بررسی تفاوت معاملات اسپات و فیوچرز در بازار ارز دیجیتال

بروزرسانی در19 اردیبهشت 1403
بررسی تفاوت معاملات اسپات و فیوچرز در بازار ارز دیجیتال

موفقیت در بازار‌های مالی مستلزم شناخت تفاوت‌ مکانیسم‌های معاملاتی است. معاملات اسپات و فیوچرز، دو بازار معاملاتی محبوب در بین معامله گران است که علی رغم ویزگی‌های مشابه، تفاوت‌هایی نیز در بین آنها مشاهده می‌شود. شناخت درستی از این دو روش معاملاتی می‌تواند راهنمای جامعی برای کمک به معامله گر در بهره مندی از فرصت‌های سوداور، باشد. 

در بازار اسپات و فیوچرز، معامله گر با شناخت بازار و پیش بینی حرکات قیمت و با هدف کسب سود، در تلاش است از نوسانات قیمت استفاده کند. در عین حال، تفاوت‌هایی نیز در این دو روش مشاهده می‌شود. در این مقاله پس از اشاره به دو روش معاملاتی،به بررسی فرق معامله اسپات و فیوچرز می‌پردازیم.

 

معاملات فیوچرز و اسپات چیست؟

معاملات فیوچرز

یکی از محبوب ترین مشتقات در فعالیت‌های معاملاتی است. در معاملات فیوچرز، به خرید و فروش قراردادهایی اقدام می‌کنید که نشان دهنده ارزش یک دارایی خاص، در تاریخ مشخص است. زمان خرید یک قرارداد فیوچرز، مالک آن دارایی نیستید، بلکه با مشارکت در یک معامله فیوچرز قراردادی در اختیار دارید که با آن متعهد می‌شوید یک دارایی خاص را در تاریخی در آینده با قیمتی مشخص، خریداری کنید یا بفروشید. 

با معاملات فیوچرز به معامله گر امکان می‌دهد به راحتی در حرکات، صعودی یا نزولی، مشارکت کند. اگر معامله گر انتظار حرکت صعودی ارزی دارایی داشته باشد می‌تواند در بازار آتی وارد موقعیت لانگ شده و سفارش خرید ثبت کند و برعکس اگر کاهش قیمت را پیش بینی کند، با ثبت سفارش فروش در بازار فیوچرز در موقعیت‌های shortوارد می‌شود. سود و زیان در این معاملات وابسته به دقت پیش بینی‌های معامله گر است.

علی رغم ریسک بالای معاملاتی آتی، سود بالایی نیز به همراه دارند. این معاملات بیشتر مناسب معامله گران و سرمایه گذاران با تجربه است. به علاوه امکان استفاده از اهرم، معامله گر می‌تواند در معاملاتی با اندازه بزرگتر وارد شده و سود بیشتری کسب کند. همچنین معاملات فیوچرز ابزاری محبوب برای پوشش ریسک نوسانات شدید قیمت در بین معامله گران است.

معاملات اسپات

معاملات اسپات یا نقدی، به فرایند خرید و فروش دارایی در قیمت لحظه ای بازار اشاره دارد. در بازار اسپات، با انجام معامله، بلافاصله مالکیت دارایی به خریدار منتقل می‌شود. در این معاملات قیمت بر اساس میزان تقاضا و عرضه در بازار تعیین می‌شود و برای معامله گران روزانه که به دنبال کسب سود کوتاه مدت از نوسانات قیمت هستند مناسب است.

 

تفاوت معاملات اسپات و فیوچرز

در معاملات اسپات معامله گر می‌تواند دارایی‌ها با قیمت لحظه آنها مبادله کند اما معاملات آتی به معاملاتی اشاره می‌کند که در آنها دارایی‌ها با قیمتی از پیش تعیین شده مبادله می‌شوند. در ادامه فرق معاملات فیوچرز و اسپات را بررسی می‌کنیم. 

لوریج

یکی از ویژگی‌های معاملات فیوچرز، امکان استفاده از اهرم است. استفاده از اهرم‌ها یکی از روش‌های کارآمد برای کسب سود بیشتر در معاملات است. با استفاده از اهرم سرمایه گذار می‌تواند بخش کوچکی از سرمایه خود را در موقعیت‌های معاملاتی در گیر کرده و مانده وجه مورد نیاز را به صورت اعتبار از صرافی/بروکر، دریافت کند. به این ترتیب با سرمایه ای بیشتر در موقعیت‌های بزرگتر وارد شده یا می‌تواند در تعداد بیشتری از معاملات مشارکت داشته باشد و سود بیشتری کسب کند. اما به خاطر داشته باشید که استفاده از اهرم ریسک مخصوص به خود را داشته و می‌تواند به ضرر‌های هنگفتی منجر شود. این در حالی است که در معاملات اسپات، امکان استفاده از اهرم وجود ندارد. 

نقدینگی

حجم زیاد معاملات روزانه در بازار آتی، نقدینگی عمیقی را در این بازار ایجاد کرده است. نقدشوندگی بیشتر بازار باعث کاهش ریسک معاملات ضرر‌ده شده و شانس معاملات سود ده را افزایش می‌دهد. به این ترتیب معاملات با سرعت بیشتری در بازار انجام می‌شود چراکه همیشه طرف مقابلی مطابق با قیمت پیشنهادی در بازار حاضر است و افت قیمت کمتری در بازار رخ می‌دهد. در مقابل پایین تر بودن نقدینگی در بازار اسپات باعث افزایش ریسک معاملات می‌شود. 

