ارز دیجیتال چیست و چگونه کار میکند؟

فهرست مطالب

محدودیت‌های دسترسی و هزینه‌های بالای تراکنش‌ها در سیستم مالی سنتی در کنار نیازمندی به حضور واسطه‌ای برای انجام تراکنش‌ها، باعث پیدایش روش‌های جدیدی برای رفع این موانع شد. ارزهای دیجیتال که از فناوری‌های پیچیده رمزنگاری برای انجام تراکنش‌های امن استفاده می‌کنند، بر پایه شکبه‌های غیرمتمرکز فناوری بلاک چین ایجاد شده‌اند. 

تراکنش‌های موجود در شبکه بلاک چین، توسط شبکه ای گسترده از کامپیوترها که با نام نود شناخته می‌شوند، در سراسر جهان، تایید و کنترل می‌شوند و این موضوع شفافیت و امنیت را بدون نیاز به یک مرجع ناظر و مرکزی فراهم می‌کند. 

انجام تراکنش‌های امن و سریع با هزینه کم، با امکان دسترسی همگانی، از اهداف ایجاد ارز دیجیتال بود و به‌همین دلیل عاملی جذاب برای سرمایه‌گذاران شد. علی‌رغم تمام مزایایی که می‌توان برای صنعت ارزهای دیجیتال برشمرد، فعالیت در این بازار بسیار پر مخاطره بوده و نیازمند دقت بسیار و بررسی‌های فراوان دارد. 

ارز دیجیتال چیست؟ آیا تفاوتی در بین ارزهای دیجیتال وجود دارد؟ معروفترین ارزهای دیجیتال کدامند؟ سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال چگونه است؟ از جمله سوالاتی است که در این مقاله آنها را بررسی کردیم.

 

ارز دیجیتال چیست؟

ارز دیجیتال یا Cryptocurrency، پول‌های دیجیتال غیر متمرکز هستند که مبتنی‌بر فناوری بلاک چین، ایجاد شده‌اند. بلاک چین که دفتر کل توزیع شده‌ای است که تحت نظارت شبکه کامپیوتری گسترده و جهانی نظارت می‌شود. به‌عبارت دیگر، هر بلاک چین مجموعه ای از بلاک‌های متصل به یک دفتر کل انلاین است که مجموعه ای از تراکنش‌ها را با خود به‌همراه دارد و توسط اعتباردهندگان مستقل در شبکه تایید می‌شوند. 

در ارزهای دیجیتال برای تامین امنیت از سیستم رمزنگاری استفاده می‌شود، به این ترتیب که برای تایید تراکنش‌ها در شبکه از الگوریتم‌ها و سیستم‌های رمزگذاری پیشرفته استفاده می‌شود. این روش با افزایش امنیت، احتمال تقلب را کاهش می‌دهد. 

رمزارز یا همان ارز دیجیتال، یک سیستم پرداخت دیجیتالی را شکل داده است که تایید تراکنش‌ها در این سیستم مستلزم حضور یک نهاد واسطه مانند بانک‌ها، نیست. با استفاده از این سیستم همتا به‌همتا، برای هر شخص در هر نقطه از جهان، امکان ارسال و دریافت و انجام تراکنش فراهم می‌شود. 

به‌علاوه ارزهای دیجیتال توسط مرجع یا نهاد مرکزی صادر نمی‌شوند و به این ترتیب نسبت به دخالت یا دستکاری نهادهای قدرتمند، مصون هستند.

اهمیت خرید ارز دیجیتال

محدودیت‌های بازار‌های سنتی، با ظهور ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین، از بین رفت. با استفاده درست این ارزها در محیط تجاری می‌توان شاهد کمرنگ شدن رد پای افراد سودجو و متقلب باشیم. استراتژی‌های مورد استفاده در ارزهای دیجیتال دلیل دیگری برای پذیرش سریع و اهمیت آنها است. با وجود ارزهای دیجیتال نیاز به نهادهای واسطه کمتر می‌شود و بدون در نظر گرفتن مکان فیزیکی مشخص می‌توانید فعالیت تجاری خود را انجام دهید. با افزایش آگاهی افراد بیشتر از مزایای بالقوه سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال، اهمیت آن در آینده افزایش خواهد یافت.

تاریخچه خرید ارز دیجیتال

صنعت ارزهای دیجیتال عمری نسبتا کوتاه را پشت سر گذاشته است. نسخه‌های اولیه ارزهای دیجیتال کاملا متمرکز بودند. در ابتدا هدف از ایجاد ارزهای دیجیتال، راه‌اندازی چیزی بیش از یک سیستم نقدی الکترونیک همتا به‌همتا بود و تمام تلاش‌های قبلی برای ایجاد سیستم نقدی دیجیتال آنلاین، به‌دلیل مشکلات تمرکز با شکست مواجه شده بود. بنابراین ایده راه‌اندازی سیستم غیر متمرکز به به هیچ نهاد کنترلی مرکزی وابسته نباشد، شکل گرفت.

در سال 2008 ساتوشی ناکاموتو، بیت کوین را به بازار ارزهای دیجیتال معرفی کرد. با ویژگی‌های منحصر به فرد خود به سرعت رشد کرد و ارزش قابل توجهی را در بازار کسب کرد. پس از ارائه بیت کوین، ده‌ها ارز دیجیتال غیرمتمرکز دیگر نیز در بازار منتشر شد. اتریوم، بیت کوین کش، ریپل، لایت کوین، از جمله ارزهای محبوبی هستند که بعد از بیت کوین متولد شده و در بازار طرفداران بسیاری را به خود جذب کرده اند. این ارزها توانستند توانایی خود را برای فعالیت در دنیای واقعی ثابت کرده و قدرت خرید واقعی خود را نشان دادند و روز به روز مورد پذیرش گسترده تر نهادها و گروه‌های مختلف در جوامع قرار گرفتند.

 

انواع ارز دیجیتال

انواع ارز دیجیتال

در دنیای رو به رشد ارزهای دیجیتال که هر روز شاهد تولد یک ارز دیجیتال جدید هستیم، شناخت انواع این ارزها می‌تواند در تصمیم گیری به سرمایه‌گذاری در بازار رمز ارزها تاثیر قابل توجهی داشته باشد. علی‌رغم اینکه همه رمز ارزها، مبتنی‌بر سامانه مشترکی از دفتر کل توافقی، غیرمتمرکز و غیرقابل تغییر، برای انتقال دیجیتالی داده‌ها بین افراد در فضایی مملو از بی اعتمادی است، اما می‌توان تفاوت‌هایی بین آنها یافت. 

در حالت کلی ارز دیجیتال در چهار دسته اصلی قرار می‌گیرند. 

- Payment Cryptocurrency

- Utility Tokens

-Stablecoins

- Central Bank Digital Currencies - CBDC

در ادامه به شرح مختصری از آنها می‌پردازیم.

Payment Cryptocurrency

هدف اصلی در بین رمزرازهای این گروه، واسطه‌ای برای تبادلات و نقل و انتقالات است و به‌عنوان پول دیجیتال برای تسهیل تراکنش‌ها استفاده می‌شوند. بلاک چین اختصاصی این گروه ارز دیجیتال نیز فقط از این هدف پشتیبانی می‌کند و سایر کاربردهای شناخته شده برای بلاک چین، مانند قراردادهای هوشمند و برنامه‌های غیرمتمرکز، امکان اجرا در این بلاک چین را ندارند. 

کوین‌های گروه تعداد محدودی داشته و با کاهش تعداد قابل استخراج آنها، ارزش این ارزهای دیجیتال افزایش می‌یابد. بیت کوین، لایت کوین، دوج کوین، بیت کوین کش، از جمله ارز‌هایی هستند که در این گروه قرار می‌گیرند.

Utility Tokens

در بازار ارز دیجیتال، ارزهایی که شبکه بلاک چین مخصوص به خود را داشته باشند به‌عنوان کوین (coin) شناخته شده و ارزهایی که روی بلاک چین‌های دیگر اجرا می‌شوند با نام توکن (tokens) معرفی می‌شوند. شبکه اتریوم اولین شبکه ای بود که برای سایر دارایی‌های دیجیتال امکان اجرا روی بلاک چین اختصاصی خود را فراهم کرد. 

