قوانین و مقررات ارز های دیجیتال در سال 2024

بروزرسانی در19 اردیبهشت 1403
قوانین و مقررات ارز های دیجیتال در سال 2024
رشد ارزهای دیجیتال از سرمایه‌گذاری‌های اِسکالپی به سطحی جدید، باعث شده تا دولت‌های سرتاسر جهان تصمیم بگیرند که برای تنظیم آن‌ها مقرراتی را تعیین کنند. در ادامه، ما چشم‌انداز نظارتی فعلی ارزهای دیجیتال را در کشورهای مختلف موردبررسی قرار دادیم.

قرار گرفتن رمز ارزها در سبد دارایی‌های خانوار، لزوم وضع قوانین و مقررات ارزهای دیجیتال را نمایان کرده است. 

به‌همین دلیل در سراسر جهان توجه دولت‌ها نیز به سمت این صنعت رو به رشد جلب شده است. رمز ارزها، در حال تثبیت جایگاه خود در اقتصاد جهانی هستند، به طوری که رقم بالایی از ترازنامه و دارایی‌های صرافی‌های پرمخاطب، به گروه دارایی‌های دیجیتال اختصاص دارد. 

با وقوع اتفاق‌های غیرمنتظره و محتمل اخیر، که در دنیای رمز ارز به قوی سیاه شهرت دارند، که با سقوط Terra و ورشکستگی صرافی FTX همزمان شد، لزوم اعمال قوانین بر این صنعت افسارگسیخته، بیش از پیش احساس شد. به طوری که بحث قانونمندی بازار رمز ارزها، به یکی از موضوعات مهم در جهان بدل شده است. 

در کشورهای مختلف، طبقه بندی‌های مختلفی برای ارزهای دیجیتال وجود دارد و قوانین مالیات مختلفی بر این بازار اعمال می‌شود. در برخی کشورها با ارزهای دیجیتال مانند کالا، دارایی یا پول برخورد کرده و قوانین مشابهی را در نظر گرفته اند و در برخی دیگر با در نظر گرفتن چالش‌های ویژه دارایی‌های غیر متمرکز، تلاش می‌کنند قوانین جدیدی را برای این صنعت تدوین کنند.

با در نظر گرفتن اهمیت قانونمندی بازار رمز ارزها، در این مقاله سعی کردیم در مورد قوانین و مقررات ارزهای دیجیتال در سراسر جهان، روند اجرا و مزایا و معایب آن را بررسی کنیم.

 

ارز دیجیتال و قوانین حاکم بر رمز ارزها

ارزهای دیجیتال، به‌عنوان یکی از بزرگترین تحولات قرن بیست و یک به شمار می‌رود. ساختار غیر متمرکز و گستردگی جهانی آن، باعث شد که به یک سیستم مالی نوآورانه ای بدل شود که پتانسیل بالایی در تغییر روش‌های سنتی سیستم مالی داشته و کنترل مردم را نسبت به وجوه خود، بیشتر می‌کند.

علی‌رغم تمام نقاط مثبت ارزهای دیجیتال، رخدادهای ناگوار این بازار پر طرفدار را با نگرانی و چالش‌هایی روبرو کرد و به لزوم اعمال قوانین و افزایش نظارت بر این بازار دامن زده است. در ادامه به بررسی مفهوم ارزهای دیجیتال و لزوم قانونمندی این بازار مالی می‌پردازیم.

مفهوم ارز دیجیتال

رمز ارزها، ارزهای دیجیتال یا مجازی هستند که مبتنی بر سیستم‌ها و تکنیک‌های پیشرفته رمزنگاری ایجاد شده اند. در واقع همین سیستم‌های رمزنگاری، ایمنی فعالیت‌ها را تامین می‌کنند. ارزهای دیجیتال منبع صادرکننده مشخصی ندارند و از دخالت یا دستکاری مصون هستند. 

ارزهای دیجیتال بر پایه فناوری بلاک چین ساخته شده اند، به این معنا که از مجموعه ای از بلاک‌های متصل به هم که محل نگهداری اطلاعات هستند، تشکیل می‌شوند و یک دفتر کل غیرمتمرکز و آنلاین را ایجاد می‌کنند. هر تکمیل هر بلاک نیازمند تایید است. اعتبار سنجی بلاک‌ها توسط نودهای (nod) شبکه، که در سراسر جهان پراکنده هستند، انجام می‌شود. به‌همین دلیل امکان دستکاری و تغییر اطلاعات و تراکنش‌ها در بلاک تقریبا غیرممکن است. 

بر این اساس می‌توان ویژگی‌هایی به شرح زیر برای ارزهای دیجیتال در نظر گرفت.

  • دیجیتال:ارزهای دیجیتال بر اساس تکنولوژی کامپیوتری ایجاد شده اند و ماهیت فیزیکی برای انها وجود ندارد و پشتوانه بانکی برای آنها وجود ندارد.
  • غیرمتمرکز:رمز ارزها در زنجیره ای از هزاران کامپیوتر توزیع شده اند و یک سرور و کامپیوتر مرکزی ندارند. 
  • Peer-to-Peer: انتقال ارزهای دیجیتال به‌صورت آنلاین، مستقیماً از فردی به فرد دیگر انجام می‌شود. این تراکنش‌ها نیاز به سازمان‌ها یا موسسات واسطه برای تایید و ثبت ندارد و کاربران بدون مداخله نهادهای واسطه انتقالات خود را انجام می‌دهند.
  • ناشناس: برای داشتن و استفاده از ارز دیجیتال نیازی به ارائه اطلاعات هویتی و شخصی ندارد. به‌علاوه قانون و مقرراتی نیز در مورد اینکه چه کسی می‌تواند یا نمی تواند مالک ارز دیجیتال باشد یا از آن استفاده کند، وضع نشده است. هویت کاربران در این شبکه کاملا ناشناس باقی می‌ماند. 
  • Trustless: در فناوری ارزهای دیجیتال به حضور افراد امین برای اعتماد به‌صحت کارکرد سیستم، نیازی نیست و کاربران خود کنترل کامل بر وجوه و اطلاعات خود دارند. 
  • رمزگذاری شده: هر کاربر دارای کد خاصی است که از دسترسی سایر کاربران به اطلاعات او جلوگیری می‌کند. این فرایند رمزنگاری است و دسترسی به اطلاعات و هک را تقریبا غیر ممکن می‌کند. به این معنا که از تکنیک‌ها و روش‌های پیشرفته رمزنگاری برای ارائه سیستمی امن و مطمئن استفاده می‌شود. 
  • جهانی: هر کشور ارز بومی و رسمی خود را دارد که به ارز فیات معروف است. تبادل ارزهای فیات در سراسر جهان بسیار زمان بر و تحت شرایط دست و پا گیر است. در حالی که ارزهای دیجیتال را می‌توان بدون دردسر به هر نقطه دلخواه در کوتاه ترین زمان ارسال کرد. در واقع ارز‌های دیجیتال، ارزهای بدون مرز هستند. 

 

لزوم وضع مقررات در بازار ارزهای دیجیتال

ارزهای دیجیتال به منظور رفع نواقص و محدودیت‌های سیستم مالی سنتی، راه‌اندازی شد. علی‌رغم نتایج مثبتی که ارزهای دیجیتال به همراه داشت، تجربه‌های ناخوشایند و مشاهده تراکنش‌های جعلی و جرایم سایبری و سو استفاده‌های مکرر از این دارایی‌های دیجیتال، نگرانی‌هایی را در بین سرمایه‌گذاران ایجاد کرد. 

