صرافی غیر متمرکز چیست؟ معرفی بهترین صرافی های غیر متمرکز

فهرست مطالب

در حال حاضر افراد زیادی به سمت ارزهای دیجیتال روی آورده اند و همین موضوع باعث پیشرفت زیادی در این حوزه شده است. افزایش روزافزون سرمایه گذاران و فعالان بازارهای ارز دلیل بیشتر شدن صرافی های ارز دیجیتال است. همه ی فعالان ارز دیجیتال به دنبال معتبرترین و در عین حال پر امکانات ترین صرافی ها می‌گردند. سال 2020 سال آغاز مبادلات در صرافی های غیر متمرکز است. صرافی های رایج، اکثرا متمرکز هستند یعنی می‌توانند به دارایی های کاربران دسترسی کامل داشته باشند. صرافی غیر متمرکز بستری برای انجام معاملات به صورت غیر متمرکز است و برای حذف واسطه ها از بلاکچین و قراردادهای هوشمند استفاده می‌کنند و نیازی به اعتماد طرفین معامله نیست.

انواع صرافی های ارز دیجیتال

صرافی های ارز دیجیتال محلی برای خرید و فروش ارز دیجیتال به صورت آنلاین هستند این صرافی ها به دو دسته تقسیم بندی می‌شوند:

  1. صرافی های متمرکز یا Concentrated exchange
  2. صرافی های غیر متمرکز یا Decentralized exchange

صرافی متمرکز چیست؟

در صرافی  های متمرکز یک طرف سومی برای انجام معاملات وجود دارد که واسطه بین خریدار و فروشنده است. تمام معاملات در این صرافی ها تحت قانون و نظارت کامل قرار دارد. در صرافی های متمرکز معاملات در بلاکچین قابل مشاهده نیستند و برای فعالیت و تایید حساب کاربران باید احراز هویت انجام شود. معمولا هر چقدر اطلاعات بیشتری در اختیار صرافی ارز دیجیتال قرار دهید، میزان سقف واریز و برداشت شما افزایش می‌یابد. کاربران تایید شده در این صرافی ها در صورت داشتن هر سوال یا مشکلی، یا حتی در زمان فراموش کرده رمز ورود می‌توانند با پشتیبانی تماس گرفته و مشکل خود را حل کنند.

صرافی غیر متمرکز چیست؟

صرافی های غیر متمرکز با نام DEX شناخته شده اند، این صرافی ها بازارهای همتا به همتا( کاربر به کاربر) هستند که در آن معامله گران بدون واسطه ارزهای خود را معامله می‌کنند. کاربران ایرانی به دلیل وجود تحریم ها نمی‌توانند در اکثر صرافی های متمرکز با هویت خود فعالیت کنند و برای فعالیت احتیاج به VPN دارند. صرافی های غیر متمرکز ارز دیجیتال یا DEX این مشکل را برطرف کرده است. این صرافی ها بستری را فراهم کرده اند تا افراد آزادانه و بدون محدودیت می‌توانند به معاملات ارز دیجیتال بپردازند. برای فعالیت در DEX و کسب درآمد از آن روش های مختلفی وجود دارد. صرافی های غیر متمرکز این اطمینان را برای کاربران ایجاد می‌کند که هیچ نهاد متمرکزی برای کنترل معاملات آنها در صرافی وجود ندارد. DEX در سال 2022 در بین کاربران محبوبیت بسیار زیادی پیدا کرده است. صرافی های غیر متمرکز توانسته اند با حذف نهادهایی که بر روی معاملات کاربران نظارت دارند محیطی امن را ایجاد کنند. این صرافی ها براساس کلیدهای خصوصی کیف پول کار می‌کنند و کاربران پس از ورود به صرافی با کلیدهای خصوصی خود می‌توانند به ارز دیجیتال خود دسترسی داشته باشند. افرادی که در صرافی های غیر متمرکز فعالیت می‌کنند نیاز به ارسال اطلاعات خود برای احراز هویت ندارند و به صورت ناشناس معاملات خود را انجام می‌دهند.