در واقع تولد اتریوم بر این اساس شکل گرفت که به‌عنوان یک دارایی قابل برنامه ریزی منبع بازی استفاده شود که می‌تواند با اجرای قراردادهای هوشمند و برنامه‌های غیرمتمرکز، نهادهای مالی و حقوقی و قدیمی را از بین ببرد.

از دیگر تفاوت‌های توکن‌ها، مانند اتر، این است که محدودیتی در تعداد ندارند و می‌توان انتظار داشت مانند ارزهای فیات، با افزایش تعداد این توکن‌ها، ارزش آنها کاهش یابد. از جمله توکن‌های این گروه می‌توان Service Tokens، Finance tokens، Security Tokens، Governance Tokens، Media and Entertainment Tokens، NFT، را نام برد.

Stablecoins

نوسانات شدید قیمت در بازار ارز دیجیتال، باعث ظهور استیبل کوین‌ها شد. این گروه ارز دیجیتال بر روی یک بلاک چین ساخته می‌شوند و به یک ارز فیات متصل می‌شوند، که عمدتاً به دلار یا یورو متصل هستند. ویژگی پایداری این گروه ارز دیجیتال، می‌تواند گزینه جذابی برای سرمایه‌گذاران باشد که به‌عنوان پس انداز یا واسطه برای تراکنش‌های خود استفاده کنند. 

معروفترین ارز دیجیتال این گروه،USDT یا Tether است، که بعد از بیت کوین و اتریوم، سومین ارز دیجیتال بزرگ در بازار رمز ارزها است. این ارز به دلار آمریکا متصل بوده و هر واحد آن معادل یک دلار است.

اما از آنجا که این استیبل کونی‌ها تحت نظارت و محدودیت‌های نهاد دولتی قرار دارند، همچنان ریسک بالایی دارند. به‌عنوان مثال در سال 2022، استیبل کوین TerraUSD و Luna، با سقوط مواجه شدند و کاهش ارزش شدیدی را تجربه کردند.

 

ارز دیجیتال بانک مرکزی (CBDC)

ارز‌های دیجیتال این گروه توسط بانک‌های مرکزی کشورها صادر می‌شوند. این ارز‌ها به‌صورت توکن بوده و در ارتباط با ارز ملی کشور ارائه می‌شوند. با توجه به صدور این ارزها توسط بانک‌های مرکزی، این نهاد‌ها نظارت کاملی بر انها دارند. CBDC‌ها نیز مانند ارزهای دیجیتال بر پایه فناوری بلاک چین ساخته می‌شوند و هدف آنها افزایش کارایی پرداخت‌ها و کاهش هزینه‌های تراکنش‌ها است. 

از آنجا که این رمز ارزها تحت نظارت مقامات صادر کننده هستند، از مزیت غیرمتمرکزی و عدم سانسور برخوردار نیستند. اما می‌توان به این نکته امیدوار بود که در یک محیط سیاسی و تورمی با ثبات، CBDC‌ها ارزش خود را در طول زمان حفظ کنند یا حداقل ارز فیزیکی ثابت را دنبال کنند.

 

معروف ترین ارزهای دیجیتال

صنعت ارزهای دیجیتال، هر روز شاهد ارزهای جدیدی است که با سودای به دست گرفتن قدرت پا به‌عرصه بازار رمز ارزها می‌گذارند. اما در این بین فقط تعدادی می‌توانند با فراز و نشیب‌های بازار مقابله کرده و به حیات خود ادامه داده و در بین سرمایه‌گذاران جایگاه ویژه ای برای خود ثبت کنند. در ادامه به تعدادی از معروف ترین ارزهای دیجیتال که نظر سرمایه‌گذاران بسیاری را به خود جلب کرده اند، اشاره می‌کنیم.

  1. بیت کوین (BTC): اولین ارز دیجیتال معروف و محبوب در بازار رمز ارزها است که مبتنی‌بر بلاک چین طراحی شده‌است. از زمان راه‌اندازی این ارز در بازار رمزا رز، با جذب میلیون‌ها سرمایه‌گذار، به بزرگترین ارز دیجیتال از نظر ارزش بازار تبدیل شد. مکانیزم اثبات کار برای استخراج بیت کوین، الگویی برای سایر ارزهای دیجیتال در ایجاد مکانیزم‌های اجماع غیرمتمرکز، تبدیل شد. 
  2. اتریوم (ETH): ارز اتر که بر روی بلاک چین اتریوم ساخته شده‌است، قادر به اجرای قراردادهای هوشمند است. برخلاف بیت کوین که به‌عنوان منبع ذخیره ارزش برای سرمایه‌گذاران به شمار می‌رود، ارزش اتر از فعال کردن قراردادهای هوشمند در برنامه‌های غیرمتمرکز ناشی می‌شود. اکثر پروژه‌های «DeFi» (مالی غیرمتمرکز) بر روی اتریوم ساخته شده‌اند. در عرضه اتر محدودیتی وجود ندارد و فرایند بلاک چین خود را از اثبات کار به مکانیزم اثبات سهام تغییر داد.
  3. سولانا (SOL): سولانا اصلی ترین بلاک چینی است که برای برنامه‌های غیرمتمرکز طراحی شده‌است. مشکلات مقیاس پذیری و سرعت در این شبکه بلاک چین با استفاده از فناوری‌های منحصر به فردی رفع شده‌است و به کاربران اجرای هزاران تراکنش در ثانیه با کارمزد‌های پایین را ارائه می‌دهد. سولانا از قراردادهای هوشمند پشتیبانی می‌کند و پروژه‌های بسیاری در حوزه‌های DeFi و NFT به این بلاک چین جذب شده‌اند. یک پلتفرم جذب مختلف پروژه‌ها در حوزه‌های DeFi و NFT شناخته شده‌است. SOL ارز اصلی شبکه سولانا است که در مکانیزم اثبات سهام و پرداخت کارمزدها استفاده می‌شود.
  4. تتر (USDT): استیبل کوین‌ها که به‌دلیل نوسانات شدید در قیمت ارزهای دیجیتال طراحی شدند، به یک ارز فیات متصل بوده و توسط نهاد‌های مرکزی دولت‌ها صادر می‌شوند. این ارز‌ها ارزش خود را از ارز فیاتی که به آن متصل هستند دریافت می‌کنند. تتر استیبل کوینی است که دلار امریکا متصل است و ارزش آن معادل 1 دلار امریکا است. پایداری قیمت ارزهای این گروه باعث شده‌است سرمایه‌گذاران بسیاری برای پس انداز یا استفاده در تراکنش‌های روزمره از انها استفاده کنند.
  1. بایننس کوین (BNB): بایننس کوین زاییده فکر Changpeng Zhao، مدیر عامل و بنیانگذار بایننس، است. بایننس، که یک صرافی جهانی پیشرو برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال است،با هدف تسهیل تراکنش‌ها در شبکه بایننس، توکن BNB را ایجاد کرد و این امکان را برای کاربران فراهم کرد که هزینه‌های معاملاتی خود را با استفاده از این توکن پرداخت کنند و علاوه‌بر آن به سایر محصولات و خدمات دیگری بایننس نیز دسترسی داشته باشند.

BNB از مکانیزم اثبات سهام استفاده می‌کند و کاربران این توکن در صرافی بایننس از مزیت تخفیف در هزینه‌های معاملاتی برخوردارند. . محبوبیت این توکن از کاربرد آن در صرافی بایننس فراتر رفته و معامله‌گران بسیاری به معامله روی این ارز دیجیتال تمایل پیدا کرده اند. 