به منظور جلوگیری از مقاصد سودجویانه و جرائم مختلف، دولت‌ها و رگولاتورها به طراحی و تدوین چارچوبی برای نظارت و قانونمندی این بازار مشغول شدند. این فعالیت‌ها که با هدف کاهش اعمال کلاهبردارانه و تقلب در رمز ارزها، حفاظت از حقوق سرمایه‌گذار و جلوگیری از سواستفاده، انجام می‌شود، چارچوب و استانداردی برای فعالیت سرمایه‌گذاران و شرکت‌های ارز دیجیتال تعریف می‌کند. از جمله مولفه‌های در نظر گرفته شده در مبارزه با فعالیت‌های غیرقانونی می‌توان به مبارزه با پولشویی (AML)، شناخت کسب و کار(KYB)، شناخت مشتری(KYC)، شناخت تراکنش‌های خود(KYT)، مالیات و بررسی‌های دقیق مشتری(CDD)، اشاره کرد. 

 

مزایای قوانین برای ارزهای دیجیتال

بینش‌های متنوعی در مورد موضوع اعمال مقررات بر ارزهای دیجیتال وجود دارد. برخی موافق اعمال قوانین هستند و برخی دیگر، ویژگی خودکنترلی را امتیازی برای تحولات جهانی می‌دانند و عده ای دیگر نگران از بین رفتن بازار در اثر وضع قوانین هستند. بر این اساس جوامع بین المللی هنوز نتوانسته‌اند نسبت به اعمال قوانین در بازار ارزهای دیجیتال به اتفاق نظر دست یابند. اما نمی‌توان مزایای وجود قوانین در این بازار را نیز نادیده گرفت. 

حفاظت از حقوق سرمایه‌گذار و جلوگیری از سوء استفاده

با توجه به پتانسیل بالای رمز ارزها برای کسب سود و بازده بالای ان، علاوه‌بر سرمایه‌گذاران، افراد بسیاری با مقاصد سودجویانه نیز به این بازار وارد شده اند. به طوری که سرمایه قابل توجهی در اثر فعالیت‌های کلاهبرداری و غیرقانونی، به سرقت رفته است. 

اعمال مقررات در بازار ارزهای دیجیتال می‌تواند برای سرمایه‌گذار این اطمینان را ایجاد کند که توکن‌های جدید بر اساس معیارها و الزامات خاص راه‌اندازه شده اندو کاهش فعالیت‌های کلاهبرداری را در پی خواهد داشت. به این ترتیب احساس امنیت بیشتری نسبت به سرمایه‌گذاری ایجاد می‌شود.

ایجاد اعتماد در بازار ارزهای دیجیتال

وضع مقررات و مشروعیت رمز ارزها، می‌تواند مدیران صندوق‌های سرمایه‌گذاری را به سرمایه‌گذاری در بازار ترغیب کند و تردید‌ها را نسبت به ورود سرمایه به بازار رمز ارزها را از بین ببرد. به این ترتیب نقدینگی قابل توجهی به بازار تزریق شده و رونق بیشتر آن را در پی خواهد داشت. 

مشروعیت و توسعه پایدار بازار ارزهای دیجیتال

عدم نظارت قانونی بر ارزهای دیجیتال، این تصور را ایجاد می‌کند که این صنعت نوین در راستای کمک به فعالیت‌های جنایتکارانه، ایجاد شده و تهدیدی برای سیستم مالی جهانی است و این عامل مقابله بسیاری از کشورها با رمز ارزها شده است. اعمال قوانین متناسب با ماهیت ارزهای دیجیتال می‌تواند این تصویر منفی را از بازار رمز ارزها از بین ببرد و با حذف موانع و ممنوعیت‌ها، مشروعیت بازار رمز ارزها به رسمیت شناخته شده و به‌عنوان یک سرمایه‌گذاری جایگزین مورد توجه قرار می‌گیرد. با ورود نقدینگی به بازار، ارزهای دیجیتال با سرعت بیشتری به سمت توسعه و رشد حرکت می‌کند.

 

تاریخچه قوانین ارز دیجیتال

تدوین مقررات ارز دیجیتال، یکی از چالش‌هایی است که از آغاز پیدایش، همراه این بازار است. تلاش برای طبقه بندی رمز ارزها خود گویایی این چالش پیچیده است. به‌عنوان مثال، در سال 2013، خزانه داری ایالات متحده آمریکا، بیت کوین را به‌عنوان یک ارز مجازی و سیستم پرداخت تعریف کرد. 

پس از آن توسط CFTC تحت قانون بورس کالا، به‌عنوان کالا معرفی شد و مدتی بعد تحت قانون درآمد‌های داخلی به‌عنوان یک دارایی طبقه بندی شد. در سال 2021، به منظور دستیابی به مقاصد مالیاتی، کنگره لایحه ای را تصویب کرد که بیت کوین را به‌عنوان پول تلقی کرد و الزام گزارش تراکنش‌های بیش از 10000 دلاری را اعلام کرد. در همین راستا، کنگره بیش از 50 لایحه در مورد مالیات دارایی‌های دیجیتال، طبقه بندی، فعالیت‌های نظارتی، استیبل کوین‌ها و ارزهای دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) ارائه کرده است.

 

قوانینی که باید در زمینه ارزهای دیجیتال بدانید

رویکردهای مختلفی در مورد ارزهای دیجیتال در سراسر جهان وجود دارد. سازمان‌های رگولاتوری در برخی استانداردها مشابه و در برخی دیگر قوانین متفاوتی را برای رمز ارزها در نظر می‌گیرند. در ادامه به نمونه قوانین حاکم بر ارزهای دیجیتال اشاره می‌کنیم.

  • از آنجایی که رمز ارزها به‌عنوان نوعی پول در نظر گرفته می‌شوند، نهاد اجرای جرائم مالی (FinCEN) الزام تبعیت از مقررات را برای ارزهای دیجیتال مطرح می‌کند. این نهاد مرجع صادر کننده مجوز‌های فعالیت ارائه دهندگان خدمات رمزارز است. به‌علاوه‌بر اجرای پروتکل‌های انطباق با AML نظارت داشته و گزارش‌های دوره ای سوابق رویدادها و تراکنش‌ها را جمع آوری و نگهداری می‌کند.
  • بر اساس نظر کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC) رمز ارزها به‌عنوان پول نقد، اوراق بهادار و معادل‌های نقدی معرفی می‌شوند. به‌همین دلیل حضور صرافی‌های ارز دیجیتال در این بازار تعریف می‌شود. به‌علاوه SEC افراد فعال در حوزه رمز ارزها را ملزم می‌کند که تراکنش‌ها خود را تحت مقررات و قوانین اوراق بهادار متناسب، انجام دهند.
  • CFTC ارزهای دیجیتال را مانند نفت و طلا، به‌عنوان کالا طبقه بندی می‌کند. بر اساس تعریف این گروه، رمز ارزها دارایی‌هایی هستند که باید بر اساس قراردادهای آتی معامله شوند و مقررات مشابه با این قراردادها را برای ارزهای دیجیتال مطرح می‌کند.
  • IRS ارزهای دیجیتال را در طبقه دارای قرار می‌دهد. در این طبقه بندی هر مبادله و تراکنش با استفاده از ارزهای دیجیتال مشمول مالیات بوده و نرخ مالیات بر عایدی سرمایه، برای این تراکنش‌ها اعمال می‌شود. 

