صنعت سیمان یکی از پرطرفدارترین صنایع در بازار بورس ایران به شمار میرود. تأثیر این صنعت بر روی روند اقتصادی کشور غیر قابل انکار است و به همین جهت سرمایه گذاران بسیاری روز به روز به این بازار پر جاذبه گرایش پیدا میکنند. این در حالی است که ایران با میلیونها تن تولید سالانه، رتبه دار جهانی در زمینه صادرات سیمان به شمار میرود.
البته باید در نظر داشت که با وجود رکود صنعت ساخت و ساز و کاهش بودجه عمرانی در سالهای اخیر، سهام سیمان شرایط غیر ایده آلی را در بازار بورس پشت سر میگذارد. با این حال همچنان محبوبیت سرمایه گذاری در بازار فروش سیمان به قوت خود باقی است.
از همین رو در این مقاله قصد داریم به شما بهترین سهامهای سیمانی برای سرمایه گذاری در سال 1401 را معرفی کنیم. دو نمادی که در این مطلب به آنها اشاره میکنیم یعنی سصوفی و ساروم کمترین P/E را در سال جاری داشتهاند و بنابراین انتظار میرود که در سال ۱۴۰۱ نرخ سیمان فله و همینطور نرخ سیمان پاکتی از این نمادها بالاترین مقادیر را به خود اختصاص دهد.
بنابراین اگر میخواهید در بازار سهام بورس و به طور خاص سهام سیمانی سرمایه گذاری کنید، این سهامهای جا مانده از گروه سیمانی گزینههای مناسبی برای شما خواهند بود.
بهترین نماد سیمانی
تولید سیمان کشور در سال ۲۰۲۰ چیزی در حدود ۶۰ میلیون تن تخمین زده شده است که جایگاه هفتم را در جهان دارد. از بین کشورهای دیگر در این رتبه بندی، کشور چین با تولید حدود دو میلیارد و دویست میلیون تن در جایگاه نخست قرار داشته و پس از آن هند پرچمدار صنعت سیمان سازی در جهان است.
البته در بازه تابستان سال جاری به علت مسائل ناشی از قطع برق، این صنعت در ایران با چالشهای جدی مواجه شده است. اما بحران انرژی نتوانسته خدشه قابل توجهی بر جایگاه سیمان در این بازار رقابتی وارد سازد.
ایران در زمینه تولید فولاد رتبه یازدهم را در جهان به خود اختصاص میدهد. این در حالی است که سیمان که از نظر کمتر بودن هزینههای تولید نسبت به فولاد برتری دارد، به عنوان یک مهره بسیار قوی در بازار صادرات ایران ایفای نقش میکند. در طی سالهای اخیر سهام شرکتهای گروه سیمانی همواره روندی رو به رشد داشتهاند.
چه عواملی در تعیین قیمت سهام شرکتهای سیمانی دخیلند؟
ارزش سهام شرکتهای سیمانی به دو عامل میزان موفقیت این شرکتها و جریان کلی بازار بورس کشور بستگی دارد. همانطور که گفتیم شرکتهای سیمانی در این زمینه به نحو احسن عمل نموده و بنابراین با در نظر گرفتن این عامل به تنهایی، میتوان روند آتی بازار بورس سهام سیمان را صعودی دانست.
اما در خصوص عامل دوم یعنی نوسانات کلی بازار، فاکتورهای متعددی در پیش بینی روند صعودی یا نزولی ارزش سهام نقش دارند که از آن جمله میتوان به نوسانات قیمت ارز و محدودیتهای صادرات کشور اشاره کرد.
علاوه بر آن بازار مصرف داخلی را نیز باید در این معادلات در نظر گرفت. برای مثال ایران با وجود ظرفیت ۸۰ میلیون تنی تولید سیمان، تنها قادر به ارائه حدود ۶۰ میلیون تن در بازار سرمایه بوده است. این مشکل نیازمند همت جدی مسئولان ذیربط بوده و بایستی رفع آن در دستور کار آنان قرار گیرد.
تأمین انرژی نیز مسئله دیگری است که خصوصاً نظر به چالشهای قطع برق و تأثیر آن بر کارخانههای تولید سیمان، اهمیت آن قابل چشم پوشی نخواهد بود. در صورتی که بهای تمام شده برای انرژی مصرفی از سود به دست آمده از کارخانجات تولید سیمان بیشتر باشد، شاهد ضرر قابل توجه در این صنعت مهم خواهیم بود.
