معرفی صرافی‌های غیر متمرکز ارز دیجیتال و مقایسه آنها

بروزرسانی در19 اردیبهشت 1403
معرفی صرافی‌های غیر متمرکز ارز دیجیتال و مقایسه آنها

معامله گران در صرافی‌های غیرمتمرکز که به نام DEX نیز شناخته می‌شوند، می‌توانند بدون واگذاری مدیریت وجوه خود به یک واسطه، به معامله ارزهای دیجیتال اقدام کنند. این تراکنش‌ها از طریق استفاده از توافق‌نامه‌های خودکار یا همان قراردادهای هوشمند، اجرا می‌شود. استفاده از فناوری‌های پیشرفته و نوآوری‌هایی که مشکلات نقدینگی را رفع کرده اند، مانند بازارسازان خودکار، کاربران بیشتری را به فضای مالی غیرمتمرکز (DeFi) جذب کرده و کمک بسیاری در گسترش هرچه بیشتر آن داشتند. ابزارهای مختلف و امکانات متنوع این صرافی‌ها با بهینه‌سازی قیمت‌ توکن‌ها، هزینه‌های مبادله، در عین حال که به رشد پلتفرم‌های غیر متمرکز کمک می‌کنند، نرخ بهتری را به کاربران ارائه می‌دهند.

 

معرفی تعدادی از صرافی های غیرمتمرکز ارز دیجیتال

در سال های اخیر تعداد زیادی صرافی های غیر متمرکز شروع به فعالیت کرده اند در ادامه به توضیح تعداد از صرافی های غیر متمرکز می‌پردازیم و کاربران می‍توانند با توجه به ویژگی های هر صرافی، صرافی غیر متمرکز مد نظر خود را انتخاب کرده و شروع به فعالیت کنند.

صرافی پنکیک سواپ (Pancake Swap)

پنکیک سواپ یک صرافی غیرمتمرکز است که در سال 2020 راه اندازی شده است. این صرافی محبوبیت بالایی دارد زیرا حجم معاملات آن پس از ارائه، در مدت کوتاهی به چند صد میلیون دلار رسید. صرافی پنکیک سواپ  بیش از 6000 جفت ارز مختلف را پشتیبانی می‌کند و شباهت زیادی به صرافی غیر متمرکز یونی سواپ دارد. تفاوت عمده این دو صرافی در این است که صرافی یونی سواپ بر بستر شبکه اتریوم و صرافی پنکیک سواپ بر بستر بایننس اسمارت چین قرار دارد. معاملات در صرافی پنکیک از نوع همتا به همتا نیست و برای مدیریت آنها از استخر نقدینگی استفاده می‌شود. استخر نقدینگی فضایی مجازی است که در آن کاربران توکن های خود را به جای مبادله مستقیم با کاربران با توکن های موجود در استخر مبادله می‌کنند.

 

ویژگی صرافی پنکیک سواپ

  1. حجم معاملات بالای از 600 میلیارد دلار
  2. عدم پشتیبانی از ارزهای فیات
  3. امکان ایجاد استخرهای نقدینگی برای کسب توکن
  4. دریافت پاداش در ازای استیک کردن CAKE
  5. انجام معاملات به صورت خودکار از طریق قراردادهای هوشمند
  6. کاربری شبیه به پلتفرم‌های محبوبی همچون صرافی یونی سواپ
  7. و…

صرافی یونی سواپ (Uniswap)

صرافی یونی سواپ از صرافی های غیر متمرکز می‌باشد و فعالیت خود را در سال 2018 آغاز کرده است. این صرافی به شما امکان می‌دهد که اختیار وجوه خود را حفظ کنید و هیچ خطری برای هک و به خطر افتادن دارایی وجود ندارد. صرافی یونی سواپ یکی از محبوب ترین صرافی های غیر متمرکز است که به دلیل افزایش کاربران مورد توجه فعالان این بازار قرار گرفته است. تیم توسعه دهنده  صرافی یونی سواپ در سال 2019 موفق شد یک میلیون سرمایه کسب کند و با این سرمایه توانست نسخه دوم یونی سواپ را در سال 2020 ارائه دهد. نحوه کار در این صرافی متفاوت است. کاربران با واریز جفت ارزهای دیجیتال موجود در استخرهای این پروتکل می‌توانند به عنوان ارائه دهنده نقدینگی قرار بگیرند و در این صورت پاداش دریافت کنند.