  1. کاردانو (ADA): امنیت این ارز دیجیتال با استفاده از پروتکل اثبات سهام به نام Ouroboros فراهم می‌شود. جامعه کاردانو، گروهی غیرانتفاعی مستقر در سوئیس هستند که بر توسعه این پروژه نظارت دارند. این گروه تحقیقات و ازمایش‌های وسیعی در مورد فناوری بلاک چین انجام داده و مقالات بسیاری را منتشر کرده اند که این فعالیت آکادمیک، زیربنایی برای فناوری کاردانو است. 
  2. دوج کوین (DOGE): این توکن با الهام از میم اینترنتی دوج متولد شد و به‌عنوان شوخی طعنه آمیزی از رشد الت کوین‌ها ارائه شد. در عرضه دوج کوین محدودیتی وجود ندارد. پس از گرایش افراد مشهوری مانند ایلان ماسک، به سمت این ارز دیجیتال، میلیون‌ها سرمایه‌گذار به سمت ان جذب شده و رشد قابل توجهی را در بازار تجربه کرد. 
  3. ریپل(XRP): ارز اصلی بلاک چین ریپل، که به‌عنوان ارز مبادله ای در یک شبکه توسط موسسات مالی طراحی شده‌است. برای تعداد عرضه این توکن، محدودیت در نظر گرفته شده‌است. شبکه پرداخت RippleNet توسط بانکهای بزرگ جهانی مانند بانک آمریکا و امریکن اکسپرس استفاده می‌شود. 
  4. لایت کوین (LTC): طراحی این ارز دیجیتال به گونه ای است که سرعت پردازش بالاتری نسبت به بیت کوین دارد. به‌طوری که در هر 2.5 دقیقه یک بلاک جدید ایجاد می‌شود که چهار برابر سریع تر از زمان 10 دقیقه ای بیت کوین است. به‌علاوه لایت کوین در مقیاس 4 برابری نسبت به بیت کوین عرضه می‌شود و تعداد 84 میلیون توکن برای این ارز دیجیتال در نظر گرفته شده‌است. علی‌رغم اینکه لایت کوین بر مکانیز اجماع اثبات کار متکی است، از الگوریتم هش متفاوتی استفاده می‌کند که استخراج آن را برای سرمایه‌گذاران فردی آسان تر می‌کند.
  5. پالیگان (MATIC): برای ارائه چارچوبی در ایجاد شبکه‌های بلاک چین سازگار با اتریوم و راه‌حل‌های مقیاس پذیری، است و در ایجاد بلاک چین‌های موازی و متصل با بلاک چین اصلی کاربرد دارد. مهمترین مزایای بلاک چین‌های جانبی، افزایش توان عملیاتی و کاهش کارمزد‌ها است. پالیگان از ماشین مجازی اتریوم پشتیبانی می‌کند. با این تعبیر بیشتر برنامه‌هایی که در اتریوم قابل اجرا هستند، قابل انتقال به پالیگان بوده و با سرعت بیشتر و هزینه کمتر، قابل اجرا هستند.

 

 

ارزهای دیجیتال جدید در سال 2023

پذیرش ارزهای دیجیتال، بستری را برای تولد ارزهای دیجیتال جدید فراهم کرده است، به طوری که هر روز شاهد ظهور پروژه‌های جدید در بازار ارزهای دیجیتال هستیم. به این ترتیب سرمایه‌گذاران با فرصت‌های بسیاری برای سرمایه‌گذاری روبرو هستند. علی رغم مزایایی افزایش ارزهای دیجیتال، اشباع بیش از حد بازار می‌تواند چالش‌هایی را برای بازار و فعالان آن ایجاد کند. در ادامه با پروژه‌های جدیدی آشنا می‌شویم که پتانسیل رشد مناسبی را می‌توان برای آنها در نظر گرفت.

Meta Masters Guild — یک اکوسیستم بازی نوآورانه، برای کسب درآمد (P2E).

این پروژه منحصر به فرد پتانسیل بالایی برای جذب سرمایه‌گذرای در جامعه را دارد. به طوری که تنها طی چند هفته رقم قابل توجه 2.4 میلیون دلار را جمع آوری کرده است. این پروژه یک اکوسیستم بازی‌های موبایلی مبتنی بر بلاک چین است که هدف آن ارائه بازی‌های همه جانبه با قابلیت پخش مجدد بی پایان است. 

مطابق با وایت پیپر منتشر شده، این ارز را می‌توان به راحتی به MEMAG، رمز بومی پروژه ERC-20 مبادله کرد.

Fight Out - یک پروژه کریپتوی جدید حرکت برای کسب درآمد در حوزه تناسب اندام.

برای کسانی که به دنبال بهترین ارز دیجیتال جدید برای سرمایه‌گذاری با پتانسیل رشد سریع برای کسب درآمد (M2E) هستند، Fight Out می‌تواند انتخابی مناسب باشد. هدف این پروژه نوآورانه ایجاد تناسب اندام از طریق یک فرآیند درون‌برنامه منحصربه‌فرد است. در وایت پیپر این پروژه بیان شده‌است، کسانی که برنامه موبایل Fight Out را دانلود می‌کنند می‌توانند تمرینات شخصی سازی شده را از مربیان سطح بالا دریافت کنند. کاربران همچنین از ویدیوهای HD که نحوه انجام هر تمرین را توضیح می‌دهد بهره‌مند می‌شوند. هنگامی که کاربران یک تمرین را کامل می‌کنند، برنامه Fight Out حرکات مرتبط را ردیابی می‌کند و با REPS به کاربر پاداش می‌دهد. REPS ارز شبکه Fight Out است و می‌توان از آن برای خرید اقلام ارزشمند از فروشگاه Fight Out استفاده کرد.

C+Charge - اعتبارات کربن و شبکه توکن شارژ EV.

این ارزدیجیتال می‌تواند بهترین انتخاب برای دوستداران محیط زیست باشد. هدف اصلی C+Charge ایجاد یک سیستم پرداخت همتا به‌همتا برای شارژ وسایل نقلیه الکتریکی (EV) با استفاده از قدرت فناوری بلاک چین است.با استفاده از برنامه موبایل C+Charge ، دارندگان خودروهای برقی می‌توانند برای خرید CCHG، توکن اصلی پروژه، اقدام کنند. سپس توکن‌های CCHG را برای پرداخت هزینه شارژ EV، با برنامه C+Charge استفاده کنند.

RobotEra (TARO) - بازی متاورس و توکن غیرقابل تعویض (NFT) با پاداش و ایردراپ.

RobotEra یک نسخه جدید ارز دیجیتال در  بخش متاورس است که قبلاً مورد توجه جامعه قرار گرفته است. این پروژه مبتنی بر اتریوم توسط صرافی LBank پشتیبانی می‌شود. بازیکنان می‌توانند با خرید آواتارهای مبتنی بر NFT، دنیای مجازی غنی به نام تارو را طی کنند. این آواتارها که Robots نامیده می‌شوند، کلید باز کردن تمام ویژگی‌های RobotEra از جمله استخراج منابع، مالکیت زمین و ساخت ساختمان هستند. با یافتن منابع کمیاب و تکمیل وظایف، بازیکنان می‌توانند TARO، توکن تراکنشی بومی RobotEra را تولید کنند. TARO همچنین می‌تواند از طریق سهام، تبلیغات در جهان، فروش زمین و موارد دیگر به دست آید.

Calvaria (RIA) - یک بازی کارت نبرد P2E که در پیش فروش 3 میلیون دلار سرمایه جمع اوری کرد .

Calvaria یک بازی مبتنی بر بلاک چین است که به نظر می‌رسد منجر  به "مالکیت واقعی" دارایی‌های درون بازی می‌شود. بازیکنان باید کارت‌هایی را خریداری کنند که نشان دهنده شخصیت‌های مختلف است تا یک عرشه کامل بسازند. هر کارت به‌عنوان یک NFT ساختار یافته است، که تجارت آنها را در بازار Calvaria برای بازیکنان آسان می‌کند - و از افزایش قیمت سود می‌برند.

 

تفاوت ارزهای دیجیتال با ارزهای معمولی(فیات)

ارزها در سیستم مالی سنتی به‌عنوان واسطه‌ای در انجام مبادلات شناخته می‌شدند. ارز فیات یا همان ارز بومی کشورها، توسط مقررات دولتی به‌عنوان ارز قانونی پذیرفته شده و ذاتا ارزشی ندارند و به اعتبار اقتصاد صادر کننده آن وابسته هستند. به‌همین دلیل در شرایط تورمی می‌توان انتظار کاهش ارزش آنها را داشت. ظهور ارز فیات باعث پررنگ شدن نقش بانک‌های مرکزی در اقتصاد شد. زیرا چاپ ارز و عرضه پول در اقتصاد تحت کنترل این نهاد قرار دارد. افزایش تورم در صورت چاپ گسترده پول، از معایبی است که می‌توان برای ارز فیات بیان کرد. 