تمامی عوامل بالا در کنار برآورد هزینههای خرید قطعات و نوسازی کارخانجات موجب میگردد که شرایط به ضرر یک صنعت بالقوه درآمدزا رقم خورده و متعاقباً ارزش سهام این کارخانجات افت پیدا کند. بد نیست بدانید که قیمت سیمان خریداری شده از کارخانجات چینی تا سقف صد دلار نیز رشد داشته است؛ این در حالی است که قیمت سیمان ما به سختی به ۱۸ دلار میرسد.
همین موضوع موجب میشود که صنعت سیمان خود به عنوان یک صنعت جا مانده از بازار تلقی گردد و بنابراین پتانسیلهای رشد آن در سالهای آتی بیشتر مورد توجه سرمایه گذاران قرار گیرد. از این بین سهام شرکت سیمان ارومیه (با نماد ساروم) و شرکت سیمان صوفیان (سصوفی) نسبت به سایر نمادهای بازار بورس در گروه سیمانی نسبت P/E پایینتری داشته و بنابراین پتانسیلهای بالایی را برای سرمایه گذاری از خود نشان میدهند. در ادامه این مطلب قصد داریم به معرفی این دو سهام کلیدی بپردازیم.
معرفی سهام ساروم
شرکت سیمان ارومیه که با نماد ساروم در بازار بورس شناخته میشود، مواد اولیه مورد نیاز خود را از معدنی انحصاری و مختص این شرکت تأمین میسازد. تولیدات این شرکت شامل انواع سیمان تیپ یک و دو، سیمان پوزولانی، mc و plc بوده و ظرفیت اسمی تولید کلینکر آن معادل با ۱۸۴۵ تن و تولید سیمان آن معادل ۱۹۲۰ تن است. در سال ۹۹ این شرکت تقریباً ۹۵ درصد از ظرفیت اسمی خود را به کار گرفته و از این میان حدود ۶ درصد را به صادرات اختصاص داده است.
رشد ۳۹ درصدی در تولید این شرکت، نرخ تولید آن را از ۳/۱ میلیون تن به ۸/۱ میلیون تن افزایش داده است. البته به دلیل مشکلات ناشی از قطع برق در تابستان، ساروم در نیمه نخست سال ۱۴۰۰ کاهشی ده درصدی را در نرخ تولید خود نسبت به مدت زمان مشابه پشت سر گذاشته است که البته به نظر میرسد با وجود تمهیدات فعلی تأمین انرژی روندی موقتی باشد.
یک نکته خاص در مورد سهام ساروم ناچیز بودن هزینه استهلاک در بهای تمام شده این شرکت است که علت آن عدم تجدید ارزیابی داراییها برای افزایش سرمایه عنوان شده است. در صورتی که چنین وضعیتی بر شرکت سیمان ارومیه حاکم نباشد، با نرخ فعلی، ساروم با کاهش سود شدیدی مواجه خواهد شد.
سهام شرکت ساروم به طور کلی در یک کانال صعودی با الگوی کندلی در حال حرکت بوده و انتظار میرود که قیمت آن از قیمت فعلی نیز سبقت گیرد و سقف قیمت ۳۵۰۰ تومان را بشکند. این تحلیل بر مبنای قیمت دلار ۲۳۵۰۰ تومان در سال ۱۴۰۰ و قیمت برق ۱۰۰ تومان در نظر گرفته شده است. همچنین فرض بر آن است که نرخ سیمان فلهای تیپ یک داخلی ۴۵۰ هزار تومان در هر تن و نرخ سیمان پاکتی تیپ یک داخلی ۵۵۰ هزار تومان در هر تن بوده و نرخ خوراک گاز ۱۶ سنت باشد.
تحلیل تکنیکال سهام ساروم
قیمت سهام در حال حاضر از مقاومت داینامیک عبور کرده اما انتظار میرود برای رشد بیشتر یک بار دیگر به سمت خط قرمز (3700 تومان) پولبک بزند و سپس به رشد خود ادامه بدهد.
معرفی سهام سصوفی
شرکت سیمان صوفیان که با نماد سصوفی در بازار بورس از آن نام برده میشود، در سال ۱۳۴۵ تأسیس گردید. این شرکت با ظرفیت اسمی تولید کلینکر معادل ۲ میلیون تن و تولید سیمان معادل ۱۳۰/۲ میلیون تن در سال به عنوان یکی از شرکتهای مطرح در گروههای سیمانی شناخته میشود.
