مؤسسه مالی اقدام به معامله و مبادلات مالی کنند. حال که ارز دیجیتال و برخی ویژگیهای آن را به زبان ساده یاد گرفتید، بد نیست اشارهای هم به تاریخچه آن داشته باشیم.
تاریخچه ارز دیجیتال
ارز دیجیتال هم همانند سایر ارزها تاریخچهای دارد؛ ریشههای ارز دیجیتال به ایجاد شرکتی به نام دیجی کش در اواخر دهه 90 توسط دیوید چاوم برمیگردد. دیجی کش که در آن از علم رمز نگاری استفاده شده بود، زمینهای را برای بانکها ایجاد میکرد تا به وسیله آن قابلیت ارز به صورت الکترونیکی را فراهم میکرد.
دیجی کش یکی از اولین آی گلدها با پشتوانه طلا در سال 1996 ایجاد شد. بد نیست بدانید که از پولهای دیجیتال مطرح دیگر میتوان به لیبرتری رزرو اشاره کرد که در سال 2006 به وجود آمد. این سرویس به کاربران اجازه میداد تا پولی که به صورت دلار یا یورو داشتند را به رزرو آزادی تبدیل کنند تا بتوانند آنها را به صورت آزادانه و با دستمزد فقط یک درصد بین یکدیگر رد و بدل کنند.
لازم به ذکر است که همه این سرویسهای نام برده شده متمرکز بودند و برای استفاده در پولشویی بسیار شهرت داشتند و برای همین بود که دولت آمریکا هر دو این سرویسها را تعطیل کرد و علاقهمندان به استفاده مجدد از ارز دیجیتال را افزایش داد.
این امر با معرفی بیت کوین در سال 2009 همراه بود که آن را به بزرگترین و مورد قبول ترین پول دیجیتال (ارز دیجیتال) جهان تبدیل کرد. یکی از نقاط مثبت بیت کوین نسبت به پولهای دیجیتال قبلتر، استفاده از فناوری بلاکچین بود؛ همچنین بیت کوین یک راه جدیدی را پیش روی افراد قرار داده بود تا بتوانند بدون واسطه داراییهای خود را به راحتی مبادله کنند.
اولین ارز دیجیتال چه بود؟
ارزهای دیجیتال زیادی وجود دارند که در حال حاضر از برخی از آنها میتوان به بیت کوین، ریپل، اتریوم، لایت کوین، بایننس کوین و دویج کوین که مهمترین آنها هستند، اشاره کرد.
اولین ارز دیجیتال شکلگرفته در واقع بیت کوین بود؛ بیت کوین به عنوان اولین شبکه پرداختی شناخته میشود که به صورت نقطه به نقطه و بدون واسطه از سوی کاربران گسترش یافته و در واقع قدرتمندتر شده است. حال سؤالی که ممکن است ذهن شما را به خود مشغول کند این موضوع است که ارز دیجیتال چه کاربردی دارد و برای چه از آنها استفاده میکنیم؟
کاربردهای ارز دیجیتال
همانطور که کمی قبلتر گفته شد، ارز دیجیتال پولهایی با امنیت بسیار بالا هستند که کاربردهای بسیار زیادی دارد؛ برخی از کاربردهای ارز دیجیتال به صورت زیر است:
- خریدهای اینترنتی
- امکان معامله در سطوح بینالمللی
- معامله در کمترین زمان و کمترین میزان کارمزد
- آسان کردن معاملات سنگین
- سرمایهگذاری و همچنین تا حدودی رهایی از تحریمها
خرید و فروش ارز دیجیتال چگونه انجام میگیرد؟
خرید و فروش ارز دیجیتال به صورت حضوری نیست؛ ارزهای دیجیتال از آن جایی که شکل فیزیکی ندارد، پس خرید و فروش آنها هم نیاز به حضور داشتن طرفین در معامله به شکل فیزیکی نیست و این کار را میتوان در بستر آنلاین به راحتی انجام داد؛ مانند خرید و فروش بیت کوین.
اگر قصد خرید و فروش ارز دیجیتال را داشتید، میتوانید در هرجای دنیا که هستید با مراجعه به یک صرافی ارز دیجیتال، اقدام به خرید ارز دیجیتال مورد علاقه خود کنید؛ البته لازم به ذکر است که راههای غیر رسمی دیگری هم برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال مورد استفاده قرار میگیرد، اما مراجعه به سایتهای صرافی بسیار امنتر و راحتتر است.