محدودیت‌های سیستم مالی سنتی و هزینه‌های بالا و بسیاری عوامل دیگر باعث ظهور ارز دیجیتال در بازار شد. ارز دیجیتال به‌عنوان دارایی دیجیتالی مبادله راه‌اندازی شد و از سیستم رمزنگاری برای تولید و کنترل امنیت واحد‌های ارزی و تایید انتقال‌ها استفاده می‌شود. بکارگیری الگوریتم‌ها و تکنینک‌های پیشرفته رمزنگاری، احتمال جعل، کلاهبرداری و بسیاری مقاصد سودجویانه در طول تراکنش‌ها ،کاهش می‌یابد. رمز ارزها ماهیتی غیرمتمرکز دارند و از سوی نهاد مرکزی کنترل نمی‌شوند. 

همانطور که از تعریف ارز دیجیتال و ارز فیات مشهود است، می‌توان تفاوت‌هایی را برای این دو گروه دارایی بیان کرد.

  • ارز فیات، توسط دولت یک کشور به‌عنوان ارز قانونی صادر می‌شود در صورتیکه ارز دیجیتال یک وسیله مبادله غیر متمرکز و دیجیتال است که از تکنیک‌های رمز نگاری برای تسهیل تراکنش‌ها استفاده می‌کند. 
  • صدور و کنترل ارز فیات توسط بانک مرکزی کشور است ولی ارز دیجیتال مستقل از بانک مرکزی عمل می‌کند. 
  • با استفاده از ارز دیجیتال، طرفین معامله به‌طور مستقیم با هم مرتبط می‌شوند و مانند ارز فیات نیاز به حضور یک واسطه ندارند. 
  • ارزهای فیات عرضه نامحدودی دارند و بنا به نیاز دولت می‌تواند به چاپ پول تصمیم گیری کند ولی ارزهای دیجیتال معمولا در تعداد محدود عرضه می‌شوند.
  • ارز فیات ماهیت فیزیک دارد در‌حالی‌که رمز ارزها امکان انجام مبادلات دیجیتالی را فراهم می‌کند.
  • ارز فیات با اسکناس و سکه شناخته می‌شود و ارز دیجیتال با کدهای عمومی و خصوصی
  • هزینه تراکنش‌ها با ارز دیجیتال در مقایسه با ارز فیات بالاتر است.
  • حساب‌های بانکی، محل نگهداری ارز فیات است و کیف پول‌های دیجیتال محل ذخیره ارزهای دیجیتال هستند.

 

پلتفرم‌های خرید ارز دیجیتال

پلتفرم معاملاتی ارز دیجیتال

انجام مبادلات در بازار ارز دیجیتال، مستلزم استفاده از پلتفرم‌هایی است که توسط صرافی‌های ارز دیجیتال در اختیار کاربران قرار می‌گیرد. با استفاده از ابزارها و امکانات پلتفرم‌های خرید ارز دیجیتال، معامله‌گر می‌تواند با بررسی ارزهای موجود در بازار و سابقه قیمت آنها، فرصت‌های معاملاتی را شناسایی کرده و با رصد آن در بهترین زمان، به خرید ارز مورد نظر اقدام کند. 

ابزارهای تحلیلی و نمودار‌ها و جمع آوری سابقه معاملات از امکاناتی است که می‌تواند در فرایند معاملاتی کمک بسیار موثری به معامله‌گر داشته باشد. به‌علاوه در برخی پلتفرم‌های خرید ارز دیجیتال، امکان استفاده از ربات‌هایی برای کاربران فراهم شده‌است که با کمک شاخص‌های خاص، بازار را تجزیه و تحلیل می‌کنند و بر اساس معیارها و دستورالعمل‌های ثبت شده، با برقراری تمامی شرایط، به‌طور خودکار اقدام به معامله می‌کنند. 

صرافی‌های ارز دیجیتال محبوب

صرافی‌های ارز دیجیتال، در واقع نقش واسطه‌ای را ایفا می‌کنند که معامله‌گر را به بازار ارتباط می‌دهند. صرافی‌ها با ارائه پلتفرم‌های معاملاتی، با فراهم کردن بستری انلاین، فعالیت مبادلاتی و خرید و فروش ارزهای دیجیتال را برای کاربران تسهیل می‌کند. 

صرافی‌ها با ارائه امکانات و ابزارهای معاملاتی و تحلیل گری گسترده تر، در تلاشند مشتریان بیشتری را به سمت خود جذب کرده یا پاداشی به مشتریان وفادار خود ارائه دهند. Kucoin, Coinex, BingX از جمله صرافی‌های معتبری هستند که طرفداران بسیاری برای خود کسب کرده اند. 

  • CoinEx در سال 2017 با هدف ارائه خدمات به کاربران بازار ارزهای دیجیتال تاسیس شد. این صرافی یک رابط مبادلاتی سریع و پیشرفته را به کاربران خود ارائه می‌دهند که می‌توانند معاملاتی کارامد را تجربه کنند. کاربران در این صرافی می‌توانند از ارز فیات در مبادلات خود استفاده کنند. صرافی کوینکس خدماتی در سطح بین الملل ارائه داده و از 15 زبان مختلف پشتیبانی می‌کند. در پلتفرم کوینکس، کاربران به 500 نماد معاملاتی دسترسی داشته و می‌توانند با شرکت در فرایند استیکینگ، از دارایی‌های راکد خود درآمد کسب کنند.
  • KuCoin، یک صرافی محبوب که خدمات خود را به بیش از شش میلیون کاربر در سراسر جهان ارائه می‌دهد. معاملات نقدی، مارجین، آتی، از جمله امکاناتی است که توسط کوکوین ارائه شده و کاربران در این صرافی در بین حدوداً 400 نماد معاملاتی می‌توانند فرصت‌های سودآور را شناسایی کرده و به آنها وارد شوند. این صرافی مدعی است که پیشرفته ترین سطح امنیت را برای کاربران خود فراهم کرده است. فراهم کردن رابط کاربری آسان، در کنار امکانات متنوع، باعث شده‌است حتی معامله‌گران تازه کار نیز به راحتی بتواند در مبادلات بازار ارز دیجیتال مشارکت داشته باشند. 
  • BingX، صرافی ارز دیجیتال که سال 2021 در سنگاپور تاسیس شد. علی‌رغم مدت زمان کوتاهی که از فعالیت این صرافی گذشته است توانسته کاربران بسیاری را به خود جذب کرده و بیش از 5 میلیون کاربر جهانی به فرصت‌های معاملاتی در بین 350 نماد معاملاتی مختلف دسترسی دارند.در ژانویه 2023 بینگ ایکس توانست با ثبت حجم معاملات 11.5 میلیارد دلاری، مقام دومی را در بین صرافی‌های بزرگ جهانی به خود اختصاص دهد.

علاوه‌بر صرافی‌های خارجی، صرافی‌های ایرانی بسیاری نیز در بازار ارزهای دیجیتال فعالیت می‌کنند و خدمات خود را به کاربران ایرانی ارائه می‌دهند. والکس، نوبیتکس، بیت پین از جمله صرافی‌های محبوب در بین کاربران 

ایرانی هستند.

چگونگی انتخاب پلتفرم معاملاتی مناسب

ارزهای دیجیتال، دارایی‌های مجازی هستند که تنها به‌صورت آنلاین قابل دسترسی هستند. معاملات با استفاده از کیف پول‌های الکترونیکی و اینترنتی انجام می‌شود. از این رو کاربران نیازمند استفاده از امکانات پلتفرم‌های ارز دیجیتال هستند و برای انتخاب پلتفرم مناسب باید مراحلی را در نظر داشته باشند. 

  • فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال ذاتاً با ریسک همراه است و هنگامی که پای کلاهبرداران و فعالیت‌های سودجویانه به میان می‌اید این ریسک چندین برابر می‌شود. برای کاهش خطرات احتمالی آینده، هنگام انتخاب صرافی باید مدارک و مجوز‌های فعالیت و ثبت صرافی به دقت بررسی شود. مهم است نسبت به نهاد نظارتی ناظر بر فعالیت صرافی جستجو کرده و اطمینان حاصل کنید که صرافی تحت قوانین و اصول اعلام شده توسط نهادهای ناظر، فعالیت می‌کند.
  • در مورد سابقه فعالیت و اعتبار صرافی در بازار ارزهای دیجیتال تحقیق کنید. قبل از تصمیم گیری به افتتاح حساب در صرافی که باید بعد دستیابی به سطح اعتماد معقولی انجام گیرید، از تمام جنبه‌ها فعالیت و امنیت و اعتبار صرافی را بررسی کرده و از نظر سایر کاربران آن استفاده کنید. 
  • سطوحی از امنیت را برای خود در نظر داشته باشید. در صرافی به افتتاح حساب اقدام کنید که مراحل دقیق تر و سخت تری برای ایجاد حساب کاربری در نظر گرفته باشند. عدم مراحل احراز هویت در فرایند افتتاح حساب می‌تواند نشانه ای از فعالیت کلاهبرداری و از بین رفتن سرمایه باشد. به‌علاوه دارایی‌های دیجیتال خود را در یک پلتفرم افلاین مانند کیف پول‌های سرد نگهداری کنید. 
  • به هزینه‌های معاملاتی توجه کنید. هزینه‌ها عاملی است که مستقیما بر میزان سود حاصل از معاملات تاثیر‌گذار است. بر اساس نوع استراتژی معاملاتی خود صرافی را انتخاب کنید که کارمزدهای پایین تری را در تراکنش‌ها محاسبه می‌کند. 