نحوه کار صرافی غیر متمرکز

صرافی غیر متمرکز ارز دیجیتال بر بستر بلاکچین فعال است. تراکنش ها در این صرافی با استفاده از توافق نامه هایی به نام قراردادهای هوشمند که کد نویسی شده اند انجام می‌شود. یک قرارداد هوشمند نرم افزاری است که در شرایط خاص، یک یا چند دستور خاص را اجرا می‌کند. این قرارداد به دلیل پیاده سازی بر روی بلاکچین به طور قطعی اجرا می‌شود و جلوگیری از اجرای آن غیر ممکن است. این سیستم به صورت غیر متمرکز و بدون حضور سرور کنترل کننده مرکزی فعالیت می‌کند. نحوه انجام یک تراکنش در صرافی های غیر متمرکز به شکل زیر است.

  1. متصل کردن کیف پول کاربر به صرافی
  2. ثبت سفارش خرید و فروش
  3. خریدار یا فروشنده دیگر سفارشی مطابق با خواسته ی معامله گر اول ثبت می‌کند.
  4. دارایی ها داخل قرارداد هوشمند وارد می‌شوند، مبادله انجام می‌گیرد و مبلغ به کیف پول خریدار و فروشنده واریز می‌شود.

تفاوت صرافی متمرکز با صرافی غیر متمرکز

کاربران در اکثر صرافی های متمرکز باید تایید هویت شوند. معامله گران دارایی های خود را در کیف پول هایی که صرافی های متمرکز تعیین می‌‌کنند‌، ذخیره می‌کنند. جلوگیری از کلاهبرداری و راحت تر کردن معاملات بین کاربران از هدف صرافی های متمرکز است. همین علت تمامی معاملات در این صرافی ها کنترل می‌شود. صرافی های غیر متمرکز درست برعکس صرافی های متمرکز عمل می‌کنند. هیچ نهاد یا شخصی برمعاملات صرافی های غیرمتمرکز کنترل ندارد و مدیریت این صرافی ها به طور تمام خودکار یا نیمه خودکار انجام می‌گیرد. مهمترین تفاوت صرافی غیرمتمرکز با صرافی های متمرکز در این است که اطلاعات کاربران در هیچ سرور مرکزی ذخیره نمی‌شود و همچنین در صرافی های غیر متمرکز کاربران به طور ناشناس و بدون هویت معامله می‌کنند. در زیر به توضیح کامل تفاوت آنها می‌پردازیم.

  • وضعیت حق مالکیت: یکی از مهمترین تفاوت صرافی متمرکز با صرافی غیر متمرکز وضعیت حق مالکیت است. در صرافی متمرکز ارزهای دیجیتال کاربران در اختیار صرافی می‌باشد اما در صرافی های غیر متمرکز دارایی کاربران توسط صرافی ذخیره نمی‌شود. این امر موجب کند شدن تراکنش ها می‌شود اما ذخیره نشدن دارایی ها توسط صرافی امکان دسترسی هکرها به اطلاعات کاربران را بسیار سخت می‌کند.
  • نقدینگی: نقدینگی پایین یکی از مشکلات موجود در صرافی های غیر متمرکز است. محدود کردن امکان خرید و فروش مهمترین مشکل نقدینگی پایین است. در صرافی های متمرکز به دلیل علاقه و اعتماد افراد به آنها نقدینگی بیشتر از صرافی های غیر متمرکز است.
  • امنیت: یکی دیگر از تفاوت های مهم صرافی غیرمتمرکز و صرافی متمرکز در امنیت آنها است. صرافی های غیرمتمرکز به دلیل ذخیره نکردن دارایی کاربران، مورد حمله هکرها قرار نمی‌گیرد اما صرافی های متمرکز تا کنون چندین بار مورد حمله هکرها قرار گرفته است.
  • کارمزد: کارمزد یکی از ویژگی های مهمی است که برای سرمایه گذاران از اهمیت بالایی برخوردار است. در صرافی های متمرکز درصدی از هر تراکنش به عنوان کارمزد کسر می‌شود، اما در صرافی های غیرمتمرکز یک درصد بسیار ناچیز در هر تراکنش برای کارمزد کسر می‌شود و ارزش تراکنش هیچ تاثیری در مقدار کارمزد ندارد به همین علت برای کاربران مقرون به صرفه است.
  • قانون گذاری: صرافی های متمرکز در چارچوب قانون فعالیت می‌کنند اما صرافی غیر متمرکز تحت نظارت قانون گذاران نیستند.