 

ویژگی صرافی یونی سواپ

  1. در اختیار بودن کامل دارایی
  2. فعالیت بدون نیاز به احراز هویت
  3. پایین بودن میزان کارمزدها
  4. دسترسی به توکن های جدید
  5. و…

صرافی سوشی سواپ (Sushi Swap)

صرافی سوشی سواپ از صرافی های غیر متمرکز می‌باشد که در سال 2020 بر روی بلاک چین اتریوم ساخته شده است. این صرافی روش های جدیدی را برای تبادلات یا همان سواپ ارزهای دیجیتال ارائه می‌دهد. این صرافی به کسانی که ارزهای رمزنگاری شده واریز کنند برای ارائه نقدینگی به پروتکل با ارز سوشی SUSHI پاداش می‌دهد. در صرافی سوشی سواپ انجام تراکنش ها با کارمزد کم انجام می‌گیرد. کاربران در صرافی سوشی سواپ میتوانند با ریسک کم به سود بسیار زیادی برسند چون امکانات فارمینگ نقدینگی یا همان استیک دارایی را در اختیار کاربران قرار می‌دهد.

ویژگی صرافی سوشی سواپ

  1.  نقدینگی زیاد
  2.  ارائه خدمات حرفه ای به معامله گری
  3. عدم نیاز به احراز هویت کاربران
  4.  امنیت و سرعت بالا
  5.  فعالیت غیر متمرکز و ارائه کنترل دارایی ها به کاربران
  6.  دارای استخر نقدینگی
  7.  دارای رابط کاربری ساده و تسهیل معاملات دیجیتالی
  8. و…

 

صرافی‌های اوردر بوک

اوردربوک‌ها به سیستم‌های داخلی یک مبادله اجازه می‌دهد تا سفارشات خرید و فروش را با هم مطابقت دهند.

صرافی‌های غیرمتمرکز اوردر بوک در DeFi رواج کمتری داشتند، زیرا نیاز به این دارند که هر تعامل در دفتر سفارش بر روی بلاک چین منتشر شود. این موضوع  به توان عملیاتی بسیار بالاتر نسبت به بلاک چین‌های فعلی نیاز دارد یا  امنیت شبکه و تمرکززدایی را به شدت تضعیف می‌کند. به عنوان مثال، نمونه‌های اولیه از DEXهای اوردربوک بر روی Ethereum، دارای نوسانات پایینی بودند و تجربه کاربری بهینه‌ای نداشتند. اما در عین حال این تبادلات دلایل قانع کننده برای اینکه چگونه یک DEX می‌تواند معاملات را با استفاده از قراردادهای هوشمند تسهیل کنند، ارائه می‌دهند.

با نوآوری‌های مقیاس پذیری مانند شبکه‌های لایه 2 مانند optimistic rollups و ZK-rollups و راه‌اندازی بلاک چین‌هایی با توان عملیاتی بالاتر و برنامه‌های خاص، تبادلات اوردر بوک در بلاک چین عملی تر شد و در حال حاضر حجم قابل توجهی از فعالیت معاملاتی را به خود اختصاص داده است. به علاوه، طرح‌های اوردر بوک ترکیبی، که محل مدیریت و فرآیندهای مطابقت به صورت اف چین و تسویه معاملات به صورت ان-چین انجام می‌شود، محبوبیت یافته است.