به‌علاوه باید نسبت به ارزهای قابل معامله در صرافی نیز اطلاعات کاملی کسب کنید. طبیعتاً در صرافی که از نمادهای معاملاتی بیشتری پشتیبانی می‌کند، فرصت‌های سود‌آور بیشتری پیش روی کاربر خواهد بود.

 

خطرات فعالیت در ارز دیجیتال

فعالیت در بازارهای مالی از جمله ارز دیجیتال، با خطرات بسیاری همراه است. این خطرات در تمام مراحل فعالیت معاملاتی، از خرید گرفته تا تبدیل ارزهای دیجیتال به ارز فیات، حضور خود را نشان می‌دهند.

  •  بازار پر نوسان ارز دیجیتال، همیشه سرمایه‌گذاران را با ریسک از دست دادن سرمایه مواجه می‌کند. فعالان این بازار باید به دقت گام برداشته و تمامی جوانب احتیاط را برای کاهش خطرات احتمالی، مورد توجه قرار دهند. 
  • قوانین و مقررات دولتی، نیز می‌تواند تاثیر قاب توجهی بر بازار ارز دیجیتال داشته باشد. با توجه به اینکه هنوز بسیاری از دولت‌ها برای استفاده و معاملات ارزهای دیجیتال قوانین مشخصی را تصویب نکرده اند، نمی‌توان چشم انداز دقیق و واضحی از منظر ریسک‌های قانونی و مالی، برای این فعالیت متصور شد. حتی افراد بسیاری در جوامع وجود دارند که خواستار اعلام غیرقانونی بودن ارزهای دیجیتال، هستند. 
  • بازار پر سود ارز دیجیتال، نه تنها سرمایه‌گذاران را به این بازار جذب کرده است، بلکه کلاهبرداران و سودجویان بسیاری نیز در این بازار وارد شدند. عدم نظارت بر صنعت باعث شده‌است که افرادی به اقدامات سودجویانه و ایجاد ارزهای تقلبی اقدام کنند و مبلغ هنگفتی از سرمایه فعالان این بازار را به حساب‌های خود منتقل کنند.
  • فرایندهای دیجیتالی و تکنولوژی‌های مبتنی‌بر فناوری‌های مجازی جدید، فرصتی برای هکرها ایجاد کرده است که بتوانند مبلغ قابل توجهی از سرمایه‌ها را به سرقت ببرند. علی‌رغم اینکه بسیاری از صرافی‌ها کاربران خود را تحت پوشش بیمه‌های بازپرداخت سرمایه قرار می‌دهند اما پس از هک و سرقت دارایی‌های دیجیتال، ضررهای سنگینی به دارندگان و صرافی‌ها تحمیل خواهد شد. 
  • خطرات حتی در نقل و انتقال ارزهای دیجیتال نیز وجود دارد. جابجایی در ثبت اعداد، ورود ادرس‌های اشتباه در انتقال ارزها، از جمله خطراتی است که می‌توان زمان جابجایی ارزها اتفاق بیافتد و مبلغ قابل توجهی از دارایی‌های دیجیتال به ادرس‌های اشتباه منتقل شوند.

علی‌رغم ریسک‌های پیش روی فعالان بازار ارزهای دیجیتال، می‌توان با بکارگیری روش‌ها و ابزارهایی احتمال وقوع این خطرات را کاهش داد. تنوع بخشیدن به سبد و سرمایه‌گذاری روی ارزهای مختلف، می‌تواند یکی از راه‌های کاهش ریسک ناشی از نوسانات بازار و افت قیمت ناگهانی رمزارز باشد. 

به‌علاوه استفاده از کیف پول‌های سرد برای نگهداری دارایی‌های دیجیتال و حفاظت از کلید‌های خصوصی ورود به حساب کاربری می‌تواند احتمال سرقت دارایی‌های دیجیتال را کاهش دهد. بررسی‌های دقیق صرافی از تمام جنبه‌های امنیتی و اطمینان از استفاده صرافی از نرم افزارهای حفاظت و امنیتی معتبر، می‌تواند مانعی برای دسترسی هکرها به حساب‌های کاربران باشد. 

 

مراحل خرید ارز دیجیتال

جذابیت بازار ارزهای دیجیتال افراد بسیاری را به سمت خرید و فروش ارزهای دیجیتال جذب کرده است. خرید ارز دیجیتال، نیازمند استفاده از امکاناتی خواهید بود که توسط صرافی‌های ارز دیجیتال ارائه می‌شوند. با توجه به نیازهای معاملاتی و معیارهای شخصی خود، 

 یک صرافی ارز دیجیتال انتخاب کنید. صرافی را انتخاب کنید معتبر بوده و بیشترین مطابقت را با معیارهای شما دارد.

نسبت به افتتاح حساب در صرافی منتخب، اقدام کنید. مراحل ثبت نام را تکمیل و تمامی اطلاعات خواسته شده را ارائه دهید و هویت خود را تایید کنید. پس از تکمیل مراحل ثبت نام، نوبت به شارژ حساب است. می‌توانید از ارز فیات، در صورتیکه صرافی از ارز فیات پشتیبانی کند، استفاده کنید و پس از واریز به حساب کاربری مبلغ را به دلار یا ارز قابل معامله دیگر، تبدیل کنید. 

در بازار ارز دیجیتال جستجو کنید و رمز ارزی که انتظار سوددهی آن را دارید انتخاب کنید. می‌توانید روی یک ارز تمرکز کنید یا چند ارز همزمان را در نظر داشته باشید. ارز انتخاب شده را از جنبه‌های مختلف بررسی کنید. 

پس از پیگیری ارز منتخب، زمان مناسب ورود به معامله را شناسایی کرده و سفارش خرید خود را ثبت کنید. بر اساس مراحل مطرح شده توسط صرافی، اقدامات لازم برای ثبت سفارش خرید یک یا چند ارز دیجیتال، را انجام دهید.ارزهای دیجیتال خریداری شده خود را به کیف پول دیجیتال منتقل کرده و نگهداری کنید. 

 

انتخاب ارز دیجیتال مناسب برای خرید

ارز دیجیتال یک فرصت سرمایه‌گذاری پر سود است و افراد معامله یا نگهداری ارزها می‌توانند از فرصت‌های سوداور موجود در این بازار بهره‌مند شوند. با راه‌اندازی پروژه‌های جدید و رشد روزافزون تعداد پروژه‌های ارز دیجیتال، انتخاب بهترین ارز دیجیتال امری دشوار خواهد بود. 

عدم آگاهی از معیارهای انتخاب ارز دیجیتال، ممکن است به تصمیم گیری‌های نادرستی منجر شود که تحت تاثیر تبلیغات اتخاذ شده‌است. در ادامه به بررسی معیارهای مهمی می‌پردازیم که در انتخاب ارز دیجیتال مناسب برای خرید تاثیر‌گذار است.

  • اصول اساسی مربوط به پروژه را بررسی کنید. با بررسی این اصول می‌توانید نسبت به پروژه‌ای که با ان مواجه می‌شوید، تصویری روشن داشته باشید. به دنبال یافتن پاسخی برای پرسش‌هایی از این دست باشید:

- چرا در پروژه ارز دیجیتال سرمایه‌گذاری کنم؟

- چشم انداز آتی این پروژه چگونه است؟ آیا پتانسیلی برای رشد دارد؟

- آیا مشکلی از واقعی دنیای واقعی را حل می‌کند؟

یافتن پاسخ برای این پرسش‌ها، قبل از سرمایه‌گذاری در هر پروژه از دیجیتال، می‌تواند به درک واضحی از پروژه کمک کند. این موضوع می‌تواند در انتخاب دارایی مناسب برای سرمایه‌گذاری موثر باشد. 