برای این کار، کافی است تا یک کیف پول در صرافی مورد نظر تهیه کنید، اما نه یک کیف پول فیزیکی، بلکه یک کیف پول آنلاین که میتوانید آن را دانلود کرده و به چشم یک حساب بانکی به این کیف پول نگاه کنید. شما میتوانید این کیف پول آنلاین را به صورت رایگان بر روی گوشی، لپتاپ و کامپیوترهای شخصی خود نصب و اجرا کنید؛ مدنظر داشته باشید که بهتر است این نرم افزارها را از سایتهای رسمی دانلود کنید چرا که سایتهای بسیاری وجود دارند که به راحتی میتواند دارایی شما را تهدید کند و خدایی ناکرده ممکن است داراییتان را از دست بدهید.
بعد از ایجاد یک کیف پول شما میتوانید اقدام به خرید یک ارز دیجیتال همچون بیت کوین را داشته باشید؛ لازم به ذکر است که خرید از طریق آدرس کیف پول بیت کوین که بیشتر شبیه به یک شماره حساب بانکی است، انجام میشود. بهتر است بدانید که پس از تصمیم به خرید ارز دیجیتال نیاز دارید تا به دنبال یک فروشنده باشید که میتوانید هم از طریق افراد حقیقی خرید خود را انجام دهید و هم از طریق صرافیهای معتبر؛ پیشنهاد ما به شما استفاده از صرافیهای معتبر است.
صرافیهای ارز دیجیتال در ایران از کاربران به دلیل جلوگیری از کلاهبرداری و پولشویی درخواست ارائه مدارک شناسایی میکنند که این موضوع جزو قوانین کشور ما محسوب میشود. قدم بعدی این است که معادل هر میزان ارز دیجیتال که میخواهید، بایستی پول را به حساب صرافی واریز کنید و در قبالش صرافی، ارز مورد نظر را به اندازهای که خریداری کردهاید به کیف پولتان منتقل میکند.
استخراج ارز دیجیتال
احتمالاً تا کنون انواع اصلاحات ارز دیجیتال همچون استخراج بیت کوین، ماینینگ و همچنین ماینرها و کلی کلمات دیگری به گوشتان خورده است و این سؤال برایتان پیش آمده باشد که معانی این ها چیست.
استخراج ارز دیجیتال در واقع مانند استخراج طلاهای داخل یک معدن است که هنوز کشف نشده است. استخراج بیت کوین یا همان ماینینگ بیت کوین به وسیله دستگاههای استخراج انجام میشود. شما زمانی که برای کسی ارز دیجیتالی مثل بیت کوین را میفرستید، نیاز است تا این تراکنش در یک منبع مورد تأییدی قرار بگیرد و امنیت آن را تضمین کند.
کسی که این تراکنشها را تأیید میکند، کسی نیست جز استخراجکنندگان بیت کوین. این افراد با استفاده از دستگاههای استخراج ارز دیجیتال سختافزاری را در اختیار شبکه بیت کوین قرار میدهند که امنیت آن را تأمین میکند.
در ازای برقراری این امنیت و تأیید تراکنشها، کارمزدی به این افراد پرداخت میشود که همان بیت کوینی است که در لحظه به وجود میآید. هر چه قدر که سیستم سخت افزار یک دستگاه بیشتر بتواند درستی یک معامله را تأیید بکند، بیت کوین بیشتری در شبکه ایجاد میشود و به عنوان پاداش به آن شخص داده میشود.
استخراج بیت کوین به یک جریان برق مداوم، اینترنت و همچنین دستگاههای استخراج ارز دیجیتال قوی نیاز دارد؛ لازم به ذکر است که استخراج سایر ارزهای دیجیتال هم به همین صورت است.
جمع بندی
حوزهی ارز دیجیتال یک حوزهی تخصصی است و ما سعی کردیم تا ارزهای دیجیتال را به گونهای برای شما توضیح دهیم که هر فردی با هر اطلاعاتی بتواند از آن استفاده کند. در ابتدا به تعریف اصلی ارز دیجیتال پرداختیم و این که ماهیت وجودی آن به چه شکلی است. در بخش دیگری از این مطلب به کاربردهای مهم ارز دیجیتال اشاره کردیم و همچنین نحوهی خرید و فروش آنها را به طور خلاصه به شما آموزش دادیم و در قسمت آخر به نحوهی استخراج ارزهای دیجیتال پرداختیم تا این موضوع هم برایتان کمی بیشتر روشن شود. برای ورود به دنیای ارزهای دیجیتال نیازی نیست تا تمامی مبانی علمی آن را یاد بگیرید، بلکه دانستن کلیات اصلی آن به طور خلاصه کفایت میکند. با سپاس فراوان از شما که وقت ارزشمندتان را در اختیار ما گذاشتید و به مطالعه این مقاله با موضوع ارز دیجیتال چیست و چه کاربردی دارد، پرداختید.