 

۱. بررسی قوانین و مقررات ارزهای دیجیتال در جهان

طی سال‌های فعالیت رمز ارزها، رویکرد معمول در کشورهای مختلف، مبنی بر خطراتی است که در سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال وجود دارد. بی ثباتی بازار و عدم وجود چارچوب نظارتی و قانونی عامل بوجود آورنده این چالش‌ها عنوان شده است. به‌علاوه مطرح شدن مسئله تامین مالی تروریسم و فعالیت‌های پولشویی با استفاده از ارز دیجیتال، ذهنیت دیگری است که تصویر منفی از این بازار را تشدید کرده است. 

کشورها در سراسر جهان فعالیت گسترده ای در حوزه قوانین رمز ارزها، آغاز کرده اند. در ادامه به برخی از کشورهای پیشرو در تدوین قوانین اشاره می‌کنیم. 

  • کانادا، همسایه شمالی ایالات متحده آمریکا، پلتفرم‌های معاملات ارزهای دیجیتال را به ثبت نام در سازمانهای دولتی ملزم کرده است. در این کشور، شرکت‌های سرمایه‌گذاری در حوزه رمز ارزها، در گروه کسب و کارهای خدمات پولی و مالی طبقه بندی شده اند و مانند سایر کالاها، ارزهای دیجیتال نیز مشمول مالیات هستند. کانادا به‌صندوق‌های قابل معامله در مبادلات رمز ارز، اجازه می‌دهد در بورس تورنتو فعالیت کنند. 
  • انگلستان، مقررات خود را بر شرکت‌های فعال در حوزه دارایی‌های دیجیتال اعمال کرده است اما قوانین مجزا برای ارزهای دیجیتال وضع نکرده است. اصول اخلاقی حاکم بر سیستم مالی در این کشور بیان می‌کند فعالیت شرکت‌های رمز ارز تحت قوانین مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم است و بهترین شیوه‌ها را برای جلوگیری از اینگونه فعالیت‌ها اتخاذ می‌کنند. این در حالی است که اقداماتی در راستای تدوین استانداردهای تبلیغاتی برای تبلیغات ارزهای دیجیتال، انجام می‌دهد. در بریتانیا، ارزهای دجیتیال به‌عنوان یک دارای سرمایه ای معرفی شده است که مشمول احکام مالیاتی است. 
  • سوئیس، کشوری از حوزه اسکاندیناوی، از کشورهای پیشرو در توسعه و تدوین مقررات ارزهای دیجیتال است. در سال 2020 قانونگذاران این کشور، قانونی در مورد فناوری‌های دفتر کل توزیع شده (DLTs) تصویب کردند و مفهوم "اوراق بهادار DLT" در این حوزه معرفی شد. دارایی‌های رمز ارز، مشمول مالیات هستند و مالیات بر درآمد یا مالیات بر ثروت دارایی‌های دیجیتال، توسط مشمولان مالیاتی باید پرداخت شود. 
  • السالوادور، کشوری از آمریکای مرکزی و تنها کشوری که بیت کوین را به‌عنوان ارزقانونی معرفی کرد. بیت کوین در سراسر این کشور قابل استفاده است. می‌توان گفت در واقع پذیرش بیت کوین توسط بازرگانان و کسب و کارها الزامی است. معاملات توکن‌ها در این کشور مشمول مالیات است اما افراد خارجی از پرداخت مالیات بر هرگونه درآمد حاصل از معاملات بیت کوین معاف هستند.

۲. مراحل و شرایط تشکیل شرکت‌های ارز دیجیتال

ویژگی‌های منحصر به فرد بازار ارز دیجیتال، افراد بسیاری را به خود جذب کرده است. شرکت‌های فعال در حوزه ارز دیجیتال و ارائه دهندگان خدمات مالی، از جمله گروه‌هایی فعال در بازار ارزهای دیجیتال هستند. اما چطور می‌توان کسب و کار مرتبط با ارز دیجیتال را راه‌اندازی کرد؟

در مرحله اول، بیزینس پلن برای فعالیت خود تهیه کنید. یک برنامه شفاف و دقیق برای رشد و پیشرفت تجارت ضروری است. این برنامه کمک خواهد کرد ویژگی‌های فعالیت خود را شناسایی کرده و به تمام جنبه‌های آن اشراف پیدا کنید. در طراحی پلن باید به چند نکته مهم توجه کنید. چه نام و برندی برای فعالیت خود انتخاب می‌کنید؟ هزینه‌های راه‌اندازی چقدر است و چه میزان سرمایه در گردش نیاز دارید؟ بازار هدف کیست؟ چه روش‌های کسب درآمد و تکنیک‌های افزایش سودآوری می‌تواند مفید باشد؟

مرحله بعد ثبت شرکت است. فعالیت خود را تحت یک شخصیت حقوقی، ثبت کنید. 

در مرحله سوم، باید برای دریافت مجوز‌های لازم مرتبط با فعالیت اقدام شود. با مراجعه به سازمان‌ها و رگولاتور‌های فعال در حوزه خدمات مالی، مراجعه کرده و مجوز‌های لازم را دریافت کنید.

راه‌اندازی سایت و پلتفرم برای فعالیت، مرحله بعدی است. با راه‌اندازی سایت، و انجام فعالیت‌های مارکتینگ و تبلیغات، روند شناسایی شرکت در بازار سرعت می‌گیرد.

توسعه و پشتیبانی، مرحله پایانی راه‌اندازی شرکت ارز دیجیتال است. توسعه پلتفرم و پشتیبانی به موقع و استفاده از یک تیم قوی می‌تواند عوامل تاثیر گذار بر جذب مشتری در بازار رقابتی شرکت‌های ارز دیجیتال باشد.

به‌علاوه ارائه امکانات گسترده و پیشنهاد تسهیلات جذاب به مشتریان نیز می‌تواند به رونق فعالیت و جذب سرمایه بیشتر کمک کند.

 

۳. قوانین ارز دیجیتال در ایران

مشابه بسیاری از کشورها، در ایران نیز فعالیت در حوزه ارزهای دیجیتال همچنان با ابهام روبرو است. علی‌رغم اینکه رمز ارزها در ایران ممنوع نیست اما مبادلات ارز دیجیتال و فعالیت‌های مرتبط با این حوزه هنوز به‌صورت رسمی قانونی و مجاز اعلام نشده است. 

استفاده از رمز ارزها در جرائم مالی مختلف مانند پولشویی و تامین مالی فعالیت‌های غیرقانونی، باعث شد ایران نیز مانند بسیاری از دولت‌های دیگر، در سال 2018، فعالیت مبادلاتی و مالکیت ارزهای دیجیتال را ممنوع اعلام کند. بر همین اساس، فعالیت بانک‌ها و موسسات مالی و صرافی‌ها در حوزه ارزهای دیجیتال قطع شد. 

در سال 2019، فشار تحریم‌های اقتصادی، باعث شد که دولت فرایند لغو محدودیت‌ها را در پیش گیرد. قوانین دستخوش تغییراتی شد و ممنوعیت مالکیت و استخراج رمز ارز، برداشته شد اما همچنان ممنوعیت استفاده از ارزهای دیجیتال به‌عنوان وسیله پرداخت، پابرجا ماند.