 

 

مزایای صرافی های غیرمتمرکز

  • امنیت بالا و کاهش خطر هک: دارایی کاربران در صرافی غیرمتمرکز ذخیره نمی‌شود این امر باعث جلوگیری از هک شدن این سیستم می‌شود. بنابراین امنیت دارایی ها و اطلاعات کاربران بالاست.
  • جلوگیری از دستکاری در معاملات: به دلیل کنترل نشدن صرافی غیرمتمرکز توسط سازمان یا شخص، امکان دستکاری یا پولشویی وجود ندارد.
  • نامحدود بودن: یکی از مشکلات بزرگ ایرانی ها این است که به دلیل وجود تحریم ها اکثر صرافی های بین المللی  کاربران با هویت ایرانی را برای فعالیت محدود کرده اند. در صرافی های غیرمتمرکز این مشکل وجود ندارد زیرا هیچ کس حق محدود کردن کسی برای استفاده از امکانات این صرافی را ندارد.
  • ناشناس بودن: در صرافی های غیرمتمرکز برای شروع فعالیت نیازی به تکمیل مراحل احراز هویت نیست. و معاملات کاربران به صورت ناشناس انجام می‌گیرد.
  • معاملات شفاف: در صرافی های غیرمتمرکز همه چیز بر بستر بلاکچین است و تمام کاربران می‌توانند به سابقه این معاملات دسترسی داشته باشند.

معایب صرافی های غیرمتمرکز

صرافی هایی غیرمتمرکز معایبی هم دارند که باعث می‌شود افراد زیادی حاضر به استفاده از این صرافی نباشند و این صرافی کاربران کمی نسبت به صرافی های متمرکز دارد.

  • غیرقابل بازیابی بودن دسترسی: در صرافی های غیرمتمرکز هیچ راهی برای بازیابی رمز عبور فراموش شده یا معاملات اشتباه وجود ندارد.
  • امکانات محدود: صرافی های غیرمتمرکز امکانات کمی نسبت به دیگر صرافی ها  دارند و این صرافی برای تریدرهای حرفه ایی حق انتخاب زیادی ارائه نمی‌دهد.
  • کمبود نقدینگی: با وجود اینکه در برخی از صرافی غیرمتمرکز حجم معاملات بیشتر از صرافی متمرکز است اما کاربران صرافی های غیرمتمرکز هنوز مانند صرافی های متمرکز نیست و حجم خرید و نقدینگی پایین تر دارند و تسویه تراکنش ها مدت بیشتری طول می‌کشد.
  • سرعت پایین: تایید کردن معاملات در صرافی غیرمتمرکز بر عهده ماینر هاست و این کار باعث می‌شود تا انجام معاملات کمی زمان بر باشد.

معرفی تعدادی از صرافی های غیرمتمرکز ارز دیجیتال

در سال های اخیر تعداد زیادی صرافی های غیر متمرکز شروع به فعالیت کرده اند در ادامه به توضیح تعداد از صرافی های غیر متمرکز می‌پردازیم و کاربران می‍توانند با توجه به ویژگی های هر صرافی، صرافی غیر متمرکز مد نظر خود را انتخاب کرده و شروع به فعالیت کنند.

  • صرافی پنکیک سواپ (Pancake Swap)


پنکیک سواپ یک صرافی غیرمتمرکز است که در سال 2020 راه اندازی شده است. این صرافی محبوبیت بالایی دارد زیرا حجم معاملات آن پس از ارائه، در مدت کوتاهی به چند صد میلیون دلار رسید. صرافی پنکیک سواپ  بیش از 6000 جفت ارز مختلف را پشتیبانی می‌کند و شباهت زیادی به صرافی غیر متمرکز یونی سواپ دارد. تفاوت عمده این دو صرافی در این است که صرافی یونی سواپ بر بستر شبکه اتریوم و صرافی پنکیک سواپ بر بستر بایننس اسمارت چین قرار دارد. معاملات در صرافی پنکیک از نوع همتا به همتا نیست و برای مدیریت آنها از استخر نقدینگی استفاده می‌شود. استخر نقدینگی فضایی مجازی است که در آن کاربران توکن های خود را به جای مبادله مستقیم با کاربران با توکن های موجود در استخر مبادله می‌کنند.