انعطاف پذیری 

در بازار اسپات، معاملات در نتیجه افزایش ارزش دارایی در طول زمان با سود و به تبع آن افزایش سرمایه معامله گر همراه است. در بازار فیوچرز، معامله گر می‌تواند از حرکات کوتاه مدت قیمت در جهات مختلف بهره مند شود. حتی در زمان کاهش قیمت با ورود به موقعیت‌هایی در جهت نزولی می‌تواند کسب سود کند. به علاوه قراردادها اتی به عنوان پوششی برای نوسانات غیرمنتظره و شدید قیمت می‌تواند استفاده شود و ابزاری ایده آل برای سرمایه گذاران بلند مدت باشد. 

قیمت

در معاملات اسپات، قیمت دارایی بر اساس عرضه و تقاضا در بازار محاسبه می‌شود و معاملات بر اساس قیمت لحظه ای دارایی انجام می‌شود. اما در قراردادهای آتی، قیمت دارایی بر اساس قیمت نقدی به اضافه حق بیمه آتی محاسبه می‌شود. این حق بيمه می‌تواند مثبت یا منفی باشد. رقم مثبت نشان می‌دهد قیمت آتی بالاتر از قیمت لحظه ای است و این رقم به خریدار تعلق دارد، برعکس اگر حق بیمه اتی رقمی منفی باشد، نشان دهنده پایین تر بودن قیمت آتی نسبت به قیمت لحظه است. یکی از عوامل تاثیرگذار بر حق بیمه آتی، تغییرات در عرضه و تقاضا است.

 

شباهت‌های بین معاملات اسپات و فیوچرز

علیرغم تفاوت‌های معاملات فیوچرز و اتی، شباهت‌هایی بین آنها وجود دارد. هر دو روش به منظور بهره مندی از نوسانات قیمت استفاده می‌شود. هر دو نیاز به شناخت عمیق بازار و تصمیم گیری‌های استراتژیک دارند. در هر دو نوع معامله، هدف پیش بینی حرکات آتی قیمت و انجام معاملاتی است که به سود منجر شود.

 

مزایا و معایب معاملات اسپات و فیوچرز

 

مزایا و معایب معاملات اسپات

مزایا و معایب معاملات فیوچرز

مزایا

  • مالکیت فوری: پس از انجام معامله اسپات، خریدار مالک دارایی است و می‌تواند هر طور که بخواهد از آن استفاده کند.
  • ریسک کمتر: در مقایسه با معاملات آتی، معاملات اسپات ریسک استفاده از اهرم را ندارند.
  • سادگی: معاملات اسپات ساده و قابل درک است و گزینه مناسبی برای مبتدیان است.

معایب

  • پرداخت کامل مبلغ معامله: در معاملات اسپات خریدار باید مبلغ کامل دارایی را پرداخت کند.
  • عدم استفاده از اهرم: در معاملات اسپات امکان بهره مندی از بازده بالقوه اهرم در معاملات آتی ، وجود ندارد.
  • نوسانات کوتاه مدت: نوسانات کوتاه مدت قیمت می‌تواند به زیان‌های احتمالی برای معامله گران اسپات، منجر شود. 

مزایا

  • پتانسیل برای سود بالا: در صورت پیش بینی صحیح قیمت آتی دارایی، معامله گر سود قابل توجهی کسب خواهد کرد. 
  • اهرم: در قراردادهای آتی معامله گر می‌تواند از اهرم برای در موقعیت‌های معاملاتی خود استفاده کرده و سرمایه شخصی کمتری را در سفارشات درگیر کند.
  • امکان کسب سود در هر دو بازار صعودی و نزولی: معامله گران می‌توانند با خرید یا فروش قراردادهای آتی در هر دو بازار صعودی و نزولی سود کسب کنند.

معایب

  • ریسک بالا: معاملات فیوچرز پیچیدگی‌های خاص و ریسک بالایی دارد. اگر پیش‌بینی یک معامله‌گر درباره قیمت آتی یک ارز دیجیتال نادرست باشد، می‌تواند معامله گر را با ضررهای هنگفتی روبرو کند.
  • پیچیدگی: معاملات آتی پیچیده تر از معاملات اسپات بوده و نیاز به شناخت کافی از بازار و استراتژی‌های معاملاتی دارد.
  • پتانسیل ایجاد زیان هنگفت: اگر بازار برخلاف موقعیت معامله گر حرکت کند، ضرر حاصل حتی می‌تواند بیش از سرمایه اولیه معامله گر باشد. 

 

سخن پایانی

آگاهی از تفاوت فیوچرز و اسپات می‌تواند راهنمای کاملی برای معامله گر در انجام معاملاتی سود آور باشد. در حالی که معاملات اسپات بر اساس قیمت لحظه ای دارایی انجام می‌شود، معاملات فیوچرز بر مبنای پیش بینی قیمت آتی دارایی انجام می‌شود. با مشارکت در معاملات فیوچرز معامله گر متعهد می‌شود که دارایی را در تاریخ مشخصی در آینده و با قیمت تعیین شده بخرد یا بفروشد. اما در معاملات اسپات، مبادله در لحظه انجام شده و مالکیت دارایی منتقل می‌شود. 

معاملات اسپات با سهولت بیشتری انجام می‌شود و برای مبتدیان مناسب تر است در حالی که پیچیدگی‌های معاملات آتی، می‌تواند دلیلی باشد که معامله گر برای انجام این نوع معاملات به مهارت و تجربه بیشتری نیاز دارند.

 

منابع ترجمه :

difference between perpetual futures and spot trading

what are the differences between spot trading and futures trading

What Is the Difference Between Spot Trading and Futures Trading in Cryptocurrency-

spot trading vs futures trading in crypto

spot vs futures

نظارت دات کام
پلتفرم مقایسه و بررسی نهادهای مالی
Enamadlogo-samandehi
کلیه حقوق این سایت متعلق به آسیا سرمایه هوشیار (nezarat) می‌باشد.