  • کاوش در جامعه ارز دیجیتال، می‌تواند معیار دیگری برای انتخاب ارز باشد. گروه‌های آنلاینی که توسط سرمایه‌گذاران ارز دیجیتال ایجاد می‌شود تا در مورد موضوع مختلف بحث کرده و اطلاعات مرتبط با کوین مورد علاقه شان را به اشتراک گذارند، می‌تواند به کسب اطلاعات مفیدی منجر شده و تصمیم گیری در مورد پروژه خاص را تحت تاثیر قرار دهد. 
  • در بازار حضور داشته باشید. زمانی برای رصد و پیگیری بازار اختصاص دهید. استراتژی بازاریابی پروژه را بررسی کنید. حتی اگر یک پروژه اصول قدرتمند و جامعه ای فعال داشته باشد، اگر نتواند استراتژی بازاریابی مناسبی را پیاده سازی کند، محکوم به نابودی است. به‌عنوان یک سرمایه‌گذار باید نسبت به دامنه پروژه، رویدادهایی که توسط پروژه برگزار می‌شوند و پوشش رسانه ای پروژه، آگاهی کسب کنید. ریپل، اتریوم و پولکادوت از نمونه‌های بازاریابی موفق هستند.
  • قدرت بنیانگذاران و سرمایه‌گذاران را در پروژه‌های ارز دیجیتال نباید نادیده گرفت. یک پروژه که توسط گروهی متخصص و باتجربه با دانش قوی ساخته شده در مقایسه با پروژه‌ای که توسط افراد مبتدی و با سطح دانش پایین اجرا می‌شود، سرمایه‌گذارهای بیشتر و حمایت اجتماعی بالاتری را به خود جذب خواهد کرد. ادا (کاردانو) و دات (پولکادوت) از پروژه‌های هستند که توسط یکی از بنیانگذاران اتریوم، ایجاد شده‌اند. به‌دلیل پیشینه قوی و تیمی با تجربه، سرمایه‌گذاران بسیاری مشتاق ورود به این پروژه‌ها بوده و تلاش بسیاری برای کسب سهمی از این پروژه‌ها دارند. طبیعتاً یک سرمایه‌گذار هوشیار، سوابق بنیانگذاران و مهارت تیم توسعه دهنده را مطالعه می‌کند تا اطمینان یابد پروژه قدرت اجرای اهداف خود را دارد. 
  • پس از انتخاب بهترین پروژه‌ها برای سرمایه‌گذاری، در مرحله آخر نوبت به بررسی نقدینگی و گردش پروژه است. اگر توکن در هیچ یک از صرافی‌های معتبر معامله نشود، ارزش آن برای مدتی طولانی راکد خواهد ماند. دقت کنید! هرگز روی توکن‌هایی که در صرافی‌ها مبادله نشده‌اند، سرمایه‌گذاری نکنید. 

ارزهای دیجیتالی مانند بیت کوین و اتر، به راحتی در هر صرافی مبادله می‌شوند، این امر سرازیرشدن سرمایه به این ارزها و افزایش نقدینگی آنها را در پی خواهد داشت. ارزهایی که کاربرد مشخص و عرضه محدودی دارند، در مقایسه با ارزهایی که عرضه نامحدود و کاربری نامشخص دارند، پتانسیل رشد بیشتری خواهند داشت.

 

نگهداری امن ارز دیجیتال

نگهداری امن ارز دیجیتال

چالش دیگری که سرمایه‌گذاران ارز دیجیتال با ان روبرو هستند، ذخیره‌سازی ارز دیجیتال است به‌طوری که امنیت معقولی برای دارایی‌های دیجیتال فراهم شود. باید به این نکته مهم توجه داشته باشید که از جانب دولت‌ها، ارزهای دیجیتال هنوز مانند سرمایه‌گذاری در سایر داراییها، به‌طور کامل قانونی در نظر گرفته نمی‌شود. به‌همین دلیل راه‌حل‌های قانونی برای خسارت‌های احتمالی، که این دارایی‌ها را تهدید می‌کند، در نظر گرفته نشده‌است. اگر دارایی‌های دیجیتال مورد حمله قرار گرفته و سرقت شوند یا در اثر اشتباه ناپدید شوند، نمی‌توان اقداماتی برای پیگیری و بازگرداندن آنها انجام داد. به‌همین دلیل آگاهی از روش‌های مختلف حفاظت از ارزهای دیجیتال امری بسیار مهم تلقی می‌شود. 

کیف پول‌های ارز دیجیتال و نحوه استفاده از آن‌ها

کیف پول و کلید، دو مفهومی است که با خرید دارایی‌های دیجیتال، به سرعت با آنها روبرو خواهید شد. کیف پول‌ها محلی برای ذخیره و مدیریت ارزهای دیجیتال هستند که به‌صورت سخت افزار یا نرم افزار، ارائه می‌شوند. مالکیت دارایی‌های دیجیتال شما از نظر فنی در بلاک چین ثبت شده‌است و کیف پول‌ها در واقع تنها تایید کننده مالکیت دارایی‌های دیجیتال هستند و به‌عنوان ابزاری برای ذخیره، استفاده یا انتقال دارایی‌ها عمل می‌کنند. 

کلید‌های عمومی و خصوصی، دسترسی به دارایی‌های دیجیتال را امکان پذیر می‌کنند. کلید عمومی موقعیت کیف پول را مشخص می‌کند و هر کسی می‌تواند تراکنش‌ها را به آن ارسال کندو برای باز کردن قفل به کلید خصوصی منطبق با آن نیاز است. 

دو دسته از کیف پول‌هایی که برای نگهداری دارایی‌های دیجیتال استفاده می‌شوند، Hot Wallet یا کیف پول‌های نرم افزاری و Cold Wallet‌ها یا کیف پول‌های سخت افزاری هستند. هستند. 

روش انتقال ارز دیجیتال

برای ارسال و دریافت ارز دیجیتال به یک کیف پول نیاز دارید. آدرس عمومی گیرنده را برای ارسال ثبت کنید. این فرایند می‌تواند با اسکن کد QR آدرس دریافت کننده نیز انجام می‌شود. پس از ثبت آدرس باید مقدار مورد نظر برای ارسال را انتخاب کنید و مطابق دستورالعمل خاص کیف پول خود عمل کنید. پس از ارسال و اتمام فرایند، تراکنش روی بلاک چین تسویه می‌شود، این عمل بسته به بلاک چین‌های مختلف و هزینه پرداختی بابت تراکنش، می‌تواند زمانی طول بکشد. 

 

عوامل موثر بر قیمت ارزهای دیجیتال

فعالیت در حوزه مبادلات ارزهای دیجیتال، نیازمند تحلیل قیمت ارزهای دیجیتال و تحلیل بازار برای خرید ارز دیجیتال است. معامله‌گران این حوزه برای شناسایی فرصت‌های سودآور معاملاتی نیازمند پیگیری‌های مداوم بازار و تحلیل‌های فنی و بنیادی ارز دیجیتال و بازار هستند. تغییرات قیمت و نوسانات بازار ارزهای دیجیتال در اثر عوامل متعددی ایجاد می‌شود.

اولین عامل موثر در تغییرات قیمت ارز دیجیتال، تقاضا است. هر چه تقاضا بیشتر باشد، قیمت نیز بیشتر خواهد بود. به‌علاوه عوامل متعدد دیگری نیز میتوان برشمرد که می‌تواند بر قیمت ارزهای دیجیتال تاثیر‌گذار باشند. 

  • تعداد نودها، نشان دهنده تعداد کیف پول‌های فعال در شبکه است. به‌علاوه این تعداد می‌تواند معیاری برای قدرت جامعه باشد. تعداد نود‌های بالا، جامعه ای قوی را به تصویر می‌کشد که شانس بیشتری برای غلبه بر بحران‌های احتمالی دارد. همچنین می‌تواند نشان دهنده قدرت و غیرمتمرکز بودن شبکه نیز باشد. 
  • با مقایسه تعداد نود‌های موجود در شبکه و مقایسه آن با ارزهای محبوب می‌توان به منصفانه بودن یا نبودن قیمت ارز دیجیتال، پی برد. با توجه به تفاوت زیرساخت‌های شبکه، این روش نمی‌تواند دقیق عمل کند.