شرایط نابسامان بورس و خروج سرمایه از بازار داخلی به دلیل افزایش قیمت روز ارزها، عاملی شد تا دولت مجدد تدابیر سختگیرانه خود نسبت به ارزهای دیجیتال را آغاز کند. در این زمان بیشتر محدودیت‌ها به دلیل مصرف بالای ماینرها، بر فعالیت‌های استخراج ارز اعمال شد. 

رونق بازار ارز دیجیتال در ایران نیز تاثیر گذار بود و دولت بار دیگر با رویکردی منعطف تر به رمزارزها توجه کرد. بر این اساس، علی‌رغم اعلام ممنوعیت استفاده از رمز ارزها به‌عنوان یک وسیله پرداخت، خرید و فروش آنها توسط اشخاص حقیقی و حقوقی بلامانع است و افراد مجاز به مبادله ارز دیجیتال در صرافی‌های مجاز اقدام کنند. به‌علاوه توسعه کیف پول‌های ارز دیجیتال با در نظر گرفتن مقررات بخش کیف پول رمز ارزی، برای اشخاص حقیقی و حقوقی بلامانع است. 

استخراج ارزهای دیجیتال در ایران به‌عنوان یک صنعت در نظر گرفته شده و فعالان این حوزه باید نسبت به دریافت مجوزهای لازم از وزارت صمت اقدام کنند.

 

۴. نحوه بررسی تقلب در بازار ارز دیجیتال

هجوم سرمایه‌های هنگفت به بازار رمز ارزها نه تنها باعث رشد این بازار شده بلکه به فعالیت کلاهبرداران و مجرمان نیز رونق داده است. فعالیت در بستری انلاین و بین المللی بدون قابلیت شناسایی تراکنش‌ها در کنار حضور افراد ناآگاه در بازار، بستری مناسب برای فعالیت‌های متقلبانه و کلاهبرداری فراهم کرده است. 

مجرمان به دنبال دارایی‌های دیجیتال هستند و از روش‌های مختلفی برای فعالیت‌های کلاهبرداری استفاده می‌کنند. شناخت این فعالیت‌ها و آگاهی از نحوه عملکرد مجرمان، می‌تواند در شناسایی به موقع و جلوگیری از ضررهای هنگفت، کمک بزرگی باشد. 

به طور کلی کلاهبرداری در ازرهای دیجیتال را می‌توان در دو دسته طبقه بندی کرد. 

  • اقداماتی که با هدف دسترسی به اطلاعات محرمانه و کیف پول رمزارز، انجام می‌شود. سودجویان با دسترسی به اطلاعات محرمانه به کیف پول دیجیتال دسترسی پیدا کرده و اقدام به سرقت دارایی‌های دیجیتال می‌کنند. 
  • فعالیت‌های کلاهبرداری، معرفی پروژه‌های تقلبی یا پیشنهاد فرصت‌های سرمایه‌گذاری جعلی.

طرح‌های پانزی و شبکه ای، کلاهبرداری‌های عاشقانه، کلاهبرداری در قالب هدیه، فیشینگ، باج خواهی و راگ پول و استخراج ابری از جمله روش‌های رایج کلاهبرداری در بازار ارزهای دیجیتال است. 

 

شناسایی فعالیت‌های کلاهبرداری در ارزهای دیجیتال

سوال مهمی که در ذهن بسیاری از فعالان رمز ارزها شکل می‌گیرد این است که چگونه می‌توان طرح‌های کلاهبرداری و تقلب در بازار را شناسایی کرد؟ طبیعتا شناخت کامل از جنبه‌های مختلف بازار می‌تواند روند شناسایی کلاهبرداری‌های رمز ارز را تسهیل کند. 

  • اطلاعات دقیق در مورد پروتکل بلاک چین و توکن‌های قانونی به راحتی در دسترس کاربران است. این اطلاعات در وایت پیپر رمز ارز ثبت شده و به طور کامل پروتکل بلاک چین آن را توصیف می‌کند. به‌علاوه فرمول‌ها و نحوه عملکرد کل شبکه در این سند درج می‌شود. ارزهای دیجیتال تقلبی، این سند دقیق و اطلاعات کامل را ندارند و توسعه دهندگان آنها اطلاعات نادرست و ضعیف را در وایت پیپر درج می‌کنند. در واقع مطالعه دقیق وایت پیپر رمز ارزها می‌تواند یکی از روش‌های موثر در شناسایی فعالیت‌های تقلبی در بازار باشد.
  • از اطلاعاتی که در وایت پیپر رمز ارز درج می‌شود، مشخصات اعضای تیم و توسعه دهندگان آن است. البته مواردی هم وجود دارد که به‌علت منبع باز بودن پروژه، نام توسعه دهندگان مشخص نباشد. اما تمام پروژه و کد نویسی‌ها و نظرات اعضای تیم را می‌تواند در پلتفرم‌های مختلف مانند GitHub یا GitLab یافت و یا با عضویت در انجمن‌ها به گفتگو‌های اعضای تیم دسترسی داشت. اگر در یک پروژه هیچ راه شناختی برای اعضای تیم توسعه دهنده وجود نداشته باشد می‌توان احتمال تقلبی بودن پروژه را در نظر گرفت.
  • در بسیاری از فعالیت‌های کلاهبرداری رمز ارز، توکن‌های رایگان به کاربر پیشنهاد می‌شود. یا قربانی را با وعده ارسال توکن‌های متعدد به کیف پول وی، فریب می‌دهند. هیچ چیز رایگان نیست، پس در مورد پیشنهاد‌های رایگان و فریبنده، با احتیاط برخورد کنید.
  • ارزهای دیجیتال پروژه‌هایی هستند که با هدف مشخصی راه‌اندازی می‌شوند و توکن‌ها یا کوین‌هایی دارند که برای کمک به‌عملکرد بلاک چین طراحی می‌شود. به‌همین دلیل بازاریابی با مقاصد تجاری و تبلیغات گسترده در مورد این پروژه‌ها جایگاهی ندارد. این پروژه‌ها برای مطرح کردن خود در بازار، به انتشار پست‌های تبلیغاتی در رسانه‌های اجتماعی اقدام نمی‌کنند و خود را ارز دیجیتال برتر بعدی معرفی نمی‌کنند. در مواجه با این پست‌های تبلیغاتی و مهیج باید هوشیار باشید.

 

۵. تعیین وضعیت مالی و مالکیت در بازار ارز دیجیتال

چگونه می‌توان مالکیت دارایی‌های رمز ارز را اثبات کرد؟ این موضوع یکی از چالش‌هایی است که فعالان حوزه رمز ارز و دارایی دیجیتالی که مبتنی بر فناوری بلاک چین و سایر فناوری‌های دفتر کل توزیع شده، راه‌اندازه شده اند، با ان روبرو هستند. 

این دارایی‌های دیجیتال تحت مالکیت فردی است که کلید خصوصی را در اختیار دارد. برای اثبات مالکیت، ارائه کلید خصوصی است، اما افشا و ارسال کلید خصوصی می‌تواند دارایی‌های دیجیتال را به مخاطره روبرو کند. زیرا هکر‌ها با داشتن کلید خصوصی می‌توانند به سرقت رمز ارزها اقدام کنند. به جای ارائه کلید خصوصی برای اثبات مالکیت دارایی دیجیتال می‌توان از روش‌های دیگری نیز استفاده کرد.