ویژگی صرافی  پنکیک سواپ

  1. حجم معاملات بالای از 600 میلیارد دلار
  2. عدم پشتیبانی از ارزهای فیات
  3. امکان ایجاد استخرهای نقدینگی برای کسب توکن
  4. دریافت پاداش در ازای استیک کردن CAKE
  5. انجام معاملات به صورت خودکار از طریق قراردادهای هوشمند
  6. کاربری شبیه به پلتفرم‌های محبوبی همچون صرافی یونی سواپ
  7. و…
  • صرافی یونی سواپ (Uniswap)


صرافی یونی سواپ از صرافی های غیر متمرکز می‌باشد و فعالیت خود را در سال 2018 آغاز کرده است. این صرافی به شما امکان می‌دهد که اختیار وجوه خود را حفظ کنید و هیچ خطری برای هک و به خطر افتادن دارایی وجود ندارد. صرافی یونی سواپ یکی از محبوب ترین صرافی های غیر متمرکز است که به دلیل افزایش کاربران مورد توجه فعالان این بازار قرار گرفته است. تیم توسعه دهنده  صرافی یونی سواپ در سال 2019 موفق شد یک میلیون سرمایه کسب کند و با این سرمایه توانست نسخه دوم یونی سواپ را در سال 2020 ارائه دهد. نحوه کار در این صرافی متفاوت است. کاربران با واریز جفت ارزهای دیجیتال موجود در استخرهای این پروتکل می‌توانند به عنوان ارائه دهنده نقدینگی قرار بگیرند و در این صورت پاداش دریافت کنند.

ویژگی صرافی  یونی سواپ

  1. در اختیار بودن کامل دارایی
  2. فعالیت بدون نیاز به احراز هویت
  3. پایین بودن میزان کارمزدها
  4. دسترسی به توکن های جدید
  5. و…
  • صرافی سوشی سواپ (Sushi Swap)


صرافی سوشی سواپ از صرافی های غیر متمرکز می‌باشد که در سال 2020 بر روی بلاک چین اتریوم ساخته شده است. این صرافی روش های جدیدی را برای تبادلات یا همان سواپ ارزهای دیجیتال ارائه می‌دهد. این صرافی به کسانی که ارزهای رمزنگاری شده واریز کنند برای ارائه نقدینگی به پروتکل با ارز سوشی SUSHI پاداش می‌دهد. در صرافی سوشی سواپ انجام تراکنش ها با کارمزد کم انجام می‌گیرد. کاربران در صرافی سوشی سواپ میتوانند با ریسک کم به سود بسیار زیادی برسند چون امکانات فارمینگ نقدینگی یا همان استیک دارایی را در اختیار کاربران قرار می‌دهد.

ویژگی صرافی سوشی سواپ

  1.  نقدینگی زیاد
  2.  ارائه خدمات حرفه ای به معامله گری
  3. عدم نیاز به احراز هویت کاربران
  4.  امنیت و سرعت بالا
  5.  فعالیت غیر متمرکز و ارائه کنترل دارایی ها به کاربران
  6.  دارای استخر نقدینگی
  7.  دارای رابط کاربری ساده و تسهیل معاملات دیجیتالی
  8. و…

مقالات پیشنهادی

صرافی یونی سواپ

صرافی پنکیک سواپ

کلام آخر

صرافی های غیر متمرکز تنها چند سال است که فعالیت خود را آغاز کرده اند. اما در همین چند سال پیشرفت فوق العاده ایی کسب کرده و کاربران خوبی را جذب کرده اند. شما می‌توانید با مطالعه این مقاله با مزایا و معایب صرافی های غیر متمرکز آشنا شده و با آگاهی کامل بهترین صرافی غیر متمرکز را انتخاب و با آن به خرید و فروش ارز دیجیتال بپردازید.

سوالات متداول

  • صرافی غیرمتمرکز چیست؟

    صرافی های غیر متمرکز با نام DEX شناخته شده اند، این صرافی ها بازارهای همتا به همتا( کاربر به کاربر) هستند که در آن معامله گران بدون واسطه ارزهای خود را معامله می‌کنند.

  • چند نوع صرافی وجود دارد؟

    صرافی های متمرکز صرافی های غیر متمرکز

  • برای انجام تراکنش در صرافی های غیر متمرکز چه مراحلی را باید طی کرد؟

    متصل کردن کیف پول کاربر به صرافی ثبت سفارش خرید و فروش خریدار یا فروشنده دیگر سفارشی مطابق با خواسته ی معامله گر اول ثبت می‌کند. دارایی ها داخل قرارداد هوشمند وارد می‌شوند، مبادله انجام می‌گیرد و مبلغ به کیف پول خریدار و فروشنده واریز می‌شود.

نویسنده: سمانه اطراف
07 اردیبهشت 1401
آخرین بروزرسانی: سمانه اطراف
1 سال پیش