هزینه‌های تولید، عامل تاثیرگذار بعدی بر ارزش ارز دیجیتال است. تولید توکن‌ها و تایید تراکنش‌های جدید در شبکه با استفاده از ماینرها و سخت افزارها یا سرورهای تخصصی انجام می‌شود. ادامه کار از دیجیتال به فعالیت شبکه ماینرها بستگی دارد. به‌همین دلیل اگر هزینه‌های استخراج افزایش یابد، می‌تواند افزایش ارزش ارز دیجیتال را به‌همراه داشته باشد. اگر پاداش‌ها به اندازه پوشش هزینه‌های استخراج نباشد، سودی برای فعالیت ماینرها نداشته و صرف منابع برای استخراج توکن‌های جدید ارزدیجیتال به صرفه نخواهد بود. 

  • گردش توکن در صرافی‌های مختلف، به افزایش تعداد افرادی که خریدار آن هستند منجر می‌شود. که افزایش تقاضا را به دنبال خواهد داشت
  • تعداد ارزهای دیجیتال همچنان در حال افزایش بوده و هر روز توکن جدیدی در بازار راه‌اندازی می‌شود. میم کوین‌ها، کوین‌های افراد مشهور و تیم‌های فوتبال، همگی از جمله ارزهای دیجیتالی هستند که به صحنه رقابت در بازار ارزهای دیجیتال وارد می‌شوند. به‌علاوه پروژه‌های قدرتمندی در میان سیل عظیم ارزهای دیجیتال وجود دارد که می‌تواند بر محدودیت‌های فعلی غلبه کرده و شبکه ای قوی از کاربران بسازد. 
  • ویژگی غیرمتمرکز بودن ارزهای دیجیتال مورد استقبال دولت‌ها قرار نگرفته و همواره به دنبال راهی برای کنترل بازار ارزهای دیجیتال هستند. یکی از روش‌های مورد استفاده اعمال مالیات برای ارزهای فیاتی است که برای نقد کردن ارزهای دیجیتال استفاده می‌شود. در‌حالی‌که کشور‌های مختلفی با فناوری بلاک چین در گیر هستند، بسیاری دیگر به دنبال راهی برای تحریم و وضع مقررات علیه ارزهای دیجیتال هستند. 
  • عرضه محدود ارزهای دیجیتال نیز می‌تواند در افزایش قیمت آن تاثیر‌گذار باشد. به‌همین دلیل برخی پروژه‌های ارز دیجیتال با ارسال کوین‌های موجود به ادرس‌های غیرقابل بازیابی در داخل بلاک چین سعی در کنترل عرضه آنها دارند. 
  • شبکه‌های اجتماعی، محلی برای تبلیغات پروژه‌های ارز دیجیتال است. انتشار اخبار در مورد پروژه‌ها می‌تواند به افزایش یا کاهش ارز دیجیتال منجر شود. به‌علاوه تاثیر افراد مشهور و بانفوذ در میان جامعه ارزهای دیجیتال را نمی‌توان نادیده گرفت.

 

سرمایه‌گذاری در بازار ارزهای دیجیتال

با رونق بازار ارزهای دیجیتال و فرصت‌های سوداور موجود در این بازار، افراد بسیاری به سرمایه‌گذاری ارز دیجیتال علاقه مند شده‌اند. خرید مستقیم ارز دیجیتال گرفته تا مشارکت در صندوق‌ها و موسسات سرمایه‌گذار در بازار رمزارز، از روش‌های متنوعی است برای سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال استفاده می‌شود. در ادامه به تعدادی از روش‌های سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال اشاره می‌کنیم. 

  • رایج ترین روش سرمایه‌گذاری، خرید و نگهداری یک یا چند ارز دیجیتال است. برای سرمایه‌گذاری مستقیم در ارزهای دیجیتال، با استفاده از پلتفرم صرافی و افتتاح حساب کاربری، می‌توان به خرید ارز اقدام کرد. در این روش سرمایه‌گذار شخصا به خرید ارز دیجیتال مورد نظر خود اقدام می‌کند و یا با شرکت در عرضه اولیه کوین‌ها و توکن‌های جدید سبد دارایی‌های دیجیتال خود را افزایش می‌دهد.
  • سرمایه‌گذاری در سازمان‌هایی که در خرید و فروش ارز دیجیتال مشارکت دارند یا به فعالیت استخراج رمز ارزها مشغولند و یا سازندگان نرم افزارهای ماینینگ، گزینه دیگری است که پیش روی سرمایه‌گذاران قرار دارد. 
  • صندوق‌های فعال در حوزه ارزهای دیجیتال نیز یکی دیگر از روش‌هایی است که سرمایه‌گذار می‌تواند به بازار ارزهای دیجیتال راه پیدا کند. با انتخاب یک صندوق قابل معامله (ETF) و سرمایه‌گذاری در آنها، افراد می‌توانند از مزایای سرمایه‌گذاری در رمز ارزها بهره‌مند شوند.
  • مشارکت در فرایند ماینینگ و استخراج ارز دیجیتال روش دیگری برای تحصیل ارز دیجیتال و سرمایه‌گذاری در آنها است. 

 

استراتژی‌ خرید و فروش ارز دیجیتال

استراتژی معاملاتی، روشی برای برنامه ریزی و انجام معاملات است. با استفاده از این روش در بازار ارزهای دیجیتال، معاملات، زمان انجام ورود و خروج از معامله و میزان سرمایه در هر موقعیت را می‌توان مشخص کرد. استراتژی‌های خرید و فروش ارز دیجیتال، برای تحقق بازدهی مورد انتظار معاملات، طراحی می‌شوند. از ابزارهای مختلف تحلیلی برای پیگیری بازار و سطوح قیمت و تعیین مناطق حمایت و مقاومت مهم استفاده می‌کند.  

از محبوب ترین روش‌های معاملات ارز دیجیتال، می‌توان به اسکالپینگ (scalping)، معاملات روزانه (day trading)، نوسان گیری (swing trading)، خرید و نگهداری ارز (buy and hold) و آربیتراژ (arbitrage) اشاره کرد. این نکته را همواره به یاد داشته باشید که اولین اصل در هر معامله تحقیق و بررسی‌های همه جانبه از موقعیت انتخابی است.

  • Scalping: در این استراتژی معامله‌گر از حرکات جزئی قیمت در فواصل زمانی مکرر استفاده می‌کند و هدف آن کسب سود‌های کوچک است تا در طول زمان به مبلغ قابل توجهی دست یابد. اسکالپر‌ها معمولاً در معاملات خود از اهرم استفاده کرده و برای مدیریت ریسک نیز حد ضرر را برای محدود کردن ضررهای احتمالی، فعال می‌کنند. این گروه بیشتر در تایم فریم‌های پایین فعالیت کرده و معاملات آنها کمتر از یک ساعت باز است.
  • day trading: ورود به یک موقعیت معاملاتی و خروج از آن در یک روز انجام می‌شود. معامله‌گران از نوسانات روزانه قیمت بهره‌مند می‌شوند. بازه زمانی مورد استفاده این گروه طبیعتاً از اسکالپرها بیشتر است. در این روش تحلیل تکنیکال ابزار مورد استفاده معامله‌گران است. این استراتژی زمان زیادی لازم دارد و ریسک بالایی دارد به‌همین دلیل برای معامله‌گران حرفه‌ای مناسب‌تر است. 
  • swing trading: معاملات بر اساس این استراتژی بیش از یک روز ادامه خواهد داشت. این استراتژی به‌عنوان یک استراتژی میان مدت شناخته می‌شود و معامله‌گر مدت زمان بیشتری برای بررسی موقعیت خود دارد، به‌همین دلیل احساسات و هیجانات تاثیر کمتری بر معاملات خواهند داشت و می‌تواند استراتژی مناسبی برای افراد مبتدی باشد.
  • buy and hold: موقعیت‌های معاملاتی برای مدت طولانی نگهداری می‌شوند. معامله‌گران بیشتر روی روند‌های بلند مدت تمرکز کرده و بازه‌های زمانی هفتگی و ماهانه را برای بررسی‌های خود انتخاب می‌کنند. معامله‌گران در این استراتژی بیشتر برمبنای تحلیل‌های بنیادی تصمیم گیری می‌کنند. 
  • Arbitrage: خرید ارز دیجیتال در صرافی و فروش آن در صرافی دیگر، برای کسب سود از اختلاف قیمت است. به‌علت فعالیت صرافی‌های بسیار در بازار، فرصت‌های نامحدودی برای اربیتراژ ارزهای دیجیتال وجود دارد. 