انتقال مقدار کم از ارزهای دیجیتال

برخی افراد برای اثبات مالکیت دارایی‌های رمز ارز خود، به انتقال مقدار اندکی رمز ارز به کیف پول دیجیتال شخص ثالث بی طرف، اقدام می‌کنند. اما این روش با احتمال خطر تبانی و مصالحه روبروست و می‌تواند مستعد تقلب نیز باشد و یا احتمال به سرقت رفتن مقدار رمزارز منتقل شده وجود دارد. 

ایجاد سند و بیانیه ای از یک حساب ارز دیجیتال

ایجاد سندی حاوی نام، مقدار دارایی‌ها، ارزش گذاری دارایی به دلار، تاریخ‌های خرید و سایر اطلاعات، از حساب صرافی یا کیف پول ارز دیجیتال، نیز می‌تواند روشی موثر برای اثبات مالکیت دارایی‌ها باشد. ارائه این سند برای افرادی که با امنیت کیف پول دیجیتال آشنا هستند و به آن اعتقاد دارند، می‌تواند مفید واقع شود.

امضا پیام با کلید خصوصی

امضای یک پیام مشخص با کلید خصوصی، می‌تواند یکی از مطمئن ترین راه‌ها برای اثبات مالکیت دارایی‌های رمز ارز باشد. در این حالت بدون ارائه کلید خصوصی یا انجام تراکنش حتی در مبلغ کم، می‌توانید مالکیت خود را ثابت کنید. این پیام می‌تواند خیلی ساده در نظر گرفته شود و با جمله "من مالک هستم"، ارائه ادرس عمومی یا ارائه یک امضای معتبر، مالکیت را بیان کند.

 

چالش‌های قوانین ارز دیجیتال

تراکنش‌های غیرقابل نفوذ و تغییر ناپذیر ارزهای دیجیتال، از جذابیت‌های این بازار برای مجرمان سایبری است. به‌علاوه با ارتباط جرایم مالی مختلف، از جمله پولشویی، فرار مالیاتی، به رمز ارزها، به ایجاد تصویر ناخوشایندی از ارزهای دیجیتال در سطح جهانی را در پی داشته است. بروز سوء استفاده و جرایم در بازار ارز دیجیتال باعث شد برخی از دولت‌ها به جای تلاش برای تدوین استاندارد و قوانین بر ارزهای دیجیتال، مسیر ممنوعیت این فعالیت را در پیش گرفته اند.

اثرات منفی زیست محیطی نیز عامل دیگری است که به رویکرد منفی به رمزارزها دامن زده است. استخراج بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال که از مکانیسم اثبات کار برای تولید کوین‌های جدید استفاده می‌کنند، از فعالیت‌های آلوده کننده محیط زیست طبقه بندی می‌شوند و این موضوع به ایجاد بینشی منفی به رمز ارزها منجر شده است.

بازار ارزهای دیجیتال همواره با فعالیت‌های مجرمانه روبرو بوده و حتی وضع قوانین نیز مشکلاتی برای آن ایجاد کرده اند. به‌علاوه عدم توافق بین الملل در حوزه ارزهای دیجیتال، از چالش‌هایی است که ارزهای دیجیتال را به مبارزه دعوت می‌کند.

 

۱. بروز سوء استفاده و جرایم در بازار ارز دیجیتال

امروزه تمام جنبه‌های زندگی بشر تحت تاثیر فناوری قرارگرفته است. مجرمان نیز از این تحولات بی نصیب نماندند. فناوری بلاک چین اکوسیستمی را ایجاد کرد که در آن مجرمان می‌توانند به راحتی به‌صورت ناشناس و فعالیت‌های غیرقانونی خود را در سطح بین الملل، محقق کرده و زمینه برای افزایش جرائم رمز ارز فراهم شده است. در این قسمت در مورد برخی فعالیت‌های غیرقانونی با استفاده از بلاک چین و رمز ارزها، صحبت می‌کنیم.

حملات باج افزار ارزهای دیجیتال

باج افزار، نوعی بدافزار است که معمولا با یک پیوست مخرب یا سوءاستفاده از یک باگ به سیستم نفوذ می‌کند. در سال 2020، افزایش قابل توجهی در حملات باج افزاری مشاهده شد. مجرمان، با تهدید قربانی به انتشار اطلاعات خصوصی و محرمانه یا ممانعت از دسترسی به سیستم، از قربانی درخواست پول می‌کنند. این حملات کسب و کارها و دولت‌ها را هدف قرار می‌دهند و قدرت از کار انداختن زیرساخت‌های حیاتی جامعه را دارند. 

در این حملات بیشتر درخواست‌های باج، به‌صورت انتقال ارز دیجیتال است، زیرا تراکنش‌های بدون مرز در میان چندین طرف ناشناس، امکان پذیر است. 

کلاهبرداری با ارزهای دیجیتال

ارزهای دیجیتال، گزینه محبوبی برای انجام فعالیت‌های کلاهبرداری است. تراکنش‌های سریع، ناشناس و بدون مرز، ویژگی جذابیت رمزارزها در بین فعالیت‌های غیرقانونی است. طرح‌های پانزی، فیشینگ، کلاهبرداری‌های سرمایه‌گذاری، نمونه‌هایی از فعالیت‌های غیرقانونی و پر تکرار در بازار ارزهای دیجیتال هستند.

کلاهبرداران طی طرح پانزی Plus Token در سال 2019، 2.35میلیارد دلار به سرقت بردند. در این کلاهبرداری قبل از سرقت اموال سرمایه‌گذاران، به کاربران کیف پول رمز ارز خود، ماهانه مبالغی را پرداخت می‌کرد.

در سال 2022 بازار ارزهای دیجیتال شاهد سقوط دو توکن Terra USd و Luna بود. این دو توکن دو ماه قبل از سقوط بیشترین رشد خود را ثبت کردند و به بالاترین ارزش خود رسیدند، اما ناگهان بیش از 40 میلیارد دلار سرمایه را از بین بردند. اتهام طرح پانزی به این پروتکل بلاکچین مطرح شد و بنیانگذار آن به کلاهبرداری متهم شد. 

دارک نت‌ها و مبادلات غیرقانونی

دارک نت‌ها، وب سایت‌هایی هستند که به‌عنوان سرویس‌های مخفی TOR میزبانی می‌شوند. مسیر دسترسی محدود از طریق TOR، ایمنی و ناشناس بودن فعالیت‌ها را فراهم می‌کند. این بازارهای غیرقانونی را تسهیل می‌کنند و ارزهای دیجیتال از ابزارهای پر استفاده در این بازارها است. زیرا روشی مناسب برای سود بردن از فعالیت‌های غیرقانونی و پولشویی را فراهم می‌کند. در سال 2022، دارک نت‌ها بیش از 1.5 میلیارد دلار تراکنش ارز دیجیتال را به خود اختصاص دادند. 

سرقت ارزهای دیجیتال

علی‌رغم شهر ارزهای دیجیتال به امنیت، اما این دارایی‌های دیجیتال در برابر سرقت مصون نیستند. مجرمان، با استفاده از روش‌های مختلف مانند هک، فیشینگ، برای سرقت ارزهای دیجیتال استفاده می‌کنند. رقم دارایی‌های دیجیتال سرقت شده در حمله هکر‌ها در سال 2022 به رقم 4 میلیارد دلار می‌رسید.