 

بازارسازان خودکار (AMM)

بازارسازان خودکار پرکاربردترین نوع صرافی‌های غیر متمرکز هستند زیرا دسترسی سریع به نقدینگی و در بسیاری موارد ایجاد بازار بدون مجوز برای هر توکن را امکان‌پذیر می‌سازند. AMM اساساً یک ربات پولی است که همیشه تمایل دارد قیمتی بین دو (یا چند) دارایی اعلام کند. برخلاف اوردربوک‌ها، AMM از یک استخر نقدینگی استفاده می‌کند که کاربران می‌توانند توکن‌های خود را با قیمتی که توسط الگوریتمی بر اساس نسبت توکن‌های موجود در استخر تعیین می‌شود، مبادله کنند.

از آنجایی که AMM‌ها همیشه می‌توانند قیمت را برای یک کاربر اعلام کنند، امکان دسترسی فوری به نقدینگی را در بازارهایی که احتمالا نقدینگی کمتری دارند، فراهم می‌کنند. در یک صرافی اوردر بوک، خریدار باید منتظر باشد تا سفارش او با سفارش فروشنده مطابقت پیدا کند - حتی اگر سفارش خریدار در قیمتی نزدیک به قیمت فعلی ثبت شده باشد، این احتمال وجود دارد که سفارش هرگز اجرا نشود.

در AMM، نرخ تبادل توسط یک قرارداد هوشمند تعیین می‌شود و کاربران می‌توانند به سرعت به نقدینگی دسترسی پیدا کنند. سپرده گذاران در استخر نقدینگی AMM می‌توانند از طریق کارمزد معاملات، درآمد غیرفعال کسب کنند. همزمانی دسترسی سریع به نقدینگی و منبع درآمد غیرفعال، امکان انتشار توکن‌های جدیدی را که از طریق AMM راه‌اندازی می‌شوند، به شدت افزایش می‌دهد و طرح‌های جدیدی، مانند مبادلات استیبل کوین، را که بر روی موارد استفاده متمایز تمرکز می‌کنند، گسترش می‌دهد. 

 

سخن پایانی

صرافی‌های غیرمتمرکز، بازار همتا به همتا هستند که در آن کاربران می‌توانند بدون نیاز به واسطه برای تسهیل انتقال و نگهداری وجوه، ارزهای دیجیتال را معامله کنند. در DEX‌ها واسطه‌های سنتی، بانک‌ها، کارگزاران را با قراردادهای هوشمند مبتنی بر بلاک چین جایگزین می‌کنند که تبادل دارایی‌های را تسهیل می‌کند.

در مقایسه با تراکنش‌های مالی سنتی، که غیر شفاف هستند و با نظارت ارکان واسطه انجام می‌شود، DEXها شفافیت کاملی را در مورد جابجایی دارایی‌ها و مکانیسم‌های تسهیل کننده مبادله ارائه می‌دهند. DEX‌ها سنگ بنای امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) هستند و به عنوان یک ابزار کلیدی عمل می‌کنند که بر اساس آن می‌توان محصولات مالی پیچیده تری را ساخت.

سوالات متداول

DEX مخفف «decentralized exchange» است. نوعی از صرافی‌های ارز دیجیتال است که بر روی یک پلتفرم غیرمتمرکز عمل می‌کند و به کاربران اجازه می‌دهد بدون نیاز به واسطه مرکزی مستقیماً با یکدیگر معامله کنند.
عمده خطری که در DEX‌ها می‌توان نام برد امنیت است. از یک طرف در این صرافی‌ها کنترل دارایی‌های دیجیتال کاملا در دست کاربر است و این امنیت بیشتری را ایجاد می‌کند. اما این موضوع در صرافی‌هایی که به درستی کنترل نشده اند ممکن است مخاطراتی به همراه داشته باشد.  
از جمله مزایای صرافی‌های غیر متمرکز، تنوع محصولات قابل معامله، حفظ حریم خصوصی و انجام معاملات بدون واسطه را می‌توان نام برد.
نظارت دات کام
پلتفرم مقایسه و بررسی نهادهای مالی
Enamadlogo-samandehi
کلیه حقوق این سایت متعلق به آسیا سرمایه هوشیار (nezarat) می‌باشد.