 

تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال

ارزیابی و بررسی ارزش دارایی برای سرمایه‌گذاری و معامله، در هر بازار بسیار مهم است. در تحلیل بنیادی ارزش ذاتی دارایی سنجیده می‌شود و تاثیرات معیارهای کلان اقتصادی بر آن بررسی می‌شود. این نوع تحلیل برای سرمایه‌گذاران بلند مدت ایده آل است و به این موضوع توجه می‌کند که آیا ارزش دارایی با ارزش واقعی آن مطابقت دارد یا خیر.

در مقابل تحلیل تکنیکال، ارزش یک سرمایه‌گذاری را بر اساس آمار و روند حرکت قیمت و حجم معاملات ارزیابی می‌کند. یک تحلیل گر تکنیکال، به تاریخچه قیمت و حجم معاملات تمرکز دارد و از معادلات ریاضی، نمودارها برای تعیین روند و الگوها استفاده می‌کند و با استفاده از این روش‌ها سعی در پیش بینی قیمت دارایی دارد.

تاثیر تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال را نمی‌توان نادیده گرفت اما نمی‌توان به طور قطع تعیین کرد که کدام روش تحلیل مناسب‌تر است. معیارها و سلایق مختلف معامله‌گران باعث می‌شود گروهی تحلیل بنیادی را قدرتمند بدانند و گروه دیگر ارزیابی‌های تحلیل تکنیکال را موثرتر تصور کنند. با توجه به مزایا و معایب هر روش، بکارگیری ترکیبی از هر دو روش می‌تواند سودمند‌تر خواهد بود.

 

تاثیر ارز دیجیتال بر بازار مالی جهانی

ارزهای دیجیتال را می‌توان جایگزینی مناسب برای ارزهای فیات در نظر گرفت. معامله‌گران پتانسیل بالایی برای این سیستم متصور هستند. در‌حالی‌که جهش‌های شدید ارز دیجیتال می‌تواند موضوعی خطرناک برای مصرف کنندگان ایالات متحده آمریکا باشد، در بسیاری دیگر از کشورها که درگیر ناپایداری ارزهای فیات هستند، این موضوع می‌تواند ابزار مناسبی برای محافظت در برابر تورم در نظر گرفته شود. 

در اکثر کشورها برای مدیریت نقدینگی کنترل‌های شدیدی بر سرمایه اعمال می‌شود که در این حالت، ارزهای دیجیتال می‌تواند ابزاری برای کنترل مالیات و سرمایه باشد.

کنترل تورم و تراکنش‌های بدون واسطه، از مزایایی استفاده از ارزهای دیجیتال هستند. به‌علاوه بسیاری از سرمایه‌گذاران برای ایجاد تنوع در سبد سرمایه‌گذاری خود، از این ارزها استفاده می‌کنند تا ریسک بازارهای مالی را کاهش دهند. به‌همین دلیل به‌عنوان منبعی برای ذخیره ارزش، در نظر گرفته شده اند.

 

سخن پایانی

صنعت ارزهای دیجیتال تحولات عظیمی در ابعاد مختلف جوامع بشری ایجاد کرده است. فراهم کردن بستری از معاملات آنلاین بدون محدودیت‌های کنترلی و اعمال مقاصد سودجویانه و دسترسی همگانی به سیستم‌های پیشرفته، تحولات عظیمی را در اقتصاد جهانی نوید می‌دهد. این فناوری‌های جدید که بر پایه شبکه‌های غیرمتمرکز بلاک چین طراحی شده‌اند، حضور واسطه‌ها در انجام تراکنش‌ها را محدود کرده و مبادلاتی بدون مرز را برای همه اقشار جامعه فراهم کرده است.

کارکرد‌های این صنعت و تاثیر آن بر اقتصاد جهانی، هر روزه بیشتر در جوامع آشکار می‌شود. اشنایی با روش‌های ورود به این بازار و سرمایه‌گذاری در آن، می‌تواند کمک بسیار موثری در فعالیت مداوم و ایجاد درامدی پایداری برای فعالان باشد. در این مقاله با صنعت نوظهور ارزهای دیجیتال آشنا شدیم و با معرفی انواع ارزهای دیجیتال، نحوه سرمایه‌گذاری در بازار ارزهای دیجیتال و عوامل موثر بر انها را از نظر گذراندیم.

 

منابع :

Cryptocurrency Explained With Pros and Cons for Investment (investopedia.com)

https://academy.binance.com/en/articles/what-is-a-cryptocurrency

Types of Cryptocurrency - Overview, Examples (corporatefinanceinstitute.com)

What is cryptocurrency and how does it work? (kaspersky.com)

What Is Cryptocurrency? – Forbes Advisor

https://academy.binance.com/en/articles/what-is-polygon-matic

Understanding the Different Types of Cryptocurrency | SoFi

Difference Between Fiat Currency and Cryptocurrency (with Comparison Chart) - Key Differences

What Is Fiat Money, and How Does it Differ from Cryptocurrency? - NerdWallet

Cryptocurrency Investment Criteria | How to pick the best? (katochtubes.com)

Storing Crypto Assets | FINRA.org

What are the Top 10 Most Popular Cryptocurrencies? (nasdaq.com)

What is cryptocurrency and how does it work? (kaspersky.com)

سوالات متداول

  • ارز دیجیتال چیست و چگونه کار می‌کند؟

    ارزهای دیجیتال دارایی‌های غیرمتمرکزی هستند که برای تایید تراکنش‌ها وابسته به نهادهای واسطه‌ای مانند بانک یا موسسه مالی نیستند. می‌توان ارزهای دیجیتال را خریداری کرد و به‌عنوان گزینه سرمایه‌گذاری سود‌آور در نظر گرفته شوند. تراکنش‌ها در یک بلاک چین، که یک دفتر کل غیرمتمرکز و غیرقابل تغییر است و دارایی‌ها و معاملات را ردیابی و ثبت می‌کند، تأیید و ثبت می‌شوند.

  • آیا می‌توان ارزهای دیجیتال را مانند پول‌های رایج در نظر گرفت؟

    بازار هر روز شاهد پذیرش بیشتر ارزهای دیجیتال است. با افزایش محبوبیت و پذیرش رمز ارزها، بیشتر در پرداخت بابت کالا و خدمات استفاده خواهند شد. گسترش ارزهای دیجیتال به حدی است که می‌توان پیش بینی کرد در آینده جایگزینی برای پول‌های سنتی و رایج باشد.

  • هدف اصلی از راه‌اندازی ارز دیجیتال چیست؟

    هدف اساسی ارزهای دیجیتال، ارائه شبکه ای غیرمتمرکز و امن و با سرعت بالا و هزینه‌های پایین و قابل دسترس برای عموم و اجرای قراردادهای هوشمند در فعالیت‌های مختلف جوامع بشری است.

  • آیا ارزهای دیجیتال انتخاب مناسبی برای سرمایه‌گذاری هستند؟

    ارزهای دیجیتال می‌تواند سرمایه‌گذاری پر سودی باشد. در دهه گذشته بازار ارزهای دیجیتال رشد قابل توجهی را ثبت کرد. با وجود عمر کوتاهی که از این صنعت می‌گذرد اما توانسته است جایگاه مناسبی را به خود اختصاص دهد و هر روز به تعداد سرمایه‌گذاران این بازار افزوده می‌شود.

  • چگونه سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال را شروع کنم؟

    برای آغاز سرمایه‌گذاری در بازار ارزهای دیجیتال مراحل زیر را طی کنید. انتخاب ارز دیجیتال برای سرمایه‌گذاری. بررسی در مورد صرافی‌های ارز دیجیتال و منابع نگهداری و کیف پول‌های دیجیتال مشخص کردن مقدار سرمایه برای ورود به بازار ارز دیجیتال مدیریت سرمایه‌گذاری

نویسنده: منصوره قاسمی
16 مرداد 1402
آخرین بروزرسانی: مجید عزیززاده
7 ماه پیش