هکرها با استفاده از باگ‌های نرم افزاری و سیستمی در سایت، برای سرقت وجوه استفاده می‌کنند. هک شبکه رونین و Poly Network از سرقت‌های بزرگ تاریخ ارز دیجیتال بود.

تامین مالی تروریسم

تروریست‌های بین المللی و داخلی از ارزهای دیجیتال برای تامین مالی سازمان‌های خود استفاده می‌کنند. سازمان‌های تروریستی در وب سایت‌ها، پلتفرم‌های رسانه‌های اجتماعی، برنامه‌های پیام رسانی رمزگذاری شده و دارک وب، درخواست‌های مالی خود را مطرح می‌کنند. با استفاده از کیف پول و سایر روش‌ها با هدف پولشویی و پنهان کردن رد پای خود، مقامات را دور می‌زنند.

 

۲. معایب وضع قوانین ارز دیجیتال

بسیاری از فعالان صنعت ارزهای دیجیتال، طرفدار سرسخت اعمال قانون در این بازار هستند. اما این موضوع به معنای بی عیب و نقص بودن قانونمندی بازار ارز دیجیتال نیست. وضع قوانین و اعمال محدودیت در بازار رمز ارزها می‌تواند معایبی نیز به همراه داشته باشد. در ادامه به برخی از آنها اشاره می‌کنیم.

  • محدودیت دسترسی به بازار ارزهای دیجیتال. اعمال مقررات بر رمز ارزها می‌تواند به محدودیت دسترسی برخی سرمایه‌گذاران به ارزها یا سایر دارایی‌های دیجیتال منجر شود. 
  • ممانعت از رشد و توسعه نوآوری. قوانین سخت گیرانه و الزامات قانونگذاری می‌تواند سرعت فناوری جدید بلاک چین را کاهش داده یا حتی در شرایطی مانعی برای ان باشد. 
  • ایجاد چالش‌های قضایی. تعیین سیاست‌های رمز ارز توسط نهادهای قانون گذار و سازمان‌های دولتی، می‌تواند روندی پیچیده برای اجرای تمامی مقررات را به همراه داشته باشد. 
  • افزایش هزینه‌های کسب و کارها. پایبندی به قوانین ارزهای دیجیتال، می‌تواند به معنای صرف هزینه برای ایجاد زیرساخت‌های اضافی با فرایند‌های وقت گیر کنترلی و قانونی باشد.
  • ایجاد روندی برای جستجوی قوانین جدید و بروزرسانی انها. فعالان حوزه ارزهای دیجیتال باید درک درستی از قوانین فعلی کسب کنند و برای تغییرات احتمالی ان در اینده همواره گوش به زنگ باشند.
  • تاثیر عمیق بر عملکرد مالی ارزهای دیجیتال. اعمال مقررات بر صنعت ارزهای دیجیتال ممکن است بیشترین تاثیر را در عملکرد مالی دارایی‌های دیجیتال داشته باشد.

 

۳. تضاد قوانین در کشورهای مختلف

علی‌رغم پذیرش گسترده ارزهای دیجیتال در سراسر جهان، رویکرد واحدی از این بازار در بین کشورهای جهان وجود ندارد. معمولا بانک‌های مرکزی، اخطارهایی در مورد خطرات سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال مطرح می‌کنند. دلیل عمده در این اخطار‌ها بی ثباتی بازار ارزهای دیجیتال و عدم وجود چارچوب قانونی در ارتباط با شرکت‌هایی که استفاده از ارزهای دیجیتال را تسهیل می‌کنند، بیان می‌شود. 

به‌علاوه در برخی کشورها جرائم مالی بسیاری را به ارزهای دیجیتال نسبت می‌دهند و به اعمال قوانین ضد پول شویی و جرائم سازمان یافته در ارتباط با این بازار جدید، اقدام کرده اند. در این کشور‌ها تمام شرکت‌ها و موسسات مالی و بانک‌هایی که در زمینه ارزهای دیجیتال فعالیت می‌کنند، ملزم به پیروی از این قوانین هستند و از طرف دیگر ملزم به دریافت تایید صلاحیت فعالیت توسط مراجع قضایی هستند. کانادا از جمله کشورهایی است که تمامی فعالان حوزه ارز دیجیتال را ملزم به رعایت قوانین کرده است. 

در برخی کشور‌ها این محدودیت‌ها شدید تر شده و در حوزه سرمایه‌گذاری روی رمز ارزها تمرکز کرده اند. این کشورها ممنوعیت فعالیت‌های سرمایه‌گذاری روی رمز ارزها اعلام شده است. برخی دولت‌ها شدت سخت گیری‌ها را افزایش داده و مجازات حبس و پیگیری قضایی برای شهروندان فعال در این حوزه در نظر گرفته اند، اما این قوانین مشمول افراد خارجی نمی‌شود. در مقابل این گروه‌ها کشورهایی هستند که به ممنوعیت ارزهای دیجیتال اقدام نکرده اند. اما موسسات مالی برای فعالیت در بازار ارز دیجیتال با محدودیت‌هایی روبرو هستند.

 

آینده قوانین ارز دیجیتال

همراه با رشد سریع بازار ارزهای دیجیتال، موضوع تدوین مقررات نیز بیش از پیش احساس می‌شود. هدف اولیه از مقررات مالی، حمایت از ثبات مالی، شفافیت، حمایت از مصرف کننده و سرمایه‌گذاران و ایجاد بستری عادلانه برای دسترسی همگانی به بازار است.

مشابه اعمال قوانین و مقررات حاکم بر سایر بازارهای مالی، از جمله تاسیس SEC، قانون شرکت سرمایه‌گذاری و بسیاری استانداردهای دیگر، که جهت انطباق و راهنمایی مسیر کارشناسان مالی و حسابداری، بازار ارزدیجیتال نیز به ابزارهای هدایت کننده که در حمایت از سرمایه‌گذار، کاهش فعالیت‌های کلاهبردارانه و اعمال استانداردهایی جهت شفافیت و صحت اطلاعات مالی، نیازمند خواهد بود.

 

1. تکنولوژی بلاک چین و آینده قوانین ارز دیجیتال

فناوری بلاک چین به یکی از داغ ترین موضوعات در حوزه خدمات مالی و بازار‌های سرمایه بدل شده است. این فناوری پتانسیل ایجاد تحولات عمیقی در فرایندهای تجاری داشته و علاوه‌بر شفافیت اطلاعات، دسترسی و سرعت دستیابی به آن را نیز تسهیل می‌کند. به‌علاوه می‌تواند در کاهش هزینه‌ها و زمان انجام تراکنش‌ها تاثیر قابل توجهی داشته باشد.

تغییر ناپذیری بلاک چین، جذاب ترین ویژگی آن محسوب می‌شود. ذخیره داده‌ها در زنجیره بدون امکان تغییر یا حذف باعث شده است که به‌عنوان سند و مدرک در انتقال دارایی‌های دیجیتال قرار گیرد. به‌علاوه این ویژگی کارشناسان را بران داشته است تا تحقیقاتی در مورد استفاده از این تکنولوژی در فرایند املاک و مستغلات را آغاز کنند.