تولیدات کمپانی صوفیان شامل سیمان پرتلند تیپ ۲، سیمان پرتلند مرکب، سیمان پرتلند پوزولانی، سیمان پرتلند تیپ ۲ بلین بالا، سیمان پرتلند تیپ ۴۲۵-۱ و سیمان پرتلند پوزولانی ویژه بوده و این شرکت با در اختیار داشتن سهام ۴۳ درصد سیمان زنجان به فعالیت مشغول است.
سیمان ساخته شده توسط شرکت سصوفی وارد چرخه صادرات گردیده و از کلینکری که در طی فرآیند ساخت سیمان تولید میگردد در مصارف داخلی به کار گرفته میشود.
سصوفی در نه ماه سال جاری توانست چیزی بالغ بر ۴/۱ میلیون تن سیمان را وارد بازار سازد و انتظار میرود که ماه جاری (اسفند ماه) پربازدهترین ماه شرکت صوفیان باشد. اگر محدودیتهای تأمین انرژی برق و گاز را در نظر نگیریم، سهام شرکت صوفیان میتواند با پیشی گرفتن از رقبا جایگاهی استثنایی را در بازار کسب نماید.
این شرکت مواد اولیه مورد نیاز برای ساخت سیمان را از محل زمینهای ملکی خود تأمین نموده و از همین رو، بایستی مبلغی را برای هزینه حمل این مواد اولیه متصور بود.
شرکت سیمان صوفیان در بهمن ماه سال ۱۴۰۰ در مقایسه با ماه گذشته خود افزایش ۸۶/۴۱ درصدی و در مقایسه با بهمن سال قبل افزایش ۳۲/۵۷ درصدی در فروش خود داشته است.
میزان سود این شرکت در بهار سال ۱۴۰۰ معادل ۴۵۸ ریال، در تابستان معادل ۹۳۶ ریال، در پاییز معادل ۷۰۱ ریال و مجموعاً در طی ۹ ماه نخست سال ۲۰۹۵ ریال بوده است که نسبت به سال قبل رشدی ۸۸ درصدی را نشان میدهد.
افزایش بهای محصولات این شرکت در پاییز ۱۴۰۰ متضمن کاهش ۱۹ درصدی در حاشیه سود ناخالص در مقایسه با تابستان همین سال بوده است. سود خالص این شرکت در پاییز معادل ۱/۷۷ میلیارد تومان با حاشیه سود خالص ۳۵ درصد و حاشیه سود ناخالص ۵/۴۵ درصد برآورد شده است.
این سهم جا مانده از بازار روندی صعودی را در گروه سیمانی آغاز نموده است که به نظر میرسد تا سال ۱۴۰۱ نیز ادامه خواهد داشت.
تحلیل تکنیکال سهام سصوفی
قیت سهام سصوفی در حال نزدیک شدن به مقاومت داینامیک است، احتمالا در محدوده 1850 تومان فشار فروش کمی افزایش می یابد.
سخن آخر
صادرات سیمان کشور علی رغم وضعیت شیوع بیماری کرونا از یک سو و تحریمهای بین المللی از سوی دیگر، در وضعیت خوبی قرار دارد. با این حال صنعت سیمان را میتوان یکی از گروههای مهم جا مانده از بازار سرمایه دانست. سهام این شرکتها در بیشتر زمان فعالیت آنها در بازار منفی معامله شده است و این نمادها شاهد سقوط قابل توجهی در ارزش سهام خود بودهاند.
افت ناگهانی در ارزش کلی بازار سرمایه موجب شد که تمامی گروههای سهام تحت الشعاع آن قرار گیرند. البته پس از مدتی مجدداً بسیاری از گروهها وارد دوره ثبات نسبی شدند. صنعت سیمان از این موضوع مستثنی بوده است.
افزایش سرسام آور قیمت دلار و در نتیجه آن افزایش قیمت هر واحد پاکت سیمان تقریباً از سال گذشته آغاز شده است و به موجب آن قیمت سهام سیمان نیز رشدی چشمگیر را شاهد بوده است. اکثر شرکتهای گروه سیمانی در طی سالهای اخیر عملکردی مطلوب را از خود به نمایش گذاشتهاند و این خود گواهی بر آن است که صنعت سیمان سازی جزو صنایع جا مانده از بازار سرمایه در نظر گرفته میشود.
از این میان نمادهای سصوفی و ساروم بیشترین پتانسیل رشد را در بین نمادهای سهام گروه سیمان به خود اختصاص میدهند. بنابراین اگر میخواهید سرمایه گذاری پرسودی را در سال آینده برای خود رقم بزنید، بد نیست نیم نگاهی به این نمادهای گروه سیمانی داشته باشید.