همچنین از بلاک چین می‌توان برای پیگیری مراحل مورد نیاز در تدوین و اجرای مقررات نیز استفاده کرد. ثبت اطلاعات و اقدامات و نتایج در یک بلاک غیرقابل تغییر، یک مسیر کنترلی برای رگولاتورها، به منظور تایید فرایند اجرای عملیاتی قوانین، ایجاد می‌کند. به‌علاوه قانون گذاران می‌توانند در زمان مناسب به اطلاعات و بلاک چین خصوصی سازمان‌های مالی دسترسی داشته و تجزیه و تحلیل‌های به موقع را ارائه دهند و نقش فعال تری در این حوزه داشته باشند. به این ترتیب روند ارائه گزارش‌های باکیفیت، دقیق و شفاف را بهبود بخشند. 

قراردادهای هوشمند، یکی دیگر از ویژگی‌های شگفت انگیز تکنولوژی بلاک چین است. قراردادهای هوشمند، برنامه‌های سفارشی و خود اجرایی هستند که بر روی یک زنجیره بلوکی اجرا می‌شوند و بر اساس داده‌ها و مولفه‌های تعیین شده فعال می‌شوند. اگر شرایط مناسبی فراهم شود، یک قرارداد هوشمند می‌تواند بلاک چین را طبق قوانین از پیش تعریف شده به روز کند. این قراردادها جایگزین مناسبی برای عملکردهایی خواهند بود که در حال حاضر توسط واسطه‌های پرهزینه و ناکارآمد اجرا می‌شوند.

 

۲. روند بین المللی قوانین ارز دیجیتال

در سال‌های اخیر، تحولات قابل توجهی در حوزه نظارت و تدوین مقررات ارز دیجیتال، مشاهده می‌شود. انتشار توافقنامه موقت بازار دارایی‌های رمزنگاری شده (MiCA) در اتحادیه اروپا، انتشار چارچوب تعامل بین المللی در دارایی‌های دیجیتال در ایالات متحده، همگی نشان دهنده تمایل دولت‌ها به شفافیت و قانونمندی در این فضا است. 

با گسترش پذیرش و استفاده از ارزهای دیجیتال و استیبل کوین‌ها، می‌توان تشکیل یک حوزه قضایی خاص مرتبط با این بازار را انتظار داشت. از آنجایی که قانونمندی تاثیر عمیقی بر رفتار اقتصاد خواهد داشت، قدرت‌های اقتصادی دنیا، مانند اتحادیه اروپا، ایالات متحده آمریکا، اقدامات خود را در این مسیر آغاز کرده اند. 

به‌علاوه کنسرسیوم حاکمیت ارز دیجیتال مجمع جهانی اقتصاد (DCGC) طی پژوهشی به بررسی تاثیرات احتمالی ارزهای دیجیتال و استیبل کوین‌ها بر شاخص‌های کلان اقتصادی پرداخت، که نیاز به اتخاذ سیاست‌های مناسب را بیش از پیش نشان می‌دهد.

علی‌رغم اینکه هنوز هیچ مقررات بین المللی هماهنگی برای رمز ارزها تدوین نشده است، دولت‌ها و نهادهای بین المللی همواره روی اثرات ظهور ارزهای دیجیتال و پیامد‌های سیاسی و اقتصادی آن فعالیت می‌کنند و هدف مشترک آنها حمایت از سرمایه‌گذار، حفظ یکپارچگی بازار، ترویج نوآوری و جلوگیری از تامین مالی غیرقانونی است. در ادامه به اقدامات برخی از کشورها را در حوزه قانون گذاری ارز دیجیتال، اشاره می‌کنیم.

ایالات متحده آمریکا

پس از سقوط Terra و ورشکستگی صرافی FTX، که با ابهام مالی 5 میلیارد دلاری در صورت‌های مالی شرکت مطرح شد، حرکت قانونگذاران برای تدوین قوانین و استانداردهای مربوطه بیشتر شد. در امریکا، دولت بایدن بر روی مبارزه با معاملات غیرقانونی تمرکز کرده است و با فرمان اجرایی تضمین توسعه دارایی‌های دیجیتال، اولین پلن برای قانون ارزهای دیجیتال بر پایه 5 اصل مهم، ارائه شده است.

حمایت از سرمایه‌گذاران و مصرف کنندگان، بهبود ثبات مالی، فراگیری مالی، حمایت از قدرت مالی و رقابت پذیری اقتصادی، سیاست‌های نوآوری مسئولانه، از جمله اولویت‌هایی است که در تدوین استانداردها در نظر گرفته شده است. 

این طرح، خزانه داری ایالات متحده را به اندازه گیری ریسک مالی غیرقانونی در امورمالی غیرمتمرکز و توکن‌های غیرقابل تعویض، در سال 2023، ملزم کرده است. به‌علاوه باید در مورد سازگاری ارزهای دیجیتال بانک مرکزی (CBDC)‌ها با سیاست‌های آینده دولت و ارزش‌های دموکراتیک، اطمینان حاصل کند.

چین

در چین دارایی‌های دیجیتال به‌عنوان دارایی طبقه بندی شده است. از فعالیت صرافی‌های ارز دیجیتال در این کشور جلوگیری شده است. همچنین در سال 2021، فعالیت استخراج بیت کوین در چین ممنوع اعلام شد و بسیاری از فعالیت‌های مرتبط با ان، تعطیل شدند. این محدودیت‌ها سرانجام به ممنوعیت کامل ارزهای دیجیتال منتهی شد. در مقابل فعالیت‌های دولت چین روی راه‌اندازی یوان دیجیتال، افزایش یافت و برنامه آزمایشی ارز دیجیتال بانک مرکزی خود را در سال 2022 آغاز کرد.

کانادا

ارز دیجیتال در کانادا، پول رسمی و قانونی محسوب نمی‌شود، اما این کشور نسبت به سایر کشورها، در مورد تدوین مقررات رمز ارز، عملکردی فعالانه تر داشته است. صندوق قابل معامله در بورس (ETF) بیت کوین، اولین بار در کانادا ارائه شد. به‌علاوه پلتفرم‌ها و معامله‌گران بازار ارز دیجیتال در این کشور، توسط سازمان‌های CSA و IIROC کانادا ملزم به ثبت نام در رگولاتورهای ایالتی شدند. همه شرکت‌های سرمایه‌گذاری رمزارز در کانادا به‌عنوان ارائه دهنده خدمات پولی و مالی (MSB) شناخته می‌شوند و باید در مرکز تحلیل تراکنش‌های مالی و گزارش‌های کانادا ثبت شوند. 

انگلستان

در این کشور، ارز دیجیتال به‌عنوان دارایی در نظر گرفته می‌شود و صرافی‌های ارز دیجیتال باید در اداره رفتار مالی بریتانیا (FCA) ثبت نام کنند. در این کشور الزامات گزارش دهی ویژه ارزهای دیجیتال مربوط به شناخت استانداردهای مشتری (KYC)، قوانین مبارزه با پولشویی (AML) و قوانین مبارزه با تامین مالی تروریسم (CFT) تدوین شده است. فعالان بازار ارز دیجیتال در انگلستان، مشمول مالیات بر عایدی سرمایه هستند و بر اساس سود حاصل از معاملات خود مالیات پرداخت می‌کنند. 

ژاپن

در ژاپن رمز ارزها به‌عنوان دارایی تحت قانون خدمات پرداخت (PSA) به رسمیت شناخته شده است. صرافی‌های ارز دیجیتال در این کشور باید در سازمان خدمات مالی (FSA) ثبت نام کرده و ملزم به پیروی از AML/CFT هستند. در سال 2020، انجمن تبادل ارز مجازی ژاپن تاسیس شد و تمام صرافی‌ها در این انجمن عضویت دارند. سود حاصل از معاملات ارزهای دیجیتال در این کشور به‌عنوان درآمد متفرقه شناخته می‌شود و مشمول مالیات است. به‌علاوه ژاپن اعلام کرده است قوانین مربوط به تراکنش‌ها را برای جلوگیری از استفاده مجرمان از مبادلات ارزهای دیجیتال برای مقاصد پولشویی، در سال 2023، تدوین خواهد کرد.

 

سخن پایانی

در سال‌های اخیر بازار ارزهای دیجیتال بیش از پیش رونق گرفته و سرمایه‌های عظیمی را به این بازار جذب کرده است. به‌علاوه گسترش پذیرش ارزهای دیجیتال در سراسر جهان، بر این حرکت رو به رشد دامن زده است. به طوری که ارز دیجیتال دیگر مانند گذشته در حاشیه جریانات اقتصادی قرار نگرفته بلکه در حال ایجاد تحولات عظیمی در اقتصاد جهانی است. 

با قدرت گرفتن بازار، فعالیت‌های مرتبط با رمز ارزها نیز به سرعت در حال رشد بوده و علاوه‌بر سرمایه‌گذاران، موسسات ارائه دهنده خدمات مالی نیز از آن بی بهره نمانده اند. در این بین بازاری داغ برای فعالیت‌های کلاهبرداری و فعالیت‌های غیرقانونی نیز ایجاد شده است. 

در کنار اعتقاد برخی صاحب نظران به ارتباط ارزهای دیجیتال به جرائم مالی و غیرقانونی، فعالیت‌های کلاهبرداری به ایجاد تصویری منفی از بازار ارزهای دیجیتال دامن زده است. بر این اساس لزوم تدوین مقررات و قوانین و ایجاد چارچوبی برای فعالیت‌های حوزه ارز دیجیتال به شدت احساس می‌شود. 

حضور نهاد‌های نظارتی در بازار و کنترل فعالیت‌های کاربران در این بازار می‌تواند بسیاری از شبهات موجود نسبت به ارزهای دیجیتال را از بین ببرد اما این فعالیت‌ها تماماً مفید نبوده و ممکن است بازار غیر متمرکزی که با هدف رفع محدودیت‌های سیستم مالی سنتی ایجاد شده است را با مشکلاتی نیز مواجه کنند. در یک سمت این بحث، نگرانی‌هایی از خطرات احتمالی و جرائم گسترده در بازار وجود دارد و در سمت دیگر آن حمایت از نوآوری و نقش تکنولوژی‌های جدید در پیشرفت‌های جهانی.

رویکردهای متفاوتی در مورد ارزهای دیجیتال در دنیا حاکم است و هنوز مراجع بین المللی نتوانسته‌اند به رویکردی هماهنگ نسبت به این فناوری جدید، دست یابند. گروهی معتقد بر ممنوعیت ارزهای دیجیتال هستند و گسترش ان را خطری برای دولت‌های می‌دانند و گروهی دیگر به دنبال اعمال سیاست‌هایی در جهت مشروعیت ارزهای دیجیتال هستند. در این مقاله به بررسی ارزهای دیجیتال و لزوم قانونمندی ان پرداختیم و با نگاهی بر رویکردهای مختلف کشورها، اقدامات و سیاست‌های جامعه بین الملل را در مورد ارزهای دیجیتال مرور کردیم.

 

منابع :

Crypto Regulation: What Are the Benefits and Drawbacks? (beincrypto.com)

What is Cryptocurrency: Cryptocurrency Explained the Easy Way (bitdegree.org)

Cryptocurrency Explained With Pros and Cons for Investment (investopedia.com)

Cryptocurrency Regulation: A Guide to U.S. & Global Policies | Britannica Money

Cryptocurrency Regulations Around the World (investopedia.com)

Here's what you need to know about cryptocurrency regulation | World Economic Forum (weforum.org)

Crypto needs more regulation and supervision, the IMF says | World Economic Forum (weforum.org)

What is financial regulation and why is it important in the industry? (leasinglife.com)

Cryptocurrency Regulation: Advantages and Disadvantages (trudex.io)

https://arzdigital.com/regulation/

5 Kinds of Crypto Crimes and How to Investigate Them | Cognyte

What Is Cryptocurrency Compliance, and Why Does It Matter? (makeuseof.com)

سوالات متداول

در کشورهای مختلف بسته به سیاست و رویکرد دولت نهاد‌های مختلفی مسئول تدوین قوانین و نظارت بر بازار ارزهای دیجیتال هستند. در ایران الزامات و دستورات مرتبط با فعالیت‌های حوزه ارزهای دیجیتال توسط بانک مرکزی صادر می‌شود. به‌علاوه فعالیت استخراج ارز دیجیتال در ایران به‌عنوان یک صنعت شناخته شده و باید تحت قوانین و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت انجام گیرد.
کسب آگاهی و شناخت جنبه‌های مختلف بازار ارزهای دیجیتال می‌تواند به شناسایی فعالیت‌های کلاهبرداری و کاهش خطرات احتمالی در بازار کمک کرده و سطح اطمینان از فعالیت در رمز ارزها را افزایش دهد. بررسی دقیق وایت پیپر پروژه، تیم توسعه، فعالیت‌های تبلیغاتی و مارکتینگ پروژه، ادعاهای غیرمنطقی و بزرگنمایی‌های بیش از حد از جمله مواردی است که باید در زمان سرمایه‌گذاری در پروژه جدید مد نظر قرار گیرد.
مانند هر سرمایه‌گذاری، فعالیت در بازار رمز ارزها نیز ریسک‌های مخصوص به خود را دارد. به منظور فعالیت در ارزهای دیجیتال باید خطرات بسیاری را در نظر داشت، ریسک ذاتی بازار گرفته تا ریسک‌های نظارتی و امنیتی سایبری.
با گسترش بازار ارزهای دیجیتال، تلاش‌های نظارتی تشدید خواهد شد. دولت‌ها با مشاهده خطرات احتمالی مرتبط با رمز ارزها، نیاز به حمایت از سرمایه‌گذار و حفظ یکپارچگی بازار را شناسایی کرده و اقدامات مناسب برای ایجاد تعادل در مقررات و نوآوری را به منظور تضمین رشد و پایداری صنعت، ضروری می‌دانند.
پیرامون استفاده از ارزهای دیجیتال، توصیف حقوق رمز ارزها و تعیین روش‌های اعمال مالیات، حمایت از مصرف کننده و سرمایه‌گذار، جلوگیری از فعالیت‌های غیرقانونی مبتنی بر رمزارزا، را می‌توان از جمله چالش های مهم نظارتی و تدوین قوانین بیان کرد.
نظارت دات کام
پلتفرم مقایسه و بررسی نهادهای مالی
Enamadlogo-samandehi
کلیه حقوق این سایت متعلق به آسیا سرمایه هوشیار (nezarat) می